Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι Wine Professional Sommelier, Genius in Gastronomy.
Οι αποχρώσεις του, πολλές. Η όψη του σε σαγηνεύει και τα αρώματά του σε γοητεύουν. Το ανοιχτόχρωμο στιλ ροζέ κρασιών έχει αρχίσει και κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο – φυσικά και στην Ελλάδα. Αυτό το στιλ κρασιών αγαπήθηκε ανά τον κόσμο χάρη στα μοναδικά και ξακουστά κρασιά τής Côtes de Provence, της περιοχής τής Προβηγκίας. Εκεί, δηλαδή, όπου σκάει το κύμα τής γαλλικής Ριβιέρας, οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί τού κόσμου φτιάχνουν μερικά από τα πλέον αγαπημένα κρασιά παγκοσμίως. Δεν θα ασχοληθούμε όμως με τους Γάλλους και την Προβηγκία – όχι ακόμη. Άλλη φορά… Επειδή και οι Έλληνες, πλέον, μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε επάξια. Ας δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες επιλογές.
01
Merlot, Domaine Costa Lazaridi, 2019
Χρώμα απαλό σαν κρεμμυδόφλουδα – «σομόν» θα το βαφτίσουν οι κυρίες. Αρωματικός χαρακτήρας έντονος, γεμάτο σώμα και δροσιστική οξύτητα. Το μπουκέτο κόκκινων φρούτων, όπως η φράουλα, οι γλυκές νύξεις μπαχαρικών, το τριαντάφυλλο και η φινετσάτη αίσθηση εσπεριδοειδών θα σας κάνουν να το επιλέγετε όπου το βρείτε. Ακολουθώντας το στιλ των γαλλικών ροζέ, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ αυτά. Η ασιατική κουζίνα σίγουρα του ταιριάζει.
02
Α Ροζέ, Κτήμα Άλφα, 2019
Γίνεται ροζέ χωρίς Ξινόμαυρο στην Ελλάδα; Το Κτήμα Άλφα και ο Άγγελος Ιατρίδης δημιουργούν ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά κρασιά στην περιοχή τού Αμυνταίου, αποκλειστικά από Ξινόμαυρο. Το μεράκι τού κ. Ιατρίδη, ατέλειωτο – αφήνει καθημερινά τη Θεσσαλονίκη, πηγαίνοντας στο οινοποιείο του, για να μας χαρίζει ένα από τα πιο αγαπημένα μας ροζέ. Το χρώμα του πιο λαμπερό, το σώμα πλούσιο και λιπαρό και η οξύτητά του τονισμένη, χαρακτηριστικό τής περιοχής, εκεί όπου οι αμπελώνες «Χελώνες» και «Σκαντζόχοιρος» περιβάλλονται από τις λίμνες τής περιοχής, σε υψόμετρο άνω των εξακοσίων μέτρων, χαζεύοντας το όρος Βόρας. Βάλτε το δίπλα σε μια μακαρονάδα με ελαφριά κόκκινη σάλτσα και φρέσκιες γαρίδες, καραβίδες ή θαλασσινό τής προτίμησής σας.
03
Idylle, La Tour Melas, 2019
Άλλο ένα εξαιρετικό ελληνικό κρασί στα πρότυπα της Προβηγκίας, με ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα και ποικιλιακή σύνθεση που θυμίζει Γαλλία, αφού το ελληνικό Αγιωργίτικο συνοδεύουν αρμονικά το Syrah και το Grenache. Το οινοποιείο «La Tour Melas» από τον Αχινό Φθιώτιδας μας δίνει ένα κρασί που κάθε χρόνο παρουσιάζει εξέλιξη, με τη σοδειά τού 2019 να ξεχωρίζει για τη δροσερή της οξύτητα, τα έντονα αρώματα φράουλας και κερασιού και την απαράμιλλη φινέτσα και πολυπλοκότητα. Το… ειδύλλιο πλέκεται με σούσι, ψάρι μαγειρεμένο στον φούρνο, αλλά και ελληνικά παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, όπως τα γεμιστά.
04
Απλά Ροζέ, Oenops Wines, 2019
«Oenops Wines»: ένα νέο οινοποιείο στην περιοχή τής Δράμας, που φέρει την υπογραφή τού Νίκου Καρατζά. Ένας επαγγελματίας τού χώρου (και γνώστης τού ελληνικού αμπελώνα) αποφασίζει να φτιάξει το δικό του οινοποιείο, αποκτώντας παλιούς αμπελώνες ανά την επικράτεια, ανάλογα με το terroir κάθε ποικιλίας. Τα αποτελέσματα, εξαιρετικά. Ένα από αυτά το «Απλά Ροζέ», που έχει κερδίσει τους ουρανίσκους των οινόφιλων. Ένα blend τριών ελληνικών ερυθρών ποικιλιών (Ξινόμαυρο, Μαυρούδι και Λημνιώνα). Πλούσιο σώμα, τραγανή οξύτητα, λιπαρότητα, αρώματα κόκκινων φρούτων και μαρμελαδιασμένα αρώματα ντομάτας συνθέτουν το κρασί που θα απολαύσετε μετά τη δουλειά, συντροφιά με ζυμαρικά, θαλασσινά, ψάρι ή και ένα καλομαγειρεμένο χοιρινό ρολό.