Σήμερα το street food είναι μια νέα τάση στην εστίαση, αλλά και μια τεράστια βιομηχανία που αναπτύσσεται και εξελίσσεται ραγδαία παγκοσμίως, καθώς όλες οι χώρες έχουν το δικό τους. Παράλληλα, συνεχίζει να δελεάζει τους περαστικούς στους δρόμους μικρών και μεγάλων πόλεων ανά τον πλανήτη. Στο CWC PRO MasterClass Street Food, o σεφ Βασίλης Σπόρος (του «Mama Roux» και συνιδιοκτήτης τού «PO Boys», που αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη κατηγορία) θα μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά του, για να δημιουργούμε νόστιμες και ελκυστικές προτάσεις για μενού επιχειρήσεων εστίασης – και όχι μόνο.
Οι πιο δημοφιλείς συνταγές street food
Μπαν ζήο (Βιετνάμ). Τραγανές βιετναμέζικες αλμυρές κρέπες – το πιο διάσημο street food στο Βιτνάμ, με γαρίδες και μυρωδικά, αλλά και με ψητό χοιρομέρι και φύτρες φασολιού.
Κάρι λάσκα (Μαλαισία). Κατευθείαν από τη Μαλαισία, η πλούσια και αρωματική σούπα με noodles, ζωμό από γάλα καρύδας και rempah (μείγμα μπαχαρικών), με αβγά και κοτόπουλο.
Τάκος με κοτόπουλο τσιπότλε, τοστάντας με γκουακαμόλε και πολύχρωμη πίκο ντε γκάλο, ταμάλες με χοιρινό μόλε και σάλσα βέρντε (Μεξικό). Μαθαίνουμε πώς να ετοιμάζουμε μάσα από αλεύρι και φτιάχνουμε τα δικά μας τάκος, τοστάντας, αλλά και ταμάλες, σιγοψημένα στον ατμό, τυλιγμένα σε φύλλα καλαμποκιού.
Μπάο με καπνιστή πανσέτα και χόισιν σος, μπαοζί με γλυκιά πάστα από κόκκινα φασόλια (Κίνα).Μαθαίνουμε τη ζύμη, για να φτιάχνουμε από τα (γνωστά πλέον σε όλους) ψωμάκια μπάο ώς τα γεμιστά μπαοζί, με αμέτρητες εφαρμογές και γεμίσεις.
Πιζάνγκ γκορένγκ (Ινδονησία). Οι τραγανές και πολύ νόστιμες τηγανητές μπανάνες με αυτό το πολύ ιδιαίτερο κουρκούτι και διάφορες επικαλύψεις αποτελούν το απόλυτο επιδόρπιο.
Αραντσίνι με μανιτάρια πορτσίνι, προβολόνε, μυρωδικά και πάνκο (Ιταλία). Οι χρυσαφένιες, τηγανητές φούσκες σε διάφορα σχήματα και με διάφορες γεμίσεις, με κοινό χαρακτηριστικό το ρύζι, είναι ίσως το πιο αγαπημένο street food στην Ιταλία – ιδιαίτερα αυτές με χταπόδι και μυρωδικά, ένα ιδιαίτερο street food που εύκολα θα μπορούσε να ταιριάξει με την ελληνική κουλτούρα.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΟΡΟΣ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟ 2004, ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΘΟΣ: ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΤΥΠΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Γιακιτόρι νεγκίμα/τσουκουνέ (Ιαπωνία), με κοτόπουλο κουσικάτσου, μπέικον, αβγά ορτυκιού, σπαράγγια και κρεμμύδι. Ή αλλιώς, όλα σε σουβλάκι. Στο masterclass θα δούμε δύο παραλλαγές σε γιακιτόρι (με μπούτι, αλλά και κεφτεδάκια κοτόπουλου, με το αντίστοιχο tare που τα συνοδεύει και το ψήσιμο απευθείας στα κάρβουνα). Θα δούμε και μια τηγανητή εκδοχή κουσικάτσου, σε διάφορες παραλλαγές, στο πλαίσιο της οποίας καλύπτουμε υλικά με πάνκο και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Φο μπο Vs. ράμεν μπολ (Βιετνάμ Vs. Ιαπωνία). Οι δύο πιο διάσημες σούπες με νουντλς έρχονται αντιμέτωπες. Μαθαίνουμε πώς κάθε κουλτούρα «χτίζει» τον ζωμό της, τις γαρνιτούρες που χρησιμοποιούν και το είδος των νουντλς. Στη μία περίπτωση έχουμε ράμεν νουντλς με ζωμό από κοτόπουλο και tare από καπνιστό μπέικον, τραγανή χοιρινή κοιλίτσα, μανιτάρια σιιτάκε και μελάτο αβγό. Στη δεύτερη έχουμε νουντλς ρυζιού με ζωμό από μοσχαρίσια ουρά, μοσχαρίσιο φιλέτο, φύτρες φασολιού και φρέσκο βασιλικό.
Λούμπια (Φιλιππίνες). Τα εναλλακτικά φιλιππινέζικα spring rolls είναι πολύ ξεχωριστά. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ο συνδυασμός με σάλτσες και γαρνιτούρες, εκτός από τις πολύ ιδιαίτερες γεμίσεις.
Κιμπάπ (Νότιος Κορέα). Η διάσημη εκδοχή για σούσι από τη Νότια Κορέα περιλαμβάνει, καβούρι, ζαμπόν, λαχανικά σε πίκλες και αβγό,όλα τυλιγμένα μαζί με ρύζι σε ένα roll πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, αλλά εξίσου νόστιμο και εντυπωσιακό.