Για όλο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ο Μικρός Βορράς, σε συνεργασία με το θέατρο «Αμαλία», διοργανώνουν το Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής. Η «Ιλιάδα», η «Οδύσσεια» και «η Ελένη» ζωντανεύουν θεατρικά υπό τη σκηνοθετική ματιά τού δοκιμασμένου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο Τάσου Ράτζου. Από τις 6 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 17:00, τα τρία μεγάλα έργα που διδασκόμαστε στο σχολείο παρουσιάζονται στο θέατρο «Αμαλία», στη Θεσσαλονίκη.
Τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα, με μουσική που κάποιες φορές είναι και ζωντανή και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική, στήνουν μια παράσταση που μιλάει άμεσα στους εφήβους και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη «σχολική» τους ύλη.
Οι παραστάσεις
Ευρυπίδη «Ελένη»
Άγγελος: «Αυτή δεν είναι η αιτία των βασάνων μας στην Τροία;».
Μενέλαος: «Δεν είν’ αυτή. Μας είχαν παραπλανημένους οι θεοί. Στα χέρια είχαμε ολέθρια εικόνα από νεφέλη».
Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή τής αθηναϊκής δημοκρατίας, αναδεικνύει με τα παραπάνω λόγια τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου. Η «Ελένη» τού Ευριπίδη, μια ιδιαίτερα προσωπική ματιά, παίρνει σάρκα και οστά και μας παίρνει μαζί στην περιπέτειά της, που δεν είναι άλλη από το να σώσει τη ζωή, αλλά και την τιμή της, πότε με την ελαφρότητα του κωμικού και πότε με το βάρος τού τραγικού.
Οι συντελεστές. Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικό, εμψύχωση μάσκας: Τάσος Ράτζος. Επιμέλεια κίνησης: Μίκα Στεφανάκη. Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου. Μάσκες: Μάρθα Φωκά. Ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη. Δραματουργία: Δήμητρα Μήττα. Φωτογραφία: Άρης Ράμμος. Βίντεο: Γιάννης Τόμτσης. Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη.
Ομήρου «Οδύσσεια»
Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος τής αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με τις έννοιες «πατρίδα» και «νόστος».
Όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, γίνονται ένα, δημιουργώντας μια αρμονική και μοναδική εξιστόρηση των ταξιδιών τού θαλασσοπόρου Οδυσσέα. Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και, φυσικά, διάδραση, το θέατρο μεταμορφώνεται σε χώρο που αποκαλύπτει τον μοναδικό κόσμο τού Οδυσσέα, έναν κόσμο ωρίμανσης και συνάντησης με το απρόσμενο. Οι θεατές γίνονται συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί το όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο τού κειμένου.
Οι συντελεστές. Κείμενο: Μικρός Βορράς. Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος. Σκηνικό: Μαρία Καβαλιώτη. Κοστούμια, μακιγιάζ, χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης. Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Γιώργος Βραχνός. Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά. Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου. Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη. Φωτογραφία και βίντεο: Γιάννης Τόμτσης. Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου. Φιλολογική επιμέλεια: Αναστασία Κεφαλά. Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη.
Ομήρου «Ιλιάδα»
Ο «Μικρός Βορράς», σε συνεργασία με τους «The Prefabricated Quartet», μία από τις πιο γνωστές μπάντες τής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έγραψαν τη μουσική, παρουσιάζει σε 70 λεπτά όλη την «Ιλιάδα» τού Ομήρου. Μία παράσταση για νέους, εφήβους, εκπαιδευτικούς και όλους όσοι θέλουν να δουν την ομηρική μάχη με μια σύγχρονη, μουσική, αφηγηματική οπτική. Μια σύγχρονη «Ιλιάδα» με βιντεοπαιχνίδια και ραπ, όπου Τρώες και Αχαιοί σφάζονται μεταξύ τους σαν καλοκουρδισμένες μαριονέτες των θεών, σε μιαν αφήγηση που ξεκινά με έναν θυμό και λήγει με μια συμφιλίωση. Όμως και αύριο μέρα ξημερώνει. Ποιος θα’ χει σειρά αύριο; Και από τι θα πάει;
Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός – Πρόγραμμα 2021» τού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το βιβλίο τού Μιχάλη Γκανά, από το οποίο αντλούνται οι στίχοι που πλαισιώνουν την παράσταση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Οι συντελεστές: Θεατρική διασκευή: Μικρός Βορράς. Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς. Φιλολογική επιµέλεια: Αναστασία Κεφαλά. Σκηνοθεσία, φωτισμός: Τάσος Ράτζος. Σκηνικό, κοστούµια, κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θοδωρής Παπαδηµητρίου. Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος. Μακιγιάζ, χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης. Συνεργάτης διαδραστικού μέρους: Αύρα Αυδή. Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου. Φωτογραφία, βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής. Βοηθοί σκηνοθέτη: Ανδρέας Παράσχος, Δέσπω Πίρτσιου, Σωτήρης Ρουμελιώτης. Γραφιστική επιμέλεια: Ντόρη Λούκρη. Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου. Ηχοληψία: Κρίτωνας Κιουρτσής. Ηθοποιοί: Αλέξης Κότσυφας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου. Ζωντανή μουσική: Θοδωρής Παπαδηµητρίου (τσέλο), Χρήστος Γούσιος (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλης Σιώνας (ηλεκτρικό µπάσο), Αλέκος Σπανίδης (τύµπανα).
Η Νεανική Σκηνή τού Μικρού Βορρά
Η νεανική-εφηβική σκηνή τού Μικρού Βορρά δημιουργήθηκε το 2016 με την «Ελένη» τού Ευριπίδη και στη συνέχεια την «Οδύσσεια» του Ομήρου, που αγαπήθηκαν πολύ και συνεχίζουν να παρουσιάζονται μέχρι και σήμερα σε γυμνάσια όλης της χώρας.
Η «Ιλιάδα» τού Ομήρου είναι η καινούργια, πιο πρόσφατη παραγωγή τής ομάδας· μια παράσταση που εγκρίθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» τού υπουργείου Πολιτισμού. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.
Τα τρία μεγάλα έργα παρουσιάζονται με πρωτοποριακή προσέγγιση, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αρκεί να γίνει στη δική τους «γλώσσα».