Άνθρωποι που, υπό άλλους όρους, δεν θα συναντιούνταν συνυπάρχουν και συνδημιουργούν στην έκθεση «Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή», που παρουσιάζει το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Θεσσαλονίκης του γενικού καταστήματος κράτησης Διαβατών.
Με αφετηρία τα εργαστήρια φιλοσοφίας, γραφής και performance που πραγματοποίησαν αρχικώς η επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης Σοφία-Ελίζα Μπουράτση και ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Πλωμαρίτης στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, άλλοι οκτώ καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν καθένας από ένα εργαστήριο σε σύνολο περίπου 110 εκπαιδευόμενων (2017-2020) στο σχολείο των φυλακών. Η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα και έργα (φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφική, βίντεο, performance, εγκαταστάσεις, χαρακτικά) των εκπαιδευόμενων του σχολείου, καθώς και έργα των καλλιτεχνών που έχουν μπει και έχουν δουλέψει στις φυλακές.
Στα γραπτά τους, οι κρατούμενοι καταπιάνονται με τις έννοιες του προσώπου, της ελευθερίας και της σιωπής, ενώ η φράση «τίμιοι παράνομοι» ανήκει σε έναν (σήμερα ελεύθερο) εκπαιδευόμενο του θερινού σχολείου τού 2017, τον Μπέσνικ Φιράκου, υποδηλώνοντας τη ρευστή εισχώρηση της ηθικής μεταξύ νόμιμου και παράνομου. Κύριοι άξονες και προβληματισμοί τής έκθεσης είναι οι θεματικές τής ιδρυματοποίησης, της ευαισθησίας τού σώματος, της κίνησης (και του αυλισμού), της εικόνας και των κωδίκων τού σώματος, της διαμόρφωσης της έννοιας της ταυτότητας και του προσώπου, της υποχρεωτικής συμβίωσης, της ελευθερίας, της σιωπής, της έννοιας του χρόνου και της ετεροχρονίας, του ορίου και του ονείρου, της απόγνωσης, της υπομονής και, τέλος, του σωφρονισμού στη χώρα μας.