Είκοσι συνταγές απ’ όλο τον κόσμο, απαραίτητες για το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο brunch menu, ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε μερικές ημέρες από σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Σπόρος, σεφ τού «Mama Roux», που προσφέρει το πιο διάσημο, ίσως brunch στην Αθήνα τα τελευταία 8 χρόνια. Με απλές συνταγές και επίδειξη όλων των τεχνικών, θα μας μάθει τα μυστικά για τα πιο γνωστά πιάτα με αβγά, για αποτέλεσμα σταθερό και κάθε φορά επιτυχημένο.
ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ, Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΟΡΟΣ, ΣΕΦ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ «MAMA ROUX», ΘΑ ΜΑΣ ΜΑΘΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΜΕ ΑΒΓΑ, ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ.
Συγκεκριμένα, ο Βασίλης θα μας μυήσει σε συνταγές όπως τα αβγά Μπένεντικτ, τα αβγά Μπένεντικτ Ρουαγιάλ και τα αβγά Φλορεντίν, αλλά και σε δημοφιλείς τεχνικές (για αβγό ποσέ, αβγό στους 63 βαθμούς Κελσίου, αβγό στους 75 βαθμούς Κελσίου, σος Ολαντέζ, αλλά και αγγλικά μάφινς – το πιο διάσημο πιάτο που σερβίρεται στο brunch: θα δούμε από την αρχή τη ζύμη και το σωστό ψήσιμο για τα English muffins, το μυστικό για μια σταθερά πετυχημένη Ολαντέζ, ενώ θα δοκιμάσουμε τρεις τεχνικές για ποσάρισμα αβγών, η μία εκ των οποίων είναι το περίφημο «αβγό των 63 βαθμών Κελσίου». Παράλληλα, θα μιλήσουμε και για τις παραλλαγές τού πιάτου με καπνιστό ζαμπόν, την παραλλαγή Ρουαγιάλ (με καπνιστό σολομό) και τη Φλορεντίν (με σπανάκι σοτέ).
Υπέροχες παρασκευές
Τι άλλο θα απολαύσουμε σε αυτό το λιμπιστερό σεμινάριο;
Pancakes γλυκά και αλμυρά (pancakes με αυθεντικό maple syrup και βούτυρο, pancakes με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού και κόκκινα φρούτα, αλλά και pancakes με τραγανό μπέικον, τηγανητό αβγό και σιρόπι σφενδάμου), μαθαίνοντας όλες τις τεχνικές για να τα πετύχουμε: αβγά τηγανητά (sunny side up), αβγά over easy, ψήσιμο pancakes και χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού. Θα δούμε το μείγμα, αλλά και το σωστό ψήσιμο για τα pancakes, θα φτιάξουμε τη δική μας πραλίνα φουντουκιού και θα δοκιμάσουμε διάφορους συνδυασμούς για γλυκό ή αλμυρό αποτέλεσμα.
Βελγικές βάφλες, γλυκές και αλμυρές. Βάφλες με άχνη ζάχαρη και κόκκινα φρούτα, αλλά και βάφλες με crispy buttermilk fried chicken, μπέικον και σιρόπι σφενδάμου. Θα δούμε το μείγμα, αλλά και το σωστό ψήσιμο για βάφλες, όπως επίσης και δύο γνωστούς τρόπους σερβιρίσματος: έναν κλασικό, με την άχνη ζάχαρη, και ένα αγαπημένο στον αμερικανικό Νότο, με τραγανό τηγανητό κοτόπουλο, μπέικον και σιρόπι σφενδάμου.
Scotch eggs. H διάσημη σε όλο τον κόσμο συνταγή, που ξεκίνησε από το πολυκατάστημα «Fortnum and Mason», συνδυάζει το κρέας από λουκάνικο με ένα μελάτο αβγό και την πιο τραγανή κρούστα που έχετε φανταστεί.
Shakshuka (αβγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας). Το κατεξοχήν ανατολίτικο πιάτο για πρωινό, που προετοιμάζεται με μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με χαρίσα και ρας-ελ-χανούτ (ο «βασιλιάς» των μπαχαρικών) και τελειώνει με λιωμένο κατσικίσιο τυρί και φρέσκο κόλιανδρο.
Huevos rancheros με salsa fresca και αβοκάντο, αλλά και με τσίλι κον κάρνε. Τι καλύτερο για την εισαγωγή στη μεξικανική κουζίνα από ένα πλούσιο πιάτο για πρωινό, με αβγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας με ψητές πιπεριές τσίλι, σερβιρισμένα πάνω σε τραγανές τορτίγιες καλαμποκιού, σε δύο εκδοχές: τη veggie, με salsa fresca και αβοκάντο, και την έξτρα πικάντικη, με τσίλι κον κάρνε.
Omelette farcie με καπνιστό σολομό (χρησιμοποιώντας δύο τεχνικές: αυτήν για ομελέτα και εκείνη για scrambled egg). Το πιάτο, το οποίο έχει αναδείξει στη Νέα Υόρκη ο σεφ Ντανιέλ Μπουλούντ, ακούγεται απλό, σίγουρα όμως δεν είναι: ομελέτα γεμιστή με καπνιστό σολομό και αβγά scrambled. Για να βγει τέλειο, χρειάζεται απόλυτος έλεγχος και γνώση στις τεχνικές τής ομελέτας και των αβγών scrambled.
Spanish tortilla. H πιο απλή συνταγή –ουσιαστικά, για ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδια– μετατρέπεται σε ένα μαγικό και ιδιαίτερο πιάτο για όλους όσοι το έχουν δοκιμάσει, αν ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα, με τα κατάλληλα υλικά.
Steak and egg ramen bowl. Ένας μοναδικός συνδυασμός τής κλασικής ιαπωνικής συνταγής με ζωμό από κοτόπουλο και tare από σιγοκαπνιστή πανσέτα, ramen noodles, ομελέτα με μυρωδικά και medium rare tri tip βοδινό.
Classic double cheeseburger. Σίγουρα το απόλυτο burger, που επιβάλλεται να υπάρχει σε ένα brunch menu. Δύο λεπτά μπιφτεκάκια περασμένα από πρέσα, που ψήνονται σε μερικά δευτερόλεπτα, αποτελούν το πιο γευστικό και γρήγορο burger που έχετε δοκιμάσει.
NY cheesecake. Το cheesecake στην πιο ολοκληρωμένη του εκδοχή, αφράτο και ψητό στον φούρνο.
Χειροποίητα ντόνατς. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι τα χειροποίητα και ευφάνταστα ντόνατς κερδίζουν τη θέση τους στα brunch μενού των περισσότερων εστιατορίων – και εμείς, φυσικά, θα εξερευνήσουμε τη δημιουργική πλευρά τους.
Cocktails: Sriracha Bloody Mary και Mimosa. Θα κλείσουμε, φυσικά, το μενού μας με λίγο αλκοόλ: με μια πικάντικη παραλλαγή για Bloody Mary με Sriracha, αλλά και μια κλασική Mimoza, ένα διαχρονικό κοκτέιλ που συνοδεύει πιάτα brunch.