
Η ιστορία του βιβλίου είναι, σχεδόν, η ιστορία του ανθρώπου. Η έμφαση στα κείμενα που γράφονταν ή τυπώνονταν στις σελίδες των βιβλίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα παραβλέπει συχνά το γεγονός ότι, παρά τις πνευματικές αξίες που θησαυρίζουν, διαδίδουν και διασώζουν, τα βιβλία είναι πρωτίστως χρηστικά αντικείμενα, με συγκεκριμένη υλική και τεχνική υπόσταση, οι οποίες διαφοροποιούνται στον χώρο και στον χρόνο.
Πώς άλλαξε η μορφή του βιβλίου στο πέρασμα των αιώνων; Τι είναι η στάχωση; Πώς ράβονται τα φύλλα των βιβλίων; Πώς βιβλιοδετούσαν τα βιβλία τους οι Βυζαντινοί και πώς οι άλλοι λαοί της Μεσογείου; Μπορεί η μορφή ενός βιβλίου να μας δώσει πληροφορίες για την προέλευσή του και τη διαδρομή του στον χρόνο και τον χώρο;
Σκοπός των τριών διαλέξεων είναι αφενός να μας εισαγάγουν στην ιστορία του βιβλίου ως αντικειμένου με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, από την αρχαιότητα μέχρι και τον 18ο αιώνα, αφετέρου να μας εξοικειώσουν με τα υλικά και τεχνικά χαρακτηριστικά τους.
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 19:00: διάλεξη 1η: Από τις κηρωμένες πινακίδες και τον κύλινδρο από πάπυρο στον κώδικα.
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στις 19:00: διάλεξη 2η: Από την Ύστερη Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και από την τυπογραφική στην ψηφιακή επανάσταση.
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 19:00: διάλεξη 3η: Από την τέχνη στο βιβλίο στο βιβλίο ως τέχνη και από το κείμενο στο βιβλίο ως αντικείμενο.