Βρίσκεται όμως και στο αίσθημα ευφορίας που μας προκαλεί κάθε σοκολατένια μπουκιά. Στην περίπτωση αυτή ευθύνεται (όπως αποφαίνονται οι επιστήμονες) το ότι η σοκολάτα περιέχει και ουσίες ψυχοτρόπες, οι οποίες θέτουν σε λειτουργία τούς μηχανισμούς τής διέγερσης, της ευχαρίστησης, της ηρεμίας, της ευφορίας.
«Ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσεις από έναν πειρασμό είναι να του παραδοθείς» έλεγε ο Όσκαρ Γουάιλντ – και σίγουρα κάτι θα ήξερε. Εγκαταλείψτε λοιπόν κάθε ελπίδα αντίστασης και αφεθείτε στα θέλγητρα της σοκολάτας που –ειδικά τώρα, στις γιορτές– καλείται να παίξει τον σαγηνευτικό της ρόλο.
Μαζί της γνωρίστε τα φίνα αποστάγματα σταφυλής. Αλκοολούχα, διάφανα, με αρώματα σταφυλιών, από την απόσταξη των οποίων φτιάχνονται. Με γεύση αιχμηρή που ακροβατεί ανάμεσα στη δύναμη και τη φινέτσα. Κάποια παλιώνουν σε δρύινα βαρέλια και αποκτούν πολύπλοκα μπουκέτα και πληθωρική υφή. Σερβίρετέ τα στο τέλος τού γεύματος, σε κολονάτο ποτήρι κρασιού, και φροντίστε να είναι απλώς δροσερά (στους 10-15 βαθμούς Κελσίου).
01
Το Απόσταγμα της Σεμέλης
Φινετσάτο, χρυσαφένιο απόσταγμα από διπλή, κλασματική απόσταξη στέμφυλων Αγιωργίτικου, Μοσχοφίλερου και Ροδίτη. Η δωδεκάμηνη ωρίμανση σε καινούργια βαρέλια από δρυ τού Nevers προσθέτει πυκνή, πικάντικη μύτη και στιβαρή γεύση. Θα το εμφανίσετε με τον καφέ, τις mignardises πικρής σοκολάτας ή με ανάλατους ξηρούς καρπούς, σερβιρισμένο στους 16-18 βαθμούς Κελσίου.
02
Παλαιωμένο απόσταγμα σταφυλής Μέθεξις Cigar
Σοφιστικέ απόσταγμα από υπερώριμα σταφύλια Sauvignon Blanc. Η παλαίωση σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και στη συνέχεια στα βαρέλια τού Αμέθυστος Fumé (από Sauvignon Blanc) προσθέτει πολύτιμες νότες βανίλιας, καρύδας και ξηρών καρπών. Εμπειρία ο συνδυασμός του με πούρο.
03
Dark Cave, Τσιλιλή
Σταφύλια Μοσχάτου Αμβούργου με λίγο Ροδίτη από τον ιδιόκτητο αμπελώνα τού Κτήματος Θεόπετρα, στη Ράξα Τρικάλων. Προσεκτική απόσταξη και πεντάχρονη παλαίωση σε μικρά, δρύινα βαρέλια. Έτσι δημιουργεί η οικογένεια Τσιλιλή το εξαιρετικό, παλαιωμένο απόσταγμά της, μιαν ελληνική απόδοση της παλαιωμένης grappa σε βαρέλι. Ο αρωματικός πλούτος με άφθονα αποξηραμένα φρούτα, μέλι και βανίλια και η γευστική φινέτσα θα σας συνεπάρουν.
04
Metaxa 12 αστέρων
Βαθύ, κεχριμπαρένιο χρώμα. Μπουκέτο που αναδύει αρώματα εσπεριδοειδών πλάι σε βότανα και φίνα μπαχαρικά. Πλούσια, θερμή, απαλή γεύση. Για την παραγωγή αυτού του κορυφαίου αποστάγματος χαρμανιάζονται αποστάγματα λευκού Μοσχάτου από τη Σάμο με ένα «μυστικό» μείγμα από εκχύλισμα ροδοπέταλων και βοτάνων τής Μεσογείου.