Στη διαδικτυακή προβολή παραστάσεών του, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των απρόβλεπτων γεγονότων που προκάλεσε η πανδημία, προχωρεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), συνεχίζοντας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία την προσπάθειά του για επικοινωνία με τους θεατές του και ανταποκρινόμενο στην ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης των πολιτών στον πολιτισμό.
Με τον τρόπο αυτόν, το ΚΘΒΕ γίνεται μέρος τής καθημερινότητας όλων μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε αγαπημένες παραστάσεις τής τρέχουσας περιόδου, μέσα από την ιστοσελίδα του (στη διεύθυνση www.ntng.gr). Όπως σημειώνεται, οι διαδικτυακές αυτές προβολές γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συντελεστών και ηθοποιών κάθε παραγωγής.
Το πρόγραμμα
Αυτήν την εβδομάδα οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις εξής προβολές:
01
Την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Απριλίου, στις 21:00: «Οι στυλοβάτες τής κοινωνίας», μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο τού Χένρικ Ίψεν, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.
Ο Κάρστεν Μπέρνικ, μεγαλοεπιχειρηματίας και παράγοντας σε μιαν επαρχιακή παραθαλάσσια πόλη, θεωρείται ένας άνδρας άμεμπτης ηθικής και μεγάλος ευεργέτης τής πόλης· είναι ένας από τους στυλοβάτες τής τοπικής κοινωνίας. Το νέο, μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο του Κάρστεν απαιτεί τη στήριξη της πόλης για να πραγματωθεί – και, ενώ αρχικά φαίνεται πως εύκολα θα μπορέσει να πείσει την τοπική κοινωνία, ξαφνικά το σχέδιό του βρίσκεται σε κίνδυνο: επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια απουσίας δύο συγγενείς του, απειλώντας να ξεσκεπάσουν τα μυστικά τού παρελθόντος του. Η υπόληψη του Κάρστεν κλονίζεται, αλήθειες αποκαλύπτονται και το παρελθόν έρχεται να ρίξει τη σκιά του στο λαμπερό παρόν τής οικογένειας Μπέρνικ. Με επίκεντρο τον κεντρικό ήρωα του έργου, Κάρστεν Μπέρνικ, ο Χένρικ Ίψεν φτιάχνει μια μεγάλη σύνθεση προσώπων, φωτίζοντας το ασφυκτικό, συντηρητικό περιβάλλον μιας επαρχιακής πόλης που στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Στο στόχαστρό του είναι η υποκρισία μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φαίνεσθαι και προσπαθεί να καταπνίξει τις φωνές που αντιστέκονται στις επιταγές της. Ο Ίψεν αποκαλύπτει τις ρυπαρές οσμές που αναδύονται πίσω από τον καθωσπρεπισμό και την ηθικολογία.
Οι συντελεστές. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Διασκευή-σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος. Σκηνικά-κοστούμια: Τίνα Τζόκα. Μουσική-ηχητικός σχεδιασμός: Θοδωρής Οικονόμου. Κίνηση: Στέλλα Μιχαηλίδου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Video design: Μιχάλης Κλουκίνας. Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Άννα-Μαρία Ιακώβου. Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Κάλφας. Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελένη Κανακίδου. Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου. Γ’ βοηθός σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Αθηνά Κερανά.
Παίζουν: Γιάννης Γκρέζιος (Όλαφ/Φωτογράφος), Δανάη Επιθυμιάδη (Ντίνα), Θόδωρος Ιγνατιάδης (Ρούμελ), Δημήτρης Καρτόκης (Κραπ), Γιώργος Καύκας (Κάρστεν Μπέρνικ), Δημήτρης Κολοβός (Άουνε), Ντίνα Μιχαηλίδου (Μάρτα Μπέρνικ), Μαρία Μπενάκη (Κυρία Χολτ), Δημήτρης Ναζίρης (Βίγκελαντ), Ιωάννα Παγιατάκη (Κυρία Ρούμελ), Ορέστης Παλιαδέλης (Ρέρλουντ), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Λόνα Χέσελ), Έφη Σταμούλη (Μπέτυ Μπέρνικ), Χρίστος Στυλιανού (Γιόχαν Τόνεσεν/Φωτογράφος), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (Κυρία Λύνγκε), Σαμψών Φύτρος (Χίλμαρ Τόνεσεν)
INFO: Η παράσταση έχει διάρκεια μία ώρα και 51 λεπτά και θα είναι προσβάσιμη από τις 21:00 ώς τις 23:00.
02
Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Απριλίου, στις 21:00: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» τής Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.
Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί, προσπαθώντας να απαντήσουν κάθε μία με τον δικό της τρόπο στις ερωτήσεις τού σχολείου και στα ερωτήματα της ζωής. Οι δύο ηρωίδες διανύουν τον δρόμο τής ενηλικίωσης και της ωρίμανσης μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής (και του έργου): ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι, τελικά, καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση;
Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» τής Χρύσας Σπηλιώτη αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα νεοελληνικής γραφής. Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα με σχέσεις αληθινές και χαρακτήρες πραγματικούς, μελετημένους με ψυχολογική ακρίβεια. Οι ηρωίδες τού έργου καταφέρνουν, με χιούμορ και ελαφρότητα, να αποτυπώσουν μιαν ολόκληρη κοινωνία και μιαν ολόκληρη γενιά. Οι γρήγοροι διάλογοι παρασύρουν τον θεατή σε ένα ταξίδι που μοιάζει να διαρκεί μία στιγμή. Όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή…
Οι συντελεστές. Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου. Σκηνικά – κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού. Μουσική: Νίκος Γαλενιανός. Επιμέλεια κίνησης – βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μιχαήλ. Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου. Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου. Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος, Ειρήνη Χατζηκυριακίδου.
Παίζουν: Μομώ Βλάχου, Χρύσα Τουμανίδου.