«Σχεδόν ξεπουλήσαμε», αναφέρει ο πρόεδρος των κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, τονίζοντας πως «αυτοί οι λίγοι καταναλωτές που περιμένουν πτώση τιμών στα αμνοερίφια το πιο πιθανόν είναι ότι τελικά δεν θα φάνε…». Σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, οι παραγγελίες αμνοεριφίων είναι αριθμητικά περισσότερες κατά 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το αρνί να πρωταγωνιστεί έναντι του κατσικιού. «Η μέση τιμή τους κυμαίνεται στα 8-8,50 ευρώ/κιλό, στα περσινά επίπεδα», ανέφερε ο κ. Κεσίδης, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην τιμή παραγωγού, λόγω μεγάλης ζήτησης.
«Υπολειτουργεί» το Καπάνι
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ), Άρης Ανδρεάδης, χαρακτηρίζει «υποτυπώδη» τη σημερινή κίνηση, ανήμερα Μεγάλης Πέμπτης, στο Καπάνι, επισημαίνοντας ότι ο τζίρος των 35 καταστημάτων που λειτουργούν (σε σύνολο 220, με τα 30 ξενοίκιαστα) καταγράφει μείωση άνω του 85%: «Στο Καπάνι σήμερα λειτουργούν περί τα 15 κρεοπωλεία, με την τιμή των αμνοεριφίων στα 5-6,50 ευρώ/κιλό για το αρνί και στα 5,70-7 ευρώ/κιλό για το κατσίκι. Λειτουργούν ακόμη λίγα ιχθυοπωλεία, όπου οι τιμές έχουν καταποντιστεί, κάποια μανάβικα, δύο σούπερ μάρκετ και ορισμένα μαγαζιά που πωλούν γλυκίσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως προσθέτει, ο σύλλογος έχει καταθέσει αίτημα για ένταξη των καταστημάτων στο Καπάνι στους ΚΑΔ βοηθείας, ενώ εκφράζει φόβους και για λουκέτα, αν δεν υπάρξει στήριξη.
Βήμα βήμα αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες
Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, σημείωσε ότι οι αρτοποιοί πηγαίνουν βήμα βήμα: «Από σήμερα βλέπουμε μιαν ελαφρά αύξηση στην κίνηση των καταναλωτών, οι οποίοι όμως προμηθεύονται τα απολύτως απαραίτητα», επισημαίνει. Πάντως, «η μείωση τζίρου στους φούρνους τού νομού Θεσσαλονίκης υπερβαίνει το 85% – και, στο πλαίσιο αυτό, οι αρτοποιοί κινούνται συντηρητικά σε ό,τι αφορά το ψήσιμο τσουρεκιών και άλλων πασχαλινών ειδών», τονίζει η κυρία Κουκουμέρια, σύμφωνα με την οποία οι τιμές κινούνται στα περσινά επίπεδα – δηλαδή, 10-13 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι και 12-15 ευρώ/κιλό για το γεμιστό.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ 50% ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΕΡΣΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΜΕ ΤΟ ΑΡΝΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΚΙΟΥ. Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ 8-8,50 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ, ΣΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΠΑΡΟΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ, ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα – η πτώση τής κίνησης στα ζαχαροπλαστεία τής πόλης είναι άνω του 60%» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η λεγόμενη «επόμενη μέρα». Για τις τιμές, υποστηρίζει ότι κινούνται στα περσινά επίπεδα (10-14 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι, ενώ τα γεμιστά πωλούνται με το τεμάχιο και ανάλογα το βάρος τους). «Πάντως, οι ζαχαροπλάστες έχουν φροντίσει να προσαρμόσουν τις τιμές τους στο βαλάντιο του Έλληνα, που την τρέχουσα περίοδο ζορίζεται πολύ», προσθέτει.