Ηταν το 1904 όταν ο αμερικανός διανοούμενος εκπαιδευτής δρ. Τζον Χένρι Χάουζ και η γυναίκα του Σούζαν Άντελιν, έπειτα από 30 χρόνια ιεραποστολικής υπηρεσίας στα Βαλκάνια, ήλθαν σε ηλικία 65 ετών στη Θεσσαλονίκη και, χωρίς να μιλούν Ελληνικά, μέσα σε δύσκολες συνθήκες όπου κυριαρχούσε η φτώχεια, αποφάσισαν να ιδρύσουν από το μηδέν ένα σχολείο στα προάστια της πόλης. Εννέα ορφανά παιδιά ήταν οι πρώτοι μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ), που γιόρτασε απόψε τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την ίδρυσή της. Απόφοιτοι του σχολείου, δωρητές και μαθητές συμμετείχαν στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να θυμηθούν την ιστορία της Σχολής και να οργανώσουν το μέλλον της με μότο την «Εκπαίδευση όλου του ατόμου: στο μυαλό, στα χέρια και στη ψυχή».
Το νήμα της αναδρομής στο παρελθόν, της εστίασης στο παρόν και της προβολής στο μέλλον έπιασαν κατά σειρά στις ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΑΓΣ, δρ. Τζεφ Λάνσντέιλ, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil SA και έφορος της Σχολής, δρ. Γιώργος Μυλωνάς.
«Μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι οι καραμέλες προέρχονται από τα δέντρα»
Στην περίοδο κατά την οποία υπήρξε μαθητής της ΑΓΣ ανέτρεξε ο πρόεδρος της Σχολής, δρ. Τζεφ Λάνστέιλ, μιλώντας για το παρελθόν του ιδρύματος: «Είχα το προνόμιο να μεγαλώσω στη Σχολή, σε ένα εκπαιδευτικό αγρόκτημα μέσα στη φύση, σε έναν μαγικό τόπο. Και γι’ αυτό αισθάνομαι ότι οφείλω στη Σχολή αυτό που είμαι σήμερα», είπε, ενθυμούμενος ότι σε μιαν εποχή που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και τηλεόραση «παίζαμε κρυφτό και κρυβόμασταν κάτω από τις ιτιές, κάποιες φορές βρίσκαμε καραμέλες ανάμεσα στα κλαδιά και μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι οι καραμέλες προέρχονται από τα δέντρα».
«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον ιδρυτή, δόκτορα Τζον Χένρι Χάουζ, και τη σύζυγό του, τη μητέρα Χάουζ, οι οποίοι ξεκίνησαν αυτό το έργο σε μιαν έρημη περιοχή, στην οποία δεν υπήρχαν ούτε ένα δέντρο, ούτε ένα κτήριο. Έχοντας αρωγό την αγάπη, την υπομονή, την επιμονή και την προσωπική τους, ακούραστη δουλειά, δημιούργησαν αυτό το ίδρυμα, με πρώτους μαθητές εννέα ορφανά παιδιά» είπε ο κ. Λάνσντέιλ, εξηγώντας ότι «όραμα της οικογένειας Χάουζ ήταν μια ολιστική και βιωματική εκπαίδευση, στην οποία οι μαθητές συμμετέχουν με τα χέρια, το μυαλό και την ψυχή». Διαβεβαίωσε, δε, πως «συνεχίζουμε το έργο και το όραμα της οικογένειας Χάουζ» και «μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν τη μάθηση, να δουλεύουν ομαδικά, να λύνουν προβλήματα, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να χαίρονται τη ζωή και τα τραγούδια, να ακούν ο ένας τον άλλον, να σέβονται τη φύση και να γίνουν πραγματικοί φροντιστές της γης».
«Για την επισιτιστική ασφάλεια απαιτούνται έξυπνες, αποτελεσματικές και διαρκείς λύσεις»
Την ολιστική προσέγγιση της ΑΓΣ στην εκπαίδευση εξήρε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ: «Οι μαθητές δεν αποκτούν απλώς γνώσεις, αλλά αναπτύσσουν αγάπη για τη μάθηση και μια βαθιά αίσθηση αγάπης για τη γη», ανέφερε, επισημαίνοντας την αξία αυτής της προσέγγισης στην εποχή που ο πλανήτης αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της επισιτιστικής κρίσης και της λειψυδρίας, όπου ακόμη και σε αναπτυγμένες χώρες η γη δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει τις απαιτήσεις του αυξανόμενου πληθυσμού παγκοσμίως».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την σημασία τού «να μπορούμε να εφαρμόζουμε έξυπνες, αποτελεσματικές και διαρκείς λύσεις για να βελτιώσουμε την κατάσταση και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «η Αμερικανική Γεωργική Σχολή περισσότερο από κάθε άλλο ίδρυμα είναι κομβικής σημασίας στην Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία», καθώς «δεν υπάρχει κανένας οργανισμός, κανένα ίδρυμα, καμία οντότητα που να είναι τόσο αφιερωμένη στη γη της Ελλάδας όσο η Αμερικανική Γεωργική Σχολή τα τελευταία 120 χρόνια».
Όπως διευκρίνισε, η ΑΓΣ κάνει πράξη στην καθημερινή της λειτουργία «την προώθηση βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας μέσω της διατήρησης του νερού, μέσω της χρήσης δεξαμενών και συστημάτων συλλογής του βρόχινου νερού, της διεξαγωγής έρευνας και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της σε ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή καλλιέργειες, της στροφής σε πιο βιώσιμη κτηνοτροφία, της στροφής στην ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές», με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αύξηση των φυσικών πόρων και στη διατήρηση τους όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον.
Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα υποτροφιών της ΑΓΣ, που, όπως είπε, προσφέρει ευκαιρίες σε ταλαντούχους μαθητές, οι οποίοι διαφορετικά δεν θα είχαν αυτήν την πρόσβαση. «Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή εργάζεται σκληρά σήμερα για να είναι συμπεριληπτική, κατανοώντας ότι δεν μπορείς να φέρεις τα καλύτερα αποτελέσματα αν δεν έχεις τα καλύτερα ταλέντα. Για να αποκτήσεις τα καλύτερα ταλέντα και τα καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζεσαι την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση από τα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού», εξήγησε.
Στόχος, η εκπαίδευση των νέων που θα οργανώσουν την αειφόρο ανάπτυξη
Στους στόχους για το μέλλον της Σχολής μέσα στο πλαίσιο που θέτουν οι σύγχρονες προκλήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil SA και έφορος της Σχολής, δρ. Γιώργος Μυλωνάς. «Ατενίζοντας το μέλλον, συνεχώς βελτιώνουμε και εμπλουτίζουμε τις σπουδές και τις δράσεις μας με νέα προγράμματα, ώστε οι απόφοιτοί μας να είναι πλήρως ενήμεροι για τις τεχνολογίες που υπάρχουν και συνεχώς εξελίσσονται και για το πώς να τις χρησιμοποιούν στην πράξη, για να παραγάγουν τα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε.
«Οι απαιτήσεις της κοινωνίας έχουν οδηγήσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να ασχοληθούν σοβαρά και έντονα με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της περιβαλλοντικής διαχείρισης και των φυσικών πόρων. Η ενασχόληση με αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα απαιτεί ανθρώπους με ειδικές γνώσεις, τους οποίους τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τόσοι άλλοι φορείς ψάχνουν να βρουν, για να υποστηρίξουν τις ESG δράσεις τους. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο αυτονόητα φυσικός χώρος ανάπτυξης και εκπαίδευσης αυτών των περιζήτητων ανθρώπων, που δεν θα αποκτήσουν απλώς τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά θα βιώσουν το βαθύτερο νόημα αυτών των θεμάτων. Και είναι αυτοί που, ανεξαρτήτως κλάδου, θα συνεισφέρουν στις αρχές της αειφορίας και της κοινωνικής συνοχής», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «ο στόχος της Σχολής είναι να εκπαιδεύσει leaders, ανθρώπους με όραμα και πάθος, αλλά οπωσδήποτε και νέους που μπορούν να διοικήσουν, να διαχειριστούν τις αλλαγές και να οργανώσουν την αειφόρο ανάπτυξη».
«Η εκπαιδευτική φιλοσοφία της Σχολής, που βασίζεται στη βιωματική μάθηση, έχει μεγαλώσει γενιές επιτυχημένων αποφοίτων, έχει φέρει ανάπτυξη στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας και έχει ανοίξει τον δρόμο για την προώθηση περιβαλλοντικής συνείδησης», ανέφερε σε γραπτό μήνυμά του που διαβάστηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρ. Πέτρος Λεβής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράσταση «Ηχώ», σε σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, επιμέλεια εικόνας και ήχου της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου, με τη συμμετοχή μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Επίσης, τιμήθηκαν 13 φυσικά πρόσωπα, ιδρύματα και εταιρείες που στηρίζουν έμπρακτα και πολύχρονα το εκπαιδευτικό έργο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με ευχές τεσσάρων αποφοίτων και μουσικό κλείσιμο με τη χορωδία της Σχολής, με τη συμμετοχή μαθητών όλων των βαθμίδων.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτές, ο συντονιστής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Μακεδονία Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης κ.ά.