Στο Citymag του περασμένου μήνα σάς κάναμε μια πολύ γευστική πρόταση: να μη χάσετε το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χαλκιδικής – Taste Halkidiki, στην προβλήτα τού Νέου Μαρμαρά, ένα από τα πιο γευστικά φεστιβάλ που γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα. Σας το είχαμε προτείνει ανεπιφύλακτα, έχοντας ζήσει από κοντά την πρώτη διοργάνωση, που είχε πραγματοποιηθεί στη Νέα Φώκαια, και –κυρίως– έχοντας δοκιμάσει τις παραδοσιακές νοστιμιές που ετοίμασαν οι συμμετέχοντες για το κοινό.
Οι προσδοκίες από τη δεύτερη διοργάνωση ήταν μεγάλες. Το ίδιο και η χαρά μας, όταν διαπιστώσαμε ότι δικαιωθήκαμε για την πρόταση που σας είχαμε κάνει. Όλοι όσοι βρεθήκαμε την Κυριακή 19 Ιουνίου στην προβλήτα τού Νέου Μαρμαρά περάσαμε ένα ονειρεμένο (και γευστικό) καλοκαιρινό απογευματόβραδο. Από τη μία αγνάντευες τα καραβάκια που ήταν δεμένα στην προβλήτα (με τον Νέο Μαρμαρά να απλώνεται γύρω σου) κι από την άλλη είχες να σου σπάνε τη μύτη οι μυρωδιές από τις νοστιμιές που έψηνε λίγο παραπέρα ένας παραγωγός μαύρου χοίρου (δεν χρειάζεται να σας πούμε για τη γεύση του…).

Ο θεσμός, που ξεκίνησε πέρσι, από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020, CLLD LEADER» με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία τής Χαλκιδικής (τη θάλασσα και τις αμμουδιές ήδη τις γνωρίζαμε…). Είκοσι έξι τοπικοί παραγωγοί (ελιάς και ελαιολάδου, μελιού, κρασιών, μπίρας, βοτάνων κτλ.) παρουσίασαν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες, ενώ λίγο παραπέρα καταξιωμένοι σεφ και παραδοσιακές μαγείρισσες ανέλαβαν να δώσουν γεύση στην εκδήλωση. Για να σας ανοίξουμε την όρεξη για του χρόνου, αναφέρουμε ορισμένες χαρακτηριστικές νοστιμιές: μυδοπίλαφο, γαύρος αχνιστός, κεφτεδάκια πολίτικα με αρωματισμένο γιαούρτι, σαραγλί, αμυγδαλωτά και πάει λέγοντας. Προσωπικό highlight τής διοργάνωσης, η γευσιγνωσία ελαιολάδου από τον olive oil expertΟδυσσέα Βλαχάβα, που μας άνοιξε τα μάτια σε ό,τι αφορά τα αρώματα και τις γεύσεις τού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου τής Χαλκιδικής. Ένα είναι σίγουρο: περιμένουμε με ανυπομονησία τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς.
To 3ο fam trip
Στο πλαίσιο του Taste Halkidiki, το Citymag και το Citymagthess.gr συμμετείχαν στο 3ο Fam Trip, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά παραγωγούς και εταιρείες τής Χαλκιδικής που δεν δραστηριοποιούνται απλώς σε επίπεδο νομού ή χώρας, αλλά διαπρέπουν και στο εξωτερικό. Φυσικά, δεν παραλείψαμε να απολαύσουμε εκπληκτικά πιάτα σε εξαιρετικά εστιατόρια, ψαροταβέρνες και ψητοπωλεία τής περιοχής και να συζητήσουμε με τους ανθρώπους τους για τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, αλλά και την εμπιστοσύνη και την αγάπη των επισκεπτών που τους περιβάλλουν.

Η ΔΕΑΣ ΑΕ είναι μια οικογενειακή εταιρεία με πελατοκεντρική προσέγγιση, την οποία αδιαμφισβήτητα κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως «ηγέτιδα» στην ελληνική ελαιοβιομηχανία. Προϊόντα της (κυρίως απόπυρηνωμένες ελιές με γέμιση – λατρέψαμε αυτήν με την πιπεριά χαλαπένιο) βρίσκονται στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ (και όχι μόνο), στις κουζίνες των πλέον εμβληματικών εστιατορίων τού πλανήτη, ενώ διανέμονται και στον… αέρα, στα γεύματα επιβατών, αφού υπάρχουν συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος της κυμαίνεται περί τα 60 εκατ. ευρώ. Το κεντρικό κτίριο γραφείων και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της, έκτασης 40.000 τετρ.μ., βρίσκονται στην περιοχή Καλύβες, στη Χαλκιδική.

Το Πόρτο Κουφό ήταν το αρχαίο λιμάνι των Τορωναίων. Το λιμάνι διατηρεί μέχρι σήμερα το αρχαίο του όνομα, αφού από τότε ονομαζόταν «Κωφός λιμήν», επειδή οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι όποιος είναι μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τη βουή τής θάλασσας. Σήμερα, ο μυχός του έχει διαμορφωθεί σε καταφύγιο αλιευτικών σκαφών και αποτελεί έναν εξαιρετικό γαστρονομικό προορισμό που μοσχοβολάει φρέσκο ψάρι. Τα αδέλφια Γκαλή, ψαράδες, αλλά και έμπειροι επαγγελματίες στον χώρο τής εστίασης και της ψυχαγωγίας, λειτουργούν εδώ και έξι χρόνια την ψαροταβέρνα Πόρτο Μαρίνα, προσφέροντας αποκλειστικά και μόνο φρέσκο ψάρι. Τα πιάτα του ήταν εξαιρετικά – σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα για την επόμενη επίσκεψή σας.

Δοκιμάσαμε τις θαλασσινές νοστιμιές απολαμβάνοντας κρασιά τού Κτήματος Ιατρίδη, που καλλιεργεί με φροντίδα και γνώση ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών στους ιδιόκτητους αμπελώνες του, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του με σκοπό να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τής περιοχής, όπου οι παλαιότεροι είχαν φέρει την καλλιέργεια της αμπέλου από τις χαμένες πατρίδες. Οι χαρισματικές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται στο κτήμα από την οικογένεια Ιατρίδη εδώ και αρκετά χρόνια, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη έκφρασή τους στα κρασιά που παράγονται στο μικροκλίμα τού Λακκώματος.

Η ταβέρνα «Κληματαριά» βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μεταγγίτσι, στα νότια του νομού Χαλκιδικής, ανάμεσα στις χερσονήσους τού Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, σε υψόμετρο 150 μέτρων και απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Η ιστορία τής ταβέρνας ξεκινά το 1963 – έχει διανύσει σχεδόν 60 χρόνια πορείας στον χώρο τής εστίασης. Απολαύσαμε κυρίως κρεατικά σχάρας και σούβλας και σπιτικά, τοπικά μαγειρευτά, φτιαγμένα με μεράκι από φρέσκα υλικά. Όλα εξαιρετικά!

Τα κρεατικά συνόδευσαν εξαίσια οι μπίρες τής μικροζυθοποιίας τού Δημήτρη Σταθώρη (της γνωστής οικογένειας τυροκόμων από την Ιερισσό). Η έμπνευση για το νέο brand μπίρας προέκυψε από τις επτά σφραγίδες τής Αποκάλυψης του Ιωάννη, με σαφείς επιρροές –όπως λέει ο δημιουργός της– και από την ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους, που βρίσκεται μία ανάσα από το μέρος όπου και ο ίδιος μεγάλωσε. Προσωπικά κρατώ τη μπίρα «The White Horseman», μια χειροποίητη, διαυγή Lager με 5% αλκοόλ και μηδενικά σάκχαρα.

Ασφαλώς, δεν γίνεται να επισκεφθείς τη Χαλκιδική και να μη δοκιμάσεις ένα μυδοπίλαφο ή μύδια με το κέλυφος, κάνοντας «καταδύσεις» με το ψωμάκι σου στο ζουμί τους. Πού βγαίνουν, όμως, αυτά τα μύδια;
Επισκεφθήκαμε την επιχείρηση του Βασίλη Αναστασίου, που από το 1999 ασχολείται με την παραγωγή και καλλιέργεια μυδιών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Τα μύδια μυδοκαλλιέργειας είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν, αφού δεν γίνεται οποιαδήποτε χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλης επέμβασης καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους (καθώς, ως γνωστόν, τρέφονται αποκλειστικά από το ίδιο το θαλασσινό νερό, το οποίο φιλτράρουν συνεχώς).
Από το 2010 η επιχείρηση ολοκλήρωσε (σε ιδιόκτητο χώρο της) την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και συσκευασίας οστράκων.
Έμαθα δύο πράγματα: ότι τα καλά μύδια είναι αυτά που τείνουν να κλείνουν όταν τα βάζεις κάτω από τρεχούμενο νερό (και όχι το αντίθετο, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος) και ότι το μυστικό για να ανοίγεις τα μύδια χωρίς να «φας» τα νιάτα σου είναι ένα: κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι, σέρνεις με το δάχτυλο τη μία πλευρά προς τα πάνω, ώστε να ανοίξει ο χώρος και να βάλεις το μαχαιράκι σου. Οι εργάτριες το κάνουν με απίστευτη ταχύτητα.

Η Αμμουλιανή είναι ένα από τα 14 νησιά τής περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής. Βρίσκεται στον κόλπο τού Αγίου Όρους, μόλις δύο ναυτικά μίλια από το πορθμείο τής Τρυπητής, και είναι το μοναδικό νησί που κατοικείται. Έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό: έτσι, για τις ανάγκες των τουριστών, λειτουργούν κάμπινγκ, ξενοδοχεία, βίλες, πανσιόν, διαμερίσματα και ξενώνες.
Στο ίδιο νησάκι βρίσκεται και η ταβέρνα «Τζανής». Αν σας βγάλει ο δρόμος σας, θα απολαύσετε εκπληκτικά ψάρια και θαλασσινά. Πιείτε οπωσδήποτε τσίπουρο, τρώγοντας παστό κολιό. Μαγεία!

Στον Πολιτιστικό Όμιλο Αμμουλιανής απολαύσαμε, μεταξύ άλλων, τα «αμυγδαλωτά λουλούδια» που μας πρόσφεραν οι γλυκύτατες κυρίες του. Πρόκειται για ένα γλυκό που ζυμώνεται στο χέρι με υπομονή και τέχνη, κομμάτι κομμάτι, μέχρι να γίνει ένα μικρό γλυπτό. Οι γυναίκες τού νησιού μαθαίνουν την τέχνη των σπιτικών γλυκών στις νεότερες γενιές, οι οποίες τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις των χαμένων πατρίδων και τα φτιάχνουν στην πρώτη ευκαιρία. Είναι τα γλυκά που μοιράζονται σε αρραβώνες, βαφτίσεις και γάμους, ενώ προσφέρονται και ως μπομπονιέρες.

Για τη «Μπουκαδούρα», στην Ακτή Ελιάς, πραγματικά δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά… Τη γνωρίζετε όλοι. Το παλιό αγροτόσπιτο στην άκρη τού βράχου έχει μεταμορφωθεί σε μια φιλόξενη ταβέρνα, στην οποία η Γιώτα Κουφαδάκη μαγειρεύει εδώ και πολλά χρόνια, με γνώση και αγάπη. Η «μαγική» ικανότητά της είναι να μεταμορφώνει τα ολόφρεσκα υλικά σε πιάτα που ενθουσιάζουν κάθε επισκέπτη. Αξίζει να αναφέρω το καπνιστό χέλι στη σχάρα, την αχινοσαλάτα, το ξιδάτο χταποδάκι, τους ντολμάδες με γαρίδα, το φρικασέ με σέσκουλα και ψάρι και τον αγιορείτικο, λεμονάτο μπακαλιάρο. Δεν υπάρχουν λόγια για τη γεύση τους.

Από ένα τέτοιο δείπνο δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα κρασιά τής εταιρείας Κωνσταντάρα. Παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στους ιδιόκτητους αμπελώνες τής οικογένειας Κωνσταντάρα, έκτασης 250 στρεμμάτων, στην περιοχή Αγία Τριάδα Πολυγύρου. Το υψόμετρο είναι 430 μ. και η θέση ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια με ελάχιστη ή καθόλου άρδευση.
Οινικός οικοδεσπότης τής βραδιάς ήταν ο οινοποιός Θωμάς Κοντοπός, ο οποίος επέλεγε το κατάλληλο κρασί τής εταιρείας για κάθε πιάτο. Οι λευκές ποικιλίες τού αμπελώνα είναι Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Viognier. Στις ερυθρές περιλαμβάνονται οι Merlot, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο και Syrah.

Το ιερό κοινόβιο Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου αποτελεί πατριαρχικό και σταυροπηγιακό μετόχι τής μονής Σίμωνος Πέτρας τού Αγίου Όρους. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά τού Τορωναίου κόλπου, κοντά στην κωμόπολη της Ορμύλιας. Λόγω αυτής της γειτνίασης, το Μετόχι είναι γνωστό ως «Ορμύλια», επωνυμία που φέρουν και τα προϊόντα του.
Από το 1974 οι μοναχές καλλιεργούν τους ελαιώνες και τα περιβόλια με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι, με συμμετοχή όλης της αδελφότητας. Στην επεξεργασία ακολουθούνται φυσικές, παραδοσιακές μέθοδοι, πάντοτε με την ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία των μοναχών, ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα των προϊόντων. Η βράβευση τους σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας τροφίμων αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση.

Το βραβευμένο Ekies All Senses Resort είναι ο απόλυτος προορισμός για όλους όσοι αναζητούν μια πραγματική εμπειρία χαλάρωσης. Βρίσκεται σε μια παρθένα παραλία στον κόλπο τής Βουρβουρούς, στη Σιθωνία, και περιβάλλεται από βραχονησίδες, σπηλιές, κρυστάλλινα νερά, αμμώδεις παραλίες και πευκοδάση.
Κι όπως εντυπωσιάζει το resort, άλλο τόσο εντυπωσιάζει και το εστιατόριο «Bubo Ekies». Τα υλικά είναι φρέσκα, τοπικής προέλευσης και αγνά. Αναφέρουμε ενδεικτικά τι ετοίμασε ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης: τάρτα με φύλλο ελαιόλαδου με λακέρδα, φασολάδα και πίκλες, κατσικίσιο τυρί με παντζάρια ψημένα και ωμά, ψητό λαβράκι με γαρίδες Κοιλάδας, στήθος κόκορα γεμιστό με αγιοτύρι Σταθώρη, κανελόνι γεμιστό με το μπουτάκι του, αλλά και ένα θεσπέσιο μιλφέιγ με ανανά.

Τα πιάτα συνόδευσαν τα κρασιά τής εταιρείας Οίνος Γρηγοριάδη, που ιδρύθηκε από τον χημικό και οινολόγο Γεώργιο Γρηγοριάδη. Σκοπός τής εταιρείας είναι η παραγωγή οίνων ανώτερης ποιότητας, διεθνών ποικιλιών (ως επί το πλείστον, Barbera, Refosco dal peduncolo rosso και Cabernet Franc), καλλιεργώντας τη διαφορετικότητα στη Χαλκιδική, μέρος ιδανικό για αμπελοκαλλιέργεια.










