Τον γνώριμο στις παλαιότερες γενιές ‘μπαχτσέ’ έφεραν πριν από οκτώ χρόνια στην πρώτη γραμμή τής αστικής επικαιρότητας οι αστικοί λαχανόκηποι του ΑΠΘ. Έτσι, σήμερα είναι εφικτό, χωρίς πολύ κόπο ή χρήματα, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις συγκεκριμένες δράσεις «να αποτελέσει κίνητρο για μια ευχάριστη ενασχόληση στις πολυκατοικίες, τις μονοκατοικίες και όπου είναι εφικτή μια περιορισμένη καλλιέργεια λαχανικών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Αναστάσιος Λιθουργίδης, διευθυντής τού Αγροκτήματος του ΑΠΘ, που βρίσκεται στην περιοχή «Πράσινα Φανάρια» της Θέρμης.
«Όπως και στην περίπτωση των περιαστικών λαχανόκηπων, το οικονομικό όφελος είναι ίσως το τελευταίο στη λίστα των κινήτρων μας, για να δημιουργήσουμε στο μπαλκόνι μας μια γωνιά μικροκαλλιέργειας, όπως θα την ονομάζαμε», σημειώνει ο κ. Λιθουργίδης, δίνοντας κάποιες βασικές συμβουλές στους επίδοξους μικροκαλλιεργητές τής εποχής τού κορωνοϊού: «Θα είναι ακόμη μία ευκαιρία να βγαίνουμε στο μπαλκόνι και να δεχόμαστε (και) τις ευεργετικές αχτίδες του ήλιου, που θα μας επισκέπτεται πιο συχνά όσο μπαίνουμε στην Απρίλιο», αναφέρει ο διευθυντής τού Αγροκτήματος του ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, παραμένει εφικτό να αποκτήσει κάποιος τα βασικά υλικά για να ξεκινήσει, αφού, με βάση το ισχύον πλαίσιο περιορισμών, είναι ανοιχτά για συναλλαγές τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Έτσι, μπορεί κάποιος, εφόσον το αποφασίσει, «να προμηθευτεί τις γλάστρες που χρειάζεται, όπως και χώμα, μικροεργαλεία, σπόρους και σπορόφυτα», τονίζει ο κ. Λιθουργίδης.
Αρχή με αρωματικά φυτά…
«Όποιος διαθέτει ακόμη και μικρού μεγέθους μπαλκόνι μπορεί να σπείρει, να φυτέψει, εκτός από λουλούδια και λαχανικά, αρωματικά φυτά. Αυτό μπορεί να γίνει σε μικρές γλάστρες –μία για κάθε είδος–, ενώ η φύτευση μπορεί να αφορά αρχικώς αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, δυόσμο, λεβάντα, θυμάρι κ.ά.», επισημαίνει ο κ. Λιθουργίδης.
…συνέχεια με λαχανικά
Μάλιστα, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να πάει τη δράση του ένα βήμα παραπέρα: «Σε μέτριες γλάστρες μπορεί κάποιος να φυτέψει δύο με τρεις πιπεριές ή δύο με τρεις ντομάτες, για να έχει στοιχειωδώς λίγα λαχανικά. Αυτά τα υλικά θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο φαγητό του, προσθέτοντας γεύση και φρέσκα υλικά, αφού σήμερα όλοι μένουμε σπίτι και παρακολουθούμε πληθώρα εκπομπών μαγειρικής», εξηγεί ο διευθυντής τού Αγροκτήματος του ΑΠΘ.
Λειτουργεί και ως ψυχοθεραπεία
Ταυτόχρονα, ο κ. Λιθουργίδης εστιάζει και σε ένα παράπλευρο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό υπο τις παρούσες συνθήκες όφελος του «μίνι μπαχτσέ» στο μπαλκόνι: «Όλα τα παραπάνω, πέραν της χρηστικότητας των παραγόμενων προϊόντων, μας βοηθούν να απασχολούμαστε με κάτι, να κινούμαστε και, φυσικά, μια τέτοια φύτευση θα βελτιώσει την ψυχική μας διάθεση», σημειώνει με έμφαση.
«Μόλις βέβαια αρθούν οι περιορισμοί, παίρνουμε, αν θέλουμε, έναν κήπο στο αγρόκτημα του ΑΠΘ και στη συνέχεια καλλιεργούμε άνετα τα λαχανικά μας -και μάλιστα με κάποια σχετική εμπειρία πια…», καταλήγει ο ειδικός επιστήμονας του ΑΠΘ.