fbpx

Citymagthess.gr

Que Syrah, Syrah…

Μοιραστείτε το

Τo Syrah, τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία τού 1970, το βρίσκαμε σχεδόν αποκλειστικά στις βόρειες πλαγιές τού Ροδανού, όπου συμμετέχει στη σύνθεση των φημισμένων Crozes-Hermitage, Côte Rôtie και St-Joseph (θαυμάσιων ερυθρών κρασιών με εξαιρετική αντοχή στον χρόνο). Η εκτεταμένη, ωστόσο, καλλιέργειά του στην Αυστραλία, όπου αποκαλείται «Shiraz», με ανέλπιστα ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά αποτελέσματα, ανέβασε σημαντικά τις μετοχές του.

Είναι προφανές ότι για την πλήρη ωρίμανση του σταφυλιού είναι απαραίτητο το ζεστό κλίμα. Ισπανία, Τοσκάνη, Καλιφόρνια, Νότια Αφρική, Χιλή και Αργεντινή άρχισαν να «φλερτάρουν» με το καινούργιο αστέρι τού οινικού στερεώματος. Γιατί όχι και η Ελλάδα;

Και όντως: η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις αρχές τού 1990 από τη Μακεδονία και πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Οι έλληνες οινοποιοί μάς προτείνουν αξιόλογα Syrah, με δυνατά σημεία όλων τους το πορφυρό χρώμα, το σαρκώδες σώμα και το ιδιόμορφο, πιπεράτο άρωμα. Σήμερα δοκιμάζουμε τέσσερις ετικέτες από τη Βόρεια Ελλάδα.

01

Syrah 2013, Κτήμα Γεροβασιλείου

Κρασί-ορισμός τής πυκνότητας: γεμάτο, ζεστό, σφιχτοδεμένο. Στο στόμα αποτελεί τον ορισμό τής αρρενωπής δομής, ενώ στην επίγευση στρώματα φρούτου περιμένουν υπομονετικά να ανεβούν στην επιφάνεια. Παράγεται από τα πιο παλιά κλήματα του κτήματος στην Επανομή, με πολύ μικρές αποδόσεις.

02

Emphasis Syrah 2010, Κτήμα Παυλίδη

Πολυπλοκότητα, θέρμη, επίμονο φρούτο… Μήπως ξεχάσαμε κάτι; Τη φοβερή δομή. Αισθανόμαστε αμήχανοι μπροστά στη συμπύκνωση. Μια εντυπωσιακή πορφυρή καλλονή από τους ιδιόκτητους αμπελώνες τού κτήματος, στα Κοκκινόγεια και την Περιχώρα Δράμας.

03

Ήδυσμα Δρυός Syrah 2011, Κτήμα Τέχνη Οίνου

Μεταγγίστε για δύο ώρες αυτό το Syrah από το Μικροχώρι Δράμας και θα μας θυμηθείτε. Η μύτη του ξετυλίγει σιγά σιγά ένα αρωματικό «κουβάρι» γλυκών μπαχαρικών και κοκκινόμαυρων φρούτων. Στο στόμα, η οξύτητα και οι ζωντανές τανίνες δημιουργούν την τέλεια αντίστιξη με την πλούσια δομή.

04

Syrah Χελώνες 2014, Κτήμα Άλφα

Ένα σκούρο βιολετί κρασί από το αμπελοτόπι «Χελώνες», στο Αμύνταιο. Εισπνέεις και νότες φίνου ξύλου, όμορφα τυλιγμένες με αρώματα μαρμελάδας βύσσινου και σοκολάτας, που πλημμυρίζουν το είναι σου. Στόμα ζεστό, με σφιχτοδεμένες τανίνες. Πλανεύει τον ουρανίσκο.


Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες