Η επιθυμία για εκτόνωση σε συνδυασμό με την εμμονή στην πειθαρχία συνθέτουν μια ιδιόμορφη παράσταση χορού, σαν όραμα, από το οποίο ξεπηδούν εικόνες άμεσα συνυφασμένες με το καθημερινό και το αναπότρεπτο· τις ατελείωτες λούπες βίας και ταλαιπωρίας που βιώνουν τα σώματά μας στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Οι περφόρμερς, μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, αποτελούν τη σκηνική εκπροσώπηση μιας ολόκληρης γενιάς που αναμετριέται συνεχώς με την επανάληψη και την αποτυχία, τον αποκλεισμό και την καταστολή, την κόπωση και την εξάντληση ορίων.
Το ρέιβινγκ, ως κατάσταση του σώματος και κοινός τόπος συνάντησης, φέρνει τα άτομα αντιμέτωπα με ένα κοινό τραύμα: την έλλειψη (ζωτικού) χώρου. Η παράσταση συνιστά αποτέλεσμα κινητικής έρευνας πάνω στην έννοια του χώρου και της διεκδίκησής του. Πώς ορίζουμε τον χώρο, τον προσωπικό και τον συλλογικό; Πώς (ανα)δημιουργούμε χώρο κάθε φορά που νιώθουμε ότι δεν χωράμε κάπου; Πώς η έννοια της απόδρασης συναντά την έννοια της μεταμόρφωσης μέσω του κενού και της ατέρμονης επανάληψης;
Η ταυτότητα της παράστασης
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Αναστασία Τέη. Δραματουργία: Όλια Πανίδου. Χορογραφία: Αναστασία Τέη. Βοηθός χορογράφου: Δημήτρης Γαλανάκης. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Κιουρκτσής. Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Διώνη Καλαρέτου, Μαρία Μανωλούδη. Σχεδιασμός φωτισμού: Εμμανουέλα Κρίσιλια. Οργάνωση παραγωγής: Rest in Beat. Εκτέλεση παραγωγής: Bloom Theatre Group. Γραφιστική επιμέλεια-τρέιλερ 1: Έλλε. Φωτογράφηση – αφίσα – τρέιλερ 2: Νίκος Μαυρομάτης. Επί σκηνής: Ραφαέλλα Ανδρεάδου, Δημήτρης Γαλανάκης, Διώνη Καλαρέτου, Δημήτρης Λουιζίδης, Μαρία Μανωλούδη, Μυρτώ Μητσοπούλου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Ψωνόπουλος.
Το who is who της ομάδας
Η ομάδα «Rest in Beat» δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2024 από καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παραστατικών τεχνών, ως δημιουργική αντίσταση στο δυσχερές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και στο άγονο καλλιτεχνικό τοπίο της πόλης. Η παράσταση «The Space is Us» συνιστά την πρώτη τους επαγγελματική συνεργασία και νοηματοδοτεί τον λόγο που ένωσαν τις δυνάμεις τους:
«Σε μια πόλη (και, κατ’ επέκταση, σε μια χώρα) που χρηματοδοτεί από πενιχρά ώς μηδαμινά τους νέους καλλιτέχνες και το ελεύθερο θέατρο, αναζητείται χώρος και χρόνος καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργικής έκφρασης» λένε οι ίδιοι. «Αν δεν βρεθούν, τους φτιάχνουμε εμείς (‘την άνοιξη, αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις’), οριοθετώντας τους με τους δικούς μας όρους. Η ομάδα μας δρα αυτοοργανωμένα, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και εταιρεία παραγωγής. Το πρώτο μας καλλιτεχνικό εγχείρημα πηγάζει από έναν τόπο ανάγκης· για συνάντηση, σύμπραξη, διάλογο και μοίρασμα».