Στις 4 Μαρτίου, στο πλαίσιο του φετινού, 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου τού Βερολίνου, θα απονεμηθεί το πρώτο βραβείο που θεσμοθέτησαν το τμήμα Berlinale Talents τού Φεστιβάλ Κινηματογράφου τού Βερολίνου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ). Παράλληλα, το ΦΚΘ ετοιμάζει ένα βιβλίο για τον Δημήτρη Εϊπίδη (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά), με κείμενα σημαντικών ανθρώπων τού σινεμά. Επίσης, μετονομάζει το μεγάλο βραβείο τού τμήματος «Newcomers» σε βραβείο «Newcomers Δημήτρης Εϊπίδης» και αυξάνει το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει σε 10.000 ευρώ.
Νέο βραβείο στο τμήμα Berlinale Talents τού Φεστιβάλ Βερολίνου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά μια σπουδαία συνεργασία με το τμήμα Berlinale Talents, την ετήσια συνάντηση και πλατφόρμα δικτύωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου τού Βερολίνου για ανερχόμενους σκηνοθέτες, απονέμοντας ένα βραβείο σε ένα σενάριο ή σε μία ιδέα για ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο πρόγραμμα Doc Station του τμήματος Berlinale Talents, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μνήμη και το έργο τού Δημήτρη Εϊπίδη.
Το βραβείο, μια πρωτοβουλία τού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αγκάλιασε το Berlinale Talents, έχει ως στόχο να στηρίξει τους ανερχόμενους δημιουργούς που τόσο πίστευε ο Δημήτρης Εϊπίδης. Το βραβείο θα απονεμηθεί φέτος για πρώτη φορά από τριμελή επιτροπή και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, σε ένα από τα δέκα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Doc Station του Berlinale Talents. Τα τρία μέλη τής κριτικής επιτροπής είναι η παραγωγός, διανομέας και sales agent Φίλιπα Κοβάρσκι (Cinephil, Ισραήλ), η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου (Ελλάδα) και ο Μίχαελ Στιτς, υπεύθυνος τμήματος Panorama τού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου τού Βερολίνου (Γερμανία).
Βιβλίο – αφιέρωμα
Το Φεστιβάλ ετοιμάζει μια δίγλωσση ειδική έκδοση (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά) αφιερωμένη στον Δημήτρη Εϊπίδη, η οποία τιμά τη μνήμη του, αποτιμά την προσφορά του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στη διεθνή φεστιβαλική κοινότητα (τόσο στον τομέα τού ντοκιμαντέρ όσο και στο σινεμά μυθοπλασίας) και σκιαγραφεί την προσωπικότητά του και τους σταθμούς τής λαμπρής επαγγελματικής του πορείας σε πέντε ηπείρους, από τη δεκαετία τού 1960 ώς τις μέρες μας.
Η έκδοση περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα γραμμένα από σημαντικούς σκηνοθέτες με τους οποίους σχετίστηκε –και, σε πολλές περιπτώσεις, έκανε ευρύτερα γνωστούς–, από προσωπικότητες του φεστιβαλικού χώρου στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς και από συνεργάτες που μαθήτευσαν στο πλάι του και ανακάλυψαν, χάρη στο ιδιαίτερο βλέμμα και το απαράμιλλο ταλέντο του, έναν διαφορετικό, αδέσμευτο κινηματογράφο. Τον Δημήτρη Εϊπίδη και τη συνεισφορά του στο παγκόσμιο σινεμά θυμούνται, μεταξύ άλλων, ο πολυβραβευμένος ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, ο σπουδαίος ούγγρος δημιουργός Μπέλα Ταρ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο Πιρς Χάντλινγκ, ο συνιδρυτής (μαζί με τον Εϊπίδη) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου τού Μόντρεαλ (με έμφαση στον νέο κινηματογράφο) Κλοντ Σαμπερλάν και η Άλι Ντερκς, ιδρύτρια και πρώην διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τού Άμστερνταμ (IDFA). Η ειδική έκδοση θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου ώς τις 4 Ιουλίου σε φυσικούς χώρους και online και θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Μετονομασία «Newcomers» σε «Βραβείο Newcomers Δημήτρης Εϊπίδης»
Τιμώντας την αγάπη τού Δημήτρη Εϊπίδη για την ανακάλυψη νέων δημιουργών και ταλέντων τού μέλλοντος, το φεστιβάλ μετονομάζει το βραβείο καλύτερης ταινίας τού διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος «Newcomers» τού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε «Βραβείο Newcomers Δημήτρης Εϊπίδης». Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνιστικό τμήμα «Newcomers» συμμετέχουν πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών. Επίσης, το Φεστιβάλ αυξάνει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο από 8.000 σε 10.000 ευρώ, ως μια ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς τού Δημήτρη Εϊπίδη στο σινεμά και της στήριξης που παρείχε σε πολλές γενιές νέων σκηνοθετών.