
Ο καθρέφτης και το φως
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χίλαρυ Μαντέλ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Καρολίνα Μέρμηγκα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψυχογιός
ΣΕΛΙΔΕΣ: 1.200
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14×21 εκ.
ΤΙΜΗ: €29,99
Η Χίλαρυ Μαντέλ υπήρξε μία από τις μεγάλες συγγραφείς της εποχής μας. Όχι μόνο για τα δύο Μπούκερ με τα οποία τιμήθηκαν τα δύο πρώτα βιβλία τής εμβληματικής τριλογίας της για τον Τόμας Κρόμγουελ ή για τις υπόλοιπες σημαντικές της διακρίσεις. Οι καινοτομίες που έφερε στο ιστορικό μυθιστόρημα ήταν τόσο βαθιές, που ουδείς πλέον μπορεί να υπηρετήσει αυτό το ιδιαίτερο (και παρεξηγημένο) είδος χωρίς να τις λάβει υπόψη.
Αντιμετωπίζοντας την ιστορία ως πεδίο με ανοιχτή έκβαση, η Μαντέλ κατάφερε να φέρει το περίπλοκο χθες στο σήμερα μέσα από το συναρπαστικό μυθοπλαστικό υλικό της. Την ίδια ώρα, υπήρξε γεμάτη περιέργεια, διερευνώντας την ανθρώπινη κατάσταση και κοιτώντας σε βάθος τους χαρακτήρες της — κι ας είναι πρόσωπα γνωστά (ή και λιγότερο γνωστά) της αγγλικής ιστορίας.
Η σχέση της με τον Τόμας Κρόμγουελ είναι από τις πλέον γοητευτικές και σύνθετες της σύγχρονης λογοτεχνίας, καθώς αυτός βρίσκεται στο κέντρο της τριλογίας της «Γουλφ Χολ», «Τα γεράκια» (όπως μεταφράστηκε στα Ελληνικά το «Bring up the bodies») και του τελευταίου βιβλίου με τον φιλοσοφικό (και αποκαλυπτικό τίτλο για το τι προσπάθησε να κάνει σε ολόκληρη την τριλογία) «Ο καθρέφτης και το φως». Θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για μια συγγραφική εμμονή — ίσως την πλέον παραγωγική του 21ου αιώνα. Αυτό που κατάφερε είναι να εντοπίσει τον Κρόμγουελ μέσα στα άχυρα της ιστορίας, να τον τραβήξει σαν μία βελόνα μέσα από αυτά, να τον κατανοήσει βαθιά και να μας τον παραδώσει ως έναν περίπου σύγχρονό μας, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνει οτιδήποτε, ώστε να τον προσαρμόσει στον κόσμο της (όχι μόνον από την προσωπική του ιστορία, αλλά και από τα γεγονότα της εποχής του).
Το πολυσέλιδο «Ο καθρέφτης και το φως» είναι γραμμένο προσεκτικά, με εξαιρετική δομή, με ένα αδιανόητο πλήθος προσώπων της εποχής να συμμετέχουν στην πλοκή (έχοντας καθένας το δικό του ιστορικό βάρος και αποτύπωμα), με γλώσσα που μετακινείται διαρκώς από το λαϊκό στο λόγιο (αναλόγως του ποιος μιλάει), με πυκνά αφηγηματικά μέρη από τα οποία δεν απουσιάζουν η αμφισημία και ο υπαινιγμός (παρά την ιστορική ακρίβεια) και μια εναρκτήρια πρώτη σκηνή, σκληρή, στοιχειωτική, που έχει να κάνει με την εκτέλεση της Άννας Μπολέιν και του ρόλου που έπαιξε σ’ αυτήν ο Κρόμγουελ — προοικονομώντας, βεβαίως, το δικό του τέλος.
Σε αυτό το τρίτο βιβλίο η σύνδεση με το παρελθόν του Κρόμγουελ γίνεται ακόμη πιο βαθιά, προσδίδοντας του ακόμη μεγαλύτερο ψυχολογικό βάθος, επιτρέποντάς μας να δούμε (και) μέσα από τα μάτια του την εποχή του, αφήνοντας πάντοτε χώρο για εμάς, τους αναγνώστες, με τη συγγραφέα να μην τον υπερασπίζεται σε κάθε του επιλογή, και αποκαλύπτοντας τις αναρίθμητες σκοτεινές πλευρές του, όπως συμβαίνει πάντοτε σε εκείνες τις προσωπικότητες που κινούνται όχι μόνο στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο της ιστορίας.
Η Μαντέλ, ωστόσο, είναι εκείνη που αποσύρεται συνειδητά από το προσκήνιο: το μυθιστόρημα είναι στερημένο από καθετί που θα μπορούσε να θεωρηθεί βιωματικό, πράγμα σπάνιο έως και μοναδικό για συγγραφέα της εποχής μας. Παράλληλα, «Ο καθρέφτης και το φως» αποτελεί μια συναρπαστική εξιστόρηση των ιδεών που γεννήθηκαν μέσα στον μεταιχμιακό 16ο αιώνα, αποκαλύπτοντάς μας τις συνθήκες γέννησης αντιλήψεων και γνωστικών πεδίων που θα σάρωναν στο μέλλον.
Η ανάγνωση της τριλογίας απαιτεί την αφοσίωση του αναγνώστη, ο οποίος στον «Καθρέφτη και το φως» είναι εύκολο να χαθεί στο πλήθος των προσώπων που παρελαύνουν από τις σελίδες του. Την ίδια ώρα, ωστόσο, πρόκειται για ένα ανάγνωσμα καθηλωτικό, μια μεγάλη στιγμή από μια σπουδαία συγγραφέα, την οποία χάσαμε τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ηλικία 70 ετών, αφού προηγουμένως άφησε πίσω της ένα πολύτιμο έργο, με την τριλογία για τον Τόμας Κρόμγουελ να δεσπόζει σε αυτό.
Ο Μάριο και ο μάγος

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τόμας Μαν
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΤΡΟ: Μαρία Μαντή
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο
ΣΕΛΙΔΕΣ: 136
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18x11 εκ.
ΤΙΜΗ: €8,80
Γραμμένη το 1929, με το σκότος του Β’ παγκόσμιου πολέμου να πλησιάζει, η μεγάλης πυκνότητας νουβέλα του Τόμας Μαν μεταφέρει τον διαχρονικό της στοχασμό περί βούλησης. Το αινιγματικό αυτό έργο, που θέτει, παράλληλα, ερωτήματα για τη φύση της δημιουργίας (λειτουργώντας και ως πολιτικό σχόλιο, αποκαλύπτοντας τις μεταβαλλόμενες τοποθετήσεις του στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής), είναι πλέον ανοιχτό σε νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις και στις δύσκολες συζητήσεις που αυτές πυροδοτούν.
Η κοινωνική διάσταση της ανάγνωσης — Λέσχες της Θεσσαλονίκης

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ειρήνη Γαμβρού
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Fylatos Publishing
ΣΕΛΙΔΕΣ: 236
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 16×23 εκ.
ΤΙΜΗ: €16,80
Η φιλόλογος Ειρήνη Γαμβρού είναι η πρώτη που διερευνά σε επιστημονικό επίπεδο τι μπορεί να συμβαίνει σε μια λέσχη ανάγνωσης, αναζητώντας το κοινωνικό αποτύπωμα των λεσχών, τις οποίες αντιμετωπίζει ως κάτι πιο σύνθετο από έναν μοχλό φιλαναγνωσίας. Με παράδειγμα τις λέσχες της Θεσσαλονίκης, διερευνά την ιστορική μετάβαση των σαλονιών σε λέσχες, το προφίλ και τις καταβολές των σύγχρονων λεσχών, αλλά και τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών τους.








