Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΟΡΟΣ «ΜΠΙΣΤΡΟ» ΘΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΖΕΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΚΟΣΜΕΙ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΥΛΙΝΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.
Η εποχή που τα καφέ μπαρ λειτουργούσαν αποκλειστικά ως καφέ μπαρ και δεν παρείχαν την παραμικρή επιπρόσθετη υπηρεσία στον επισκέπτη –εκτός, ίσως, από ένα κρύο σάντουιτς ή κάποιο τοστ– φαίνεται ότι έχει περάσει στο παρελθόν. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που, ως κάτοικος Θεσσαλονίκης, έχω πλέον εξαιρετικές επιλογές χώρων, στους οποίους θα πιω τον καφέ μου και θα ικανοποιήσω, παράλληλα, ορισμένες γευστικές επιθυμίες μου, ώστε να κόψω την πείνα μου ή, αν προτιμάτε, να χορτάσω.
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστήματος είναι το «Arrogant bar», στον πεζόδρομο της Πάικου (δηλαδή, σε ένα από τα πιο εμπορικά σημεία τής Θεσσαλονίκης). Προσωπικά πιστεύω ότι ο όρος «μπιστρό» θα ταίριαζε περισσότερο στον μικρό και απόλυτα ζεστό χώρο τού κέντρου. Ρίξτε μια ματιά στην τεράστια ζωγραφιά που κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο τού καταστήματος, τα πλακάκι με το σχέδιο στο δάπεδο και τις ξύλινες λεπτομέρειες σε διάφορα σημεία και θα συμφωνήσετε απόλυτα μαζί μου.
Από το πρωί ώς το βράδυ
Ο χώρος ανοίγει στις 8 το πρωί, για να απολαύσετε τον πρώτο καφέ τής ημέρας ή κάποια από τις υπέροχες ποικιλίες τσαγιού. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι η δυνατότητα για ένα πλήρες πρωινό: υπάρχει το ελληνικό πρωινό, που περιλαμβάνει όλα αυτά που σας σέρβιρε ως παιδάκι η μητέρα σας (ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα, φέτα, ελιές, αγγούρι, ντομάτα, βραστό αβγό, γαλοπούλα, κασέρι, γιαούρτι και φρέσκο χυμό πορτοκάλι), προσωπικά ωστόσο προτιμώ αυτό που αποκαλείται «αμερικανικό πρωινό» – και είναι: ομελέτα τής επιλογής σας, αγγούρι, ντομάτα, σοκολατένιος κορμός και φρέσκος χυμός πορτοκαλιού. Απαραίτητη προσθήκη: αυτό που πραγματικά εκτιμώ στον χώρο είναι η lounge/chill out μουσική, που σου επιτρέπει να συζητήσεις με την παρέα σου.
Το μεσημεράκι είναι η καλύτερη ώρα για μια σαλάτα με ένα ποτήρι κρασί, αλλά και για μια πίτσα. Ως λάτρης του προσούτου και της παρμεζάνας, θα σας προτείνω τη «Di Parma» – προφανώς, όμως, μπορείτε να επιλέξετε αυτήν που λαχταράτε. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο συνοδευτικό είναι μια μπίρα.
Αν έχετε όρεξη για κάτι γλυκό, μπορείτε να περάσετε σε pancakes: εδώ θα βρείτε τις κλασικές επιλογές, με μερέντα και γιαούρτι ή με μέλι και καρύδια. Και στην περίπτωση των pancakes, όμως, θα σας πρότεινα να δοκιμάστε αυτά με κρέμα τυριού, καπνιστό χοιρινό και τηγανητό αβγό. Και μια και ανέφερα νωρίτερα τον όρο «γλυκά», έχετε και αμιγώς γλυκές επιλογές, όπως cheesecake, προφιτερόλ και αρμενοβίλ.
Από το απόγευμα και μετά, το «Arrogant» μεταμορφώνεται σε ένα απόλυτα ζεστό και οικείο μπαρ. Θα πιείτε τα ποτά και τα κοκτέιλ σας, θα ακούσετε την αγαπημένη σας ξένη μουσική και, φυσικά, θα φλερτάρετε. Τι άλλο μπορεί να θέλετε, για να κλείσει υπέροχα το βράδυ σας;