Μια νέα επιστημονική ανάλυση, η οποία επιχειρεί να δώσει εκτιμήσεις αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τού κορωνοϊού στη χώρα μας, έδωσε στη δημοσιότητα η Ιατρική Σχολή τού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, η ανάλυση παραπέμπει και σε σχετική ιστοσελίδα, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί μια σειρά από παραμέτρους (επάρκεια κλινών και ΜΕΘ, αριθμός κρουσμάτων και θανάτων κοκ.) σε κάθε χώρα τού κόσμου (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα), μέρα μέρα (μπορείτε να επισκεφθείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα εδώ: http://covid19.healthdata.org/greece).
Η ανάλυση της Ιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει ότι η πρώτη μάχη κερδίζεται σταδιακά, αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει υπερφορτωθεί όπως σε άλλες χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εκτιμά ότι χρειάζεται ακομη συστηματική προσπάθεια, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι θάνατοι στη χώρα μας ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τους 450 ώς τις 4 Αυγούστου. Όσον αφορά, δε, την πρώτη ημέρα που δεν θα υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, η ανάλυση εκτιμά ότι αυτή θα είναι η Δευτέρα 27 Μαΐου.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, η περίφημη «καμπύλη» στη χώρα μας δείχνει να κορυφώνεται στις 21 Απριλίου, με μέσο όρο θανάτων εκείνη την ημέρα τους δεκατρείς. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις τού εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ότι ο Απρίλιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την πορεία τής επιδημίας στην Ελλάδα.
Παράλληλα, στην ίδια ανάλυση εκτιμάται ότι η ημέρα που θα δοκιμαστούν οι αντοχές τού Εθνικού Συστήματος Υγείας θα είναι η 18η Απριλίου, καθώς αναμένεται να χρειαστούν περισσότερες κλίνες (απλές και σε ΜΕΘ), όπως επίσης και γιατροί και νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.