
Πλήθος Θεσσαλονικέων και επισκεπτών στην πόλη παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης «Διαχρονικές υφές – Από την παράδοση στη σύγχρονη δημιουργία», ενός εικαστικού διαλόγου μεταξύ των τεχνικών υφαντικής που αναπτύχθηκαν στο Παλαιοχώρι και την Ουρανούπολη και έργων σύγχρονης τέχνης. Τα σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα που πλαισιώνουν τα αριστουργήματα της παράδοσης προέρχονται από εκλεκτούς έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται η Γιώτα Ανδριάκαινα, η Κατερίνα Βέλλιου, ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, η Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ο Δημήτρης Ζουρούδης, ο Χρήστος Κωστούλας (Captain) και η Ευγενία Φαλιαρίδου. Καθένας ερευνά την έννοια της συνύπαρξης, αντλεί έμπνευση από τα καλλιγραφένια υφαντά, την παραδοσιακή ταπητουργία, και προσφέρει το δημιουργικό του αποτύπωμα. Υποδεχόμενοι με ενθουσιασμό την πρόσκληση, εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία αυτού του δημιουργικού διαλόγου.
Το εγχείρημα, που επιχειρεί να αποτυπώσει την έννοια της συνέχειας και της εξέλιξης από τις ρίζες της παραδοσιακής τέχνης προς τη σύγχρονη εκφραστικότητα, περικλείει μια σύνθεση αισθητικής, υλικών και τεχνοτροπιών που διατρέχουν τον χρόνο, ενώ, επεκτείνοντας το δεύτερο μέρος του τίτλου («Από την παράδοση στη σύγχρονη δημιουργία»), τονίζει την εξέλιξη και τη μετάβαση από το παρελθόν στο παρόν, καθώς και τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κόσμων. Άλλωστε, μέσα από τη συνεχή αλληλεπίδραση και ενσωμάτωση, η τέχνη μετασχηματίζεται σε ένα ζωντανό πεδίο όπου το παρελθόν, το παρόν και οι προοπτικές για το μέλλον συνυπάρχουν και διαπλέκονται, προσφέροντας ένα πλούσιο υπόβαθρο για την προσωπική και συλλογική έκφραση.
Τα CalligrapheNia στρωσίδια του Παλαιοχωρίου (ενός ορεινού χωριού με ντόπιους κατοίκους) και οι τάπητες του Εργαστηρίου του Πύργου, στην Ουρανούπολη (ενός παραθαλάσσιου, προσφυγικού χωριού) αποτελούν στοιχεία μιας οικιακής οικονομίας που επικρατούσε στην περιοχή μέχρι και τη δεκαετία του 1980.
Τα CalligrapheNia, εστιασμένα σε τριανταφυλλιές, προέρχονται από καθιστό αργαλειό χωρίς πέλος και ανήκουν στη γενική κατηγορία «κιλίμια». Τα χαλιά της Ουρανούπολης, με σχέδια που πηγάζουν από κειμήλια του Αγίου Όρους, φτιάχτηκαν σε όρθιο αργαλειό με κόμπους και πέλος. Όλα τα εκθέματα είναι προίκες μεγάλης συναισθηματικής, αλλά και αισθητικής αξίας. Έργα που δεν επαναλαμβάνονται και έχουν κατασκευαστεί από το 1900 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Τα εγκαίνια
Η έκθεση αποτελεί μια διοργάνωση του ιερού ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής με τα Καλλιγραφένια Στρωσίδια Παλαιοχωρίου, τον πολιτιστικό σύλλογο Ουρανούπολης με τα «Χαλιά του Πύργου» και σύγχρονους καλλιτέχνες.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, η διευθύντρια Ανάπτυξης του Tor Hotel Group και μέλος του δ.σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Λένα Κουλούρη-Τορνιβούκα, και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. Παραβρέθηκαν επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Χρίστος Γαλιλαίας, ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, Νικόλαος Αυγερινός, η αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Ενεχελήδου, ο πρόεδρος του Παλαιοχωρίου, Γρηγόριος Κατσιαρμάς, και πλήθος κόσμου.








