Η παράσταση-ντοκουμέντο για το χρονικό τού Τσερνόμπιλ, που συγκλόνισε τις συνειδήσεις όλων των θεατών, έρχεται στο θέατρο «Αυλαία» για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 9 και 10 Μαρτίου. Υπό την αιγίδα τού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Greenpeace και της WWF, το έργο «Η φωνή τής Λουντμίλα» με την Ηρώ Μουκίου (από το ομώνυμο βιβλίο τού σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Γκούναρ Μπέργκνταλ) παρουσιάστηκε για δύο συνεχείς χρονιές σε κεντρικά θέατρα τής Αθήνας, αλλά και σε περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο ΓΚΟΥΝΑΡ ΜΠΕΡΓΚΝΤΑΛ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ, ΠΗΡΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Το ξημέρωμα της 26ης Απριλίου 1986, στο Τσερνόμπιλ, ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη, αλλάζοντας την ιστορία τού πλανήτη. Οι επιπτώσεις αυτής της έκρηξης (κατά πολύ χειρότερες από τη βόμβα στη Χιροσίμα) κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμη και σήμερα, 34 χρόνια αργότερα. Η παράσταση καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρη, αν αναλογιστούμε το τραγικό συμβάν στη Φουκουσίμα τής Ιαπωνίας, αλλά και τα πυρηνικά εργοστάσια που ξεφυτρώνουν ολοένα και συχνότερα γύρω μας, ανά τον κόσμο.
Η υπόθεση
Το έργο αφορά την εκ βαθέων, συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη τής έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ. Ο άνδρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του, στα 25 του, επιχειρώντας στον πυρηνικό αντιδραστήρα.
Ο Γκούναρ Μπέργκνταλ ασχολείται εδώ και 30 χρόνια εντατικά με τα συγκεκριμένα θέματα. Ειδικά μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, βρέθηκε με κίνδυνο της ζωής του στον τόπο τής έκρηξης συλλέγοντας στοιχεία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Εξάλλου, η Σουηδία ήταν, μαζί με άλλες όμορες χώρες, από τις πρώτες που μετέδωσαν την είδηση, αλλά και που ένιωσαν να απειλούνται άμεσα από τη ραδιενέργεια.
«Το Τσερνόμπιλ παραμένει ένα μυστήριο, που περιμένει από μάς τη λύση του. Ίσως ήταν ένα άγημα στον 21οαιώνα. Μια πρόκληση για τον νέο αιώνα» γράφει στο βιβλίο του ο σουηδός δημοσιογράφος.