Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι Wine Professional Sommelier, Genius in Gastronomy.
Αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν τέσσερις προτάσεις κρασιού που μας αρέσουν και θα τις επιλέξουμε για τις ημέρες που βρισκόμαστε σπίτι. Μπορεί η κατάσταση να είναι δύσκολη παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, ωστόσο ένα μπουκάλι κρασί μπορεί πάντοτε να κρατήσει συντροφιά στο σπίτι – σ’ εμάς και στους δικούς μας ανθρώπους. Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που έχουμε, δοκιμάζοντας νέα κρασιά; Ένα λευκό, ένα ροζέ, ένα κόκκινο και ένα γλυκό (που μπορούμε να τα ψάξουμε και να τα παραγγείλουμε από τις κάβες που κάνουν delivery στον χώρο μας) είμαι σίγουρος ότι δεν θα σας απογοητεύσουν. Συγκεκριμένα, ένα κρασί από τη Χαλκιδική, ένα από την Κρήτη, ένα από τον Τύρναβο Θεσσαλίας και ένα από το νησί τής Σάμου σάς περιμένουν να τα ανοίξετε και να τα απολαύσετε.
01
Άκραθως Όρος, Newlands Winery, Χαλκιδική
Με θέα το Άγιον Όρος, στην περιοχή τού δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, θα βρούμε ένα οινοποιείο που μετρά λίγα χρόνια ζωής, ωστόσο τα κρασιά του μας προκάλεσαν ιδιαίτερα ευχάριστη εντύπωση. Αμπελώνες σε υψόμετρο που φθάνει τα 700 μέτρα. Το Άκραθως Όρος είναι ένα blend των ποικιλιών Ασύρτικο και Sauvignon Blanc. Ένα blend που έχουμε συνηθίσει στα κρασιά τής Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας γενικότερα. Εδώ, το Ασύρτικο μας δίνει τη δροσιστική του οξύτητα και το Sauvignon Blanc τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Αρώματα εσπεριδοειδών, γκρέιπφρουτ και αχλαδιού, νύξεις φυτικών στοιχείων και πλούσια, κρεμώδης, λεμονάτη επίγευση. Συνδυάστε το με ψάρι στη σχάρα –λαβράκι, τσιπούρα ή φαγκρί– με βραστά λαχανικά.
02
Κέντρος, Λυραράκης, Κρήτη
Το όνομά του προέρχεται από το όρος Κέδρος, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεις αμπελώνες φυτεμένους με την ποικιλία Λιάτικο. Το Λιάτικο αποτελεί μία από τις ερυθρές ποικιλίες τής Κρήτης και, για πολλούς, το «next big thing» τού ελληνικού αμπελώνα. Ένα ροζέ στα πρότυπα της Προβηγκίας, με αναζωογονητική οξύτητα και «γεμάτο» σώμα. Θα συναντήσουμε αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, μούρων, βατόμουρου και φράουλας, όπως επίσης και νότες γλυκών μπαχαρικών και λουλουδιών. Συνδυάστε το με σούσι, ασιατική κουζίνα και ζυμαρικά με θαλασσινά.
03
Λημνιώνα, Κτήμα Ζαφειράκης, Τύρναβος
Στην περιοχή τού Τύρναβου, στη Θεσσαλία, ο Χρήστος Ζαφειράκης αναγέννησε την ποικιλία «Λημνιώνα», φέρνοντάς την ξανά στο προσκήνιο. Μια ποικιλία που δεν είναι ιδιαίτερα πολυφυτεμένη, κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, είναι ωστόσο ιδιαίτερα χαρισματική. Ιδιαίτερα αγαπημένο κρασί, που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, διαθέτει τονισμένη οξύτητα, πλούσιο σώμα και βελούδινες τανίνες. Η πολυπλοκότητα, η φινέτσα και η μακρά, φρουτώδης επίγευσή του ξεχωρίζουν. Αρώματα μαύρων φρούτων, πιπεριού, βοτανικά στοιχεία και νότες ζωικές δημιουργούν ένα ενδιαφέρον αρωματικό προφίλ. Συνδυάστε το με μοσχαρίσια μπριζόλα με πουρέ μοβ πατάτας Περού και με μοσχαρίσιο μπιφτέκι με πατάτες baby.
04
Samos Grand Cru, ΕΟΣ Σάμου, Σάμος
Προερχόμενο από την ποικιλία «Μοσχάτο Σάμου», έχουμε ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή ελληνικά γλυκά κρασιά, τόσο εγχώρια όσο και παγκοσμίως. Οινοποιείται από υπερώριμα σταφύλια, ενώ το αλκοόλ του δεν ξεπερνά το 15%. Χαρακτηριστική η έντονη οξύτητά του, που έρχεται να ισορροπήσει τη γλυκάδα του. Τυπικά αρώματα Μοσχάτου σε συνδυασμό με αρώματα μελιού και καραμέλας. Συνδυάζεται άψογα με γλυκά τού κουταλιού, ενώ πίνεται ευχάριστα και μόνο του.