Πλέον, πέραν του εφοπλιστικού κλάδου, έχουμε ακόμη έναν λόγο να νιώθουμε υπερήφανοι ως Έλληνες κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τη βρετανική πρωτεύουσα: τα ελληνικά εστιατόρια που εκπροσωπούν τη σύγχρονη κουζίνα της χώρας μας στη Γηραιά Αλβιώνα, τα οποία κάνουν λαμπρό entry, γεννώντας αυξημένες προσδοκίες για το μέλλον του ελληνικού gourmet.
Ήδη, οι Λονδρέζοι σχηματίζουν ουρές, για να απολαύσουν μοντέρνες εκδοχές τού μουσακά και του παστίτσιου, πλούσιες στραπατσάδες και φρεσκομαγειρεμένα ντολμαδάκια… Το ελληνικό gourmet γίνεται πλέον τάση, με πέντε ελληνικά εστιατόρια της βρετανικής πρωτεύουσας να βρίσκονται στην πρωτοκαθεδρία.
01
«Opso»
Έχετε γευθεί παστίτσιο με χυλοπίτες, μάγουλα μαριναρισμένα για δεκατέσσερις ώρες και μπεσαμέλ από γραβιέρα; Δεν έχετε παρά να… πεταχτείτε μέχρι το «Opso». Στην «καρδιά» τού Marylebone, το εστιατόριο με τίτλο που σημαίνει «έδεσμα» στα αρχαία Ελληνικά αποτελεί δημιούργημα του 29χρονου Ανδρέα Λαμπρίδη. Το μενού του, το οποίο έχουν επιμεληθεί οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος, εστιάζει σε ελληνικά προϊόντα και συνταγές που παρουσιάζονται σε μοντέρνα εκδοχή με κοσμοπολίτικο αέρα.
02
«The Life Goddess»
Φρεσκομαγειρεμένα ντολμαδάκια, τη χορταστική «σαλάτα της ελληνικής γης» και το σιγοβρασμένο χταπόδι με κόκκινο κρασί που σερβίρεται με πουρέ φάβας: αυτά ξεχωρίζουν οι κριτικοί γεύσεων στο «The Life Goddess» των Θεσσαλονικιών Γιώργου Νυφούδη και Ηλία Κουλακιώτη, που βρίσκεται στο Bloomsbury, εστιάζοντας στη «μαμαδίστη» κουζίνα με καλές ελληνικές πρώτες ύλες. Αρκετά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο φαγητό (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Λακωνίας, καπαρόφυλλα Σύρου κοκ.) μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα ράφια του ενημερωμένου deli, που λειτουργεί στον ίδιο χώρο.
03
«Ergon»
Ντολμαδάκια που σερβίρονται με γιαούρτι, εξαιρετική φάβα και σιγομαγειρεμένο αρνίσιο κότσι («ένα από τα τρία καλύτερα πιάτα με αρνί στο Λονδίνο», σύμφωνα με την «Evening Standard»): αυτές είναι οι προτάσεις τού «Ergon» που κερδίζουν τις περισσότερες εντυπώσεις. Το λονδρέζικο «παιδί» των αδελφών Δούζη, που λειτουργεί στην 322 Regent Street, φιλοδοξεί να κατακτήσει γευστικά τη βρετανική πρωτεύουσα. Στα ράφια του delicatessen του θα βρείτε δεκάδες λιχουδιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ αγαπημένο είναι και για το περίφημο brunch του τα Σαββατοκύριακα.
04
«Mazi»
Κέικ με κολοκυθάκια και ντιπ αγγουριού και μέντας, φέτα τεμπούρα με μαρμελάδα λεμονιού και μαρέγκα κάππαρης, πικάντικη τυρόπιτα σε βαζάκι και σιγομαγειρεμένο αρνίσιο κότσι με μπριάμ λαχανικών είναι μερικά από τα highlights του μενού τού «Mazi». Με το που άνοιξε στο Notting Hill τον Ιούνιο 2012 αποθεώθηκε από βρετανικά αλλά και από διεθνή έντυπα. Ιδιοκτήτες του είναι η Θεσσαλονικιά Χριστίνα Μουράτογλου και ο γάλλος φίλος της Adrien Carre, ενώ την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο σεφ Γιώργος Βενιέρης.
05
«The Greek Larder»
Στιφάδο με πιλάφι, χταπόδι με φάβα και άλλους μεζέδες και παραδοσιακά πιάτα (συνοδεία ελληνικών κρασιών) κοντά στον σταθμό King’s Cross St. Pancras προσφέρει το εστιατόριο-delicatessen του σεφ Θοδωρή Κυριακού (γνωστού στους Εγγλέζους από το «The Real Greek», το οποίο έβαλε το ελληνικό φαγητό στον γαστρονομικό χάρτη του Λονδίνου), σε έναν μεγάλο, φωτεινό και χαρούμενο χώρο, που θυμίζει μοντέρνο μπακάλικο.