
Το Reworks Festival επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη αυτόν τον Σεπτέμβριο για την 21η έκδοσήτου, φέρνοντας μαζί του μια εκρηκτική λίστα καλλιτεχνών που ενώνουν το παλιό με το νέο, το θρυλικό με το ανατρεπτικό. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς μία στάση στο τουρ των μεγάλων DJs – γίνεται σημείο αναφοράς. Με την πρώτη ανακοίνωση του Reworks 2025, που φέρνει στη σκηνή ονόματα όπως οι Adriatique, Black Coffee και Ben Klock, η πόλη δείχνει για ακόμη μία φορά ότι μπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις της ηλεκτρονικής μουσικής.
Στα 21 του χρόνια πλέον, το Reworks δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ. Είναι ένας θεσμός που αναβαθμίζει το πολιτιστικό στάτους της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί ως μαγνήτης για επισκέπτες απ’ όλη την Ευρώπη και φέρνει μια δημιουργική ενέργεια που δύσκολα συναντάς αλλού. Η παρουσία καλλιτεχνών όπως ο Black Coffee –ο νοτιοαφρικανός σούπερ σταρ με Grammy– ή ο Ben Klock, συνώνυμος του Berghain και της παγκόσμιας τέκνο κουλτούρας, δεν είναι απλώς μια μουσική εμπειρία. Είναι πολιτιστικό κεφάλαιο που καταγράφεται στον χάρτη της πόλης.
Ο Αναστάσιος Διόλατζης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Reworks, βλέπει, όπως λέει, το φεστιβάλ ως «μια αναγνώριση της τόλμης να στηθεί στη Θεσσαλονίκη –και όχι στην Αθήνα, όπως συνήθως γίνεται– ένα φεστιβάλ σύγχρονης και ηλεκτρονικής μουσικής», σε μια εποχή που το είδος αντιμετωπιζόταν με καχυποψία.
Από τότε μέχρι σήμερα, το Reworks παραμένει πιστό στο ρίσκο και την πρωτοπορία, έχοντας παρουσιάσει περισσότερους από χίλιους καλλιτέχνες. Και, ταυτόχρονα, δεν λειτουργεί απλώς ως ένα line-up, αλλά ως μια αληθινή γιορτή που γεννά σχέσεις, συνδέει κοινά απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και καθιερώνει τη Θεσσαλονίκη στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. Και έτσι ακριβώς είναι.
Μέσα από το Reworks, η Θεσσαλονίκη συστήνεται ξανά στον κόσμο ως μια πόλη ανοιχτή, διεθνής, με παλμό. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε Σεπτέμβριο χιλιάδες επισκέπτες γεμίζουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τις γειτονιές της, αφήνοντας ένα αποτύπωμα που ξεπερνά τα beats και τις νύχτες χορού.




Λαμπερές παρουσίες
Το φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε brand για την πόλη, σε μια ιστορία που κάθε χρόνο χτίζει παρακαταθήκη. Και τα ονόματα που φέρνει και φέτος δεν μας απογοήτευσαν.
Στην κορυφή συναντάμε το ελβετικό δίδυμο Adriatique, που έχει κατακτήσει τις μεγάλες σκηνές με την επιβλητική μελωδικότητά του, αλλά και τον MRAK, το προσωπικό πρότζεκτ του Carmine Conte από τους Tale Of Us. Στο ίδιο line-up βρίσκεται και ο Black Coffee, ο νοτιοαφρικανός σούπερ σταρ που έχει τιμηθεί με Grammy, παντρεύοντας την αφρικανική μουσική κληρονομιά με την ηλεκτρονική πρωτοπορία. Από το ελβετικό δίδυμο Adriatique μέχρι την Παλαιστίνια Sama’ Abdulhadi και την εμβληματική Ellen Allien, η λίστα δείχνει το εύρος: θρύλοι, icons, αλλά και νέα πρόσωπα που φέρνουν φρεσκάδα.
Ακόμη και η συμμετοχή της Victoria De Angelis των Måneskin δείχνει ότι το Reworks δεν μένει στάσιμο, αλλά πειραματίζεται με σύγκλιση ειδών. Το πολυσυζητημένο ντουέτο Fidelesεπιστρέφει με τα ατμοσφαιρικά του anthems, ενώ η Kittin, θρυλικό cult icon της ηλεκτρονικής μουσικής, θα βρεθεί ξανά στη Θεσσαλονίκη, για να επιβεβαιώσει τη μοναδική της δυναμική, όπως και η ανερχόμενη Philippa Pacho και ο Vomee, που ήδη ξεχωρίζει με τις κυκλοφορίες του σε labels όπως η Siamese και η Oddity.
Σε μια εποχή που η πολιτιστική ταυτότητα μιας πόλης είναι εξίσου σημαντική με την οικονομική της ανάπτυξη, το Reworks παίζει τον ρόλο του πρεσβευτή: δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να φιλοξενήσει «βαριά χαρτιά» και να τα κάνει δικά της, προσφέροντας εμπειρίες που στέκονται δίπλα σε φεστιβάλ όπως το Sonar της Βαρκελώνης ή το Dekmantel του Άμστερνταμ.
Και, βέβαια, η τοπική σκηνή δεν μένει εκτός. Από κλασικές αξίες μέχρι τη νέα γενιά της πόλης (Ison, Cløwl, Kiki Botonaki, Decø, Enjøint), το φεστιβάλ κρατά ζωντανή τη σύνδεση με την εγχώρια δημιουργία. Έτσι, δεν είναι μόνον η Θεσσαλονίκη που υποδέχεται τον κόσμο, αλλά και η ίδια η πόλη που συστήνει στον κόσμο τα δικά της παιδιά. Και αυτό, τελικά, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του: δεν φέρνει απλώς DJs. Φέρνει κύρος, κινητικότητα, αναγνώριση. Φέρνει την αίσθηση ότι για μερικές μέρες τον Σεπτέμβριο η Θεσσαλονίκη είναι η καρδιά της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής.











