Σήμερα Τρίτη 21.05, κατόπιν εισήγησης του Υπερταμείου, εγκρίθηκε από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή η ένταξη της ανάπλασης της ΔΕΘ, ενός εμβληματικού έργου για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μέσω σύμβασης παραχώρησης. Σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζεται από τον ν.4413/2016, θα πραγματοποιηθεί ανοικτός διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης. H περίοδος παραχώρησης ορίζεται στα 35 χρόνια και θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.
Ύστερα από παραγωγική διαβούλευση και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλονίκης (δήμος Θεσσαλονίκης) και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα χρηματοδοτήσει μέρος του έργου, υπήρξε συμφωνία σχετικά με το βέλτιστο μοντέλο χρηματοδότησης. Βάσει αυτού, το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης, με τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων πόρων.
Οι επιπτώσεις
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με δεδομένο ότι σχεδόν το 60% της έκτασης μετατρέπεται σε μητροπολιτικό πάρκο με πυκνή φύτευση, σε συνέχεια συμφωνίας με τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Η έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποτελεί μια κομβικής σημασίας εξέλιξη για το σύνθετο και απαιτητικό έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ, καθώς η διυπουργική συνεργασία και συνδρομή πολύτιμης βοήθειας ήταν σημαντική στην εξέλιξη του έργου (υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ.ά.).
Μέχρι σήμερα, το Υπερταμείο και η ΔΕΘ-Helexpo έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά κρίσιμων βημάτων, τα οποία αποτελούσαν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες, εκπονήθηκαν και αξιολογήθηκαν ποικίλα σενάρια με διάφορες χρηματοοικονομικές παραδοχές, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια πρώτη διαβούλευση με την αγορά. Κατά τη διάρκεια ωρίμανσης του έργου, αξιοποιήθηκε γνώση από διεθνείς και εγχώριους εμπειρογνώμονες με εμπειρία και τεχνογνωσία σε παρεμφερή έργα, οι οποίοι εργάστηκαν εντατικά και συνεργάστηκαν αρμονικά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Το κόστος
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του έργου, θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η δημόσια συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως 120 εκατ. (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας). Η καταβολή του ποσού της δημόσιας συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την πενταετία της κατασκευής του έργου. Οι υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και από τραπεζικό δανεισμό.
Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΘ-Helexpo διασφαλίζεται οριστικά, καθώς η εταιρεία παραμένει 100% θυγατρική του Υπερταμείου. Η σύμβαση παραχώρησης θα προβλέπει ότι ο ιδιώτης που θα οριστεί ανάδοχος μετά τον διαγωνισμό θα κληθεί να παρέχει υπηρεσίες στη ΔΕΘ-Helexpo, η οποία είναι ο αναθέτων φορέας του έργου.
Η ωρίμανση των τευχών του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, υπό τοn συντονισμό του Υπερταμείου, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο:
- Εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του διαγωνισμού.
- Ώς το πρώτο εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος.
- Το δεύτερο εξάμηνο του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος. Το έργο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
- Ώς το 2031 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών.
Τα εκτιμώμενα οφέλη
Για την κοινωνία και το περιβάλλον:
- Όπως συμφωνήθηκε με τον δήμο Θεσσαλονίκης, περίπου το 60% της περιοχής μετατρέπεται σε μητροπολιτικό πάρκο με πυκνή φύτευση. Δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου μέσα στην πόλη, ανοικτός και προσβάσιμος 365 ημέρες τον χρόνο. Η πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους και στους χώρους πρασίνου θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους, 365 μέρες τον χρόνο.
- Ένα σύγχρονο μητροπολιτικό πάρκο: Περισσότερες από 3.000 νέες δενδροφυτεύσεις. / 100.000 τ.μ. πρασίνου χωρίς περίφραξη. / Ο χώρος αποκτά ζωή 365 ημέρες τον χρόνο μέσα από τη δημιουργία νέων, κοινόχρηστων και ανοικτών χώρων. / 11.500 τ.μ. (πλέον των 100.000 τ.μ.) στο πάρκο Αγίας Φωτεινής. / 10.800 τ.μ. κοινόχρηστοι χώροι περιμετρικά της ΔΕΘ.
- Οι νέες υποδομές και εγκαταστάσεις θα είναι σχεδιασμένες ώστε να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (πράσινες και έξυπνες τεχνολογίες).
- Ο χώρος στάθμευσης που θα δημιουργηθεί (με 1.300 νέες θέσεις), συνδυαστικά με τη λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης, θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη.
- Θα αναδειχθούν εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης (Μουσείο MOMus, Μουσείο Ιστορίας ΔΕΘ, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης).
Για την οικονομία:
- H ΔΕΘ γίνεται πραγματικά διεθνής, με σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν επισκέπτες από το εξωτερικό.
- Ενισχύεται το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και επιχειρηματικού κόμβου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Το αναβαθμισμένο εκθεσιακό προϊόν της πόλης θα οδηγήσει σε σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
- Η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης μετά την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ετησίως.
- Η ανάπλαση θα επιφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας (πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας τον χρόνο μετά την ολοκλήρωση).
- Θα ενισχυθεί δραστικά ένας από τους πλέον αποδοτικούς κλάδους (εκθεσιακές/συνεδριακές δραστηριότητες), ο οποίος δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία.