Υβριδικά πλάσματα και θηλυκότητες που κατοικούν σε ιδιαίτερους κόσμους και διεκδικούν ελευθερία ύπαρξης, εκπρόσωποι αλλεπάλληλων γενεών που συνθέτουν τον σύγχρονο κόσμο «κατακτούν» το MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο, στην Αθήνα, στην έκθεση της Ράνιας Εμμανουηλίδου, και… κινούνται «Kάτω από το ραντάρ» από τις 14 Νοεμβρίου 2024 ώς τις 26 Ιανουαρίου 2025.
H Ράνια Εμμανουηλίδου, ως γενιά Χ, παρακολουθεί ζωντανά την πολιτισμική πραγματικότητα και την κοινωνική ταυτότητα όπως διαμορφώνεται καθημερινά. Στην έκθεση «Κάτω από το ραντάρ» αναδεικνύεται μια σειρά θεμάτων που διατρέχουν το έργο της εικαστικού περισσότερο από είκοσι χρόνια: θέματα φύλου και ταυτότητας, πολιτικής και οικολογίας, πάντοτε με επίκεντρο το σώμα˙ το σώμα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτισμικά σημασιοδοτημένο ως σώμα σημαδεμένο, διαφοροποιημένο, υβριδικό, μεταμορφωμένο και επιτελεστικό.
Αντλώντας υλικό από το διαδίκτυο, την ποπ κουλτούρα, τη μουσική, τη μόδα και την ιστορία τέχνης, η Ράνια Εμμανουηλίδου δημιουργεί στο έργο της εικόνες μιας προσωπικής μυθολογίας, με αινιγματικές φιγούρες, όπου αποδομούνται οι παραδοσιακοί έμφυλοι ρόλοι και ανατρέπεται η γραμμική θεώρηση του χρόνου.
Η Εμμανουηλίδου διερευνά την πολιτική του σώματος, ανατέμνει και διαρρηγνύει τις δομές της ταυτότητας και της εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα η υβριδική της εικονογραφία (στην οποία εναλλάσσονται φαντασμαγορικές μεταμορφώσεις του ανθρώπινου και του ζωώδους), καταγράφει το παρόν και κοιτά προς το (φανταστικό) μέλλον. Κοινωνική συνείδηση, ηθική και πολιτική στάση, καλλιτεχνική φαντασία και δεξιοτεχνία συνυπάρχουν στο πολυσχιδές έργο της –κυρίως γλυπτικό και ζωγραφικό–, το οποίο είναι πλούσιο σε οπτικά και εννοιολογικά ερεθίσματα.
Η έκθεση αποτελεί τον τέταρτο και τελευταίο σταθμό στη σειρά εκθέσεων-αφιερώματος του μουσείου με τίτλο «Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις», στην οποία πρωταγωνιστούν γυναίκες εικαστικοί και γυναίκες επιμελήτριες.
Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου, καλλιτεχνική διευθύντρια MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Who is who
Η Ράνια Εμμανουηλίδου σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όπου εργάζεται κατά διαστήματα ως εντεταλμένη διδάσκουσα. H καλλιτεχνική της πρακτική περιλαμβάνει τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το βίντεοκαι την εγκατάσταση. Μέρος της καλλιτεχνικής της έρευνας αποτελεί η δημιουργία βιώσιμων υλικών για την παραγωγή έργων τέχνης, καθώς και ο ευρύτερος διάλογος με το κοινό και η ενεργοποίηση μικρών τοπικών κοινοτήτων για τη συμπαραγωγή πολιτιστικών δράσεων, μέσα από εργαστήρια, ομιλίες και διεπιστημονικά, εκπαιδευτικά προγράμματα.
Έχει παρουσιάσει έξι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και πρότζεκτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τον Απόστολο Ρίζο είναι οι συνιδρυτές του Les Yper Yper, μιας υβριδικής πλατφόρμας έρευνας και σύνδεσης της δυναμικής μεταξύ των τεχνών, της οπτικής επικοινωνίας και του ντιζάιν. Η ίδια έχει οργανώσει και επιμεληθεί εκθέσεις, πρότζεκτ και residencies σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (TISF, ICTVC, Goethe-Institut, Municipality of Torino-Italy, Municipality of Alberta-Canada κ.ά.) και έχει παρουσιάσει σεμινάρια και εργαστήρια. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία και το εικαστικό περιβάλλον σε θεατρικές παραστάσεις και περφόρμανς.
Παράλληλες δράσεις
Συλλογικά έργα & ανταλλακτική δημοπρασία (Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, στις 20:00). Παρουσίαση νέων έργων που θα προκύψουν από τη συνεργασία της Ράνιας Εμμανουηλίδου με τη Φανή Μπουντούρογλου και τη Λία Ψωμά. Θα ακολουθήσει δράση ανταλλακτικής δημοπρασίας με τη συνεργασία της Ευγενίας Γραμμένου και της Βιργινίας Μαστρογιαννάκη.
Finissage έκθεσης (Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025): Την προτελευταία ημέρα της έκθεσης γιορτάζουμε μαζί. Πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.