Σε κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, κτιρίου τού Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), προχώρησαν σπουδαστές δραματικών σχολών στην πόλη, στο πλαίσιο των δράσεων και κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Η κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου έγινε στις 18:00, μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης «Όποιος θέλει να χωρίσει ας σηκώσει το χέρι του» τού Γιώργου Καπουτζίδη, η οποία ματαιώθηκε.
«Οι κρατικές σχολές τής χώρας τελούν υπό κατάληψη, οι ιδιωτικές σχολές καταφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι καθηγητές τής Δραματικής Σχολής τού Εθνικού Θεάτρου δηλώνουν ότι, αν δεν παρθεί απόφαση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, θα παραιτηθούν, με κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος. Με ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), πραγματοποιείται μαζική, 48ωρη απεργία, με ακύρωση παραστάσεων και γυρισμάτων. Ο δρόμος τής διεκδίκησης για τα σπουδαστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών είναι ανοιχτός για πρώτη φορά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης.
«Πυρήνας» των αιτημάτων των καλλιτεχνών παραμένει η ανωτατοποίηση των σπουδών τους – και, στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι δεν μπορούν να θεωρήσουν ικανοποιητική τη λύση τής σύστασης διϋπουργικής ομάδας, που θα προτείνει μετατροπές προς αναβάθμιση των σχολών μέχρι τις 31 Μαρτίου. «Οι ενδεχόμενες εκλογές μόλις μία βδομάδα μετά καταργούν οποιαδήποτε αξιοπιστία μιας τέτοιας πρότασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ προσθέτουν ότι «εμείς, ως Συντονιστικό, απαντάμε ότι η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δεν θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχολές τού Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και, πλέον, της ΚΣΟΤ. Δεν κινούμαστε και δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποσχέσεις και αναθέσεις σε μελλοντικές κυβερνήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους και ως κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην κρατική αδιαφορία και τη συνεχή υποβάθμιση του πολιτισμού, προχωράμε στην κατάληψη του Βασιλικού θεάτρου. Αλληλεγγύη στην κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ», τονίζεται.
Σημειωτέον ότι οι άλλες σκηνές τού ΚΘΒΕ (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Μονή Λαζαριστών) λειτουργούν κανονικά.