Για έναν καλοφαγά σαν κι εμένα, η είδηση ότι ο Μανώλης Παπουτσάκης (ο σεφ τού πολυβραβευμένου κρητικού εστιατορίου «Χαρούπι», στα Λαδάδικα) άνοιξε ένα νέο εστιατόριο στην πόλη χτύπησε σαν χαρμόσυνη καμπάνα στην καρδιά και στο μυαλό μου. Ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκα ότι αυτό το νέο εγχείρημα βασίζεται στη λογική τού μεζεδοπωλείου, δημιουργώντας νέα, μικρά πιάτα, ιδανικά για να συνοδεύσουν τη ρακή ή το ούζο. Ήταν Σάββατο βράδυ, λοιπόν, όταν επισκέφτηκα τα «Δέκα Τραπέζια», συνοδευόμενος από χιλιολατρεμένη φίλη.
Λιτά και καλά
Το εστιατόριο βρίσκεται στην οδό Στρατηγού Καλλάρη, που κατά γενική ομολογία ομόρφυνε πολύ μετά την πρόσφατη, συνολική ανάπλαση της περιοχής. Η διακόσμηση του χώρου είναι λιτή, αφαιρετική, σε αποχρώσεις τού ιβουάρ, δίνοντας την εντύπωση ότι σκοπός των ιδιοκτητών ήταν ο πελάτης να επικεντρώνεται στα πιάτα – και πουθενά αλλού.
Ας πάμε όμως στο μενού… Από τα 20 πιάτα που διαθέτει ο κατάλογος, αποφασίσαμε να κινηθούμε στα εδέσματα με βάση το κρέας. Πήραμε ζυγούρι βραστό με κρέμα τραχανά, πάπρικα γλυκιά και γιαούρτι πρόβειο, κεφτεδάκια αρνίσια με ρεβιθόκρεμα, κύμινο, κάρι και λάδι καυτερής πάπρικας, λουκάνικο Τζουμαγιάς τυλιγμένο σε σφακιανή πίτα με πάπρικα, γιαούρτι και πολίτικη σαλάτα, παστουρμαδόπιτα με τυρομάλαμα, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά σαν καλιτσούνι, συκώτι μόσχου με κοκκάρι τουρσί, νάμα, θυμάρι, ρόδι και καφέ, τηγανητές πατάτες με στάκα, αβγοτάραχο, ξερό σύκο, σχοινόπρασο και ξύσμα λεμονιού και σαλάτα με παντζάρι, καρότο, γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, σελινόριζα, μανταρίνι και μηλόξυδο.
Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΤΗ, ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ, ΣΕ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΒΟΥΑΡ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΤΑΝ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ – ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ.
Ομολογουμένως όλα ήταν νόστιμα, όμως το συκώτι μόσχου, η παστουρμαδόπιτα, το βραστό ζυγούρι και το λουκάνικο Τζουμαγιάς κέρδισαν την καρδιά και το μυαλό μας. Στο τέλος μάς έφεραν και χαλβά σιμιγδαλένιο, για να κλείσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν τη νέα γευστική εμπειρία.
Στο διά ταύτα: θα έλεγα ότι το μεζεδοπωλείο «Δέκα Τραπέζια» αποτελεί μια πρόταση που έλειπε από την πόλη – γι’ αυτό και σας παρακινώ να το επισκεφθείτε, καθώς τέτοιες προσπάθειες αξίζει να επιβραβεύονται όχι μόνο για τη δημιουργικότητά τους, αλλά και για την αλήθεια που κρύβουν μέσα τους.