Το πρώτο πράγμα που μου έφερε στον νου το «Spoon», όταν ξεκινούσε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2012, είναι ένα αγαπημένο μου «πρωινάδικο» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Θυμάμαι ότι από καιρό ζητούσα να δημιουργηθεί κάτι ανάλογο στη Θεσσαλονίκη, που να μπορεί να ικανοποιήσει στους κατοίκους του κέντρου (αλλά και σε όσους κινούμαστε καθημερινά λόγω δουλειάς στην ευρύτερη περιοχή) οποιαδήποτε γευστική επιθυμία – και μάλιστα σε ένα εξαιρετικό στιλιστικά περιβάλλον.
Πιο κέντρο δεν γίνεται
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: το «Spoon» βρίσκεται κυριολεκτικά σε αυτό που αποκαλούμε «καρδιά της Θεσσαλονίκης», αφού βρίσκεται στη συμβολή της οδού Παύλου Μελά με την Παλαιών Πατρών Γερμανού. Πιο κέντρο δεν γίνεται.
«ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ: ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ‘SPOON’ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ ΠΙΑΤΑ ΚΑΙ ΡΟΦΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟΤΑΤΕΣ: ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΑΓΚΩΜΑΤΙΑ».
Η ημέρα ξεκινά από νωρίς το πρωί, με αρωματικούς καφέδες και ροφήματα, energy drinks, φυσικούς χυμούς και, φυσικά, πρωινό. Αν σας πιέζει ο χρόνος, θα πάρετε τον καφέ ή το αγαπημένο σας smoothie και κάποιο σνακ στο χέρι και θα φύγετε βιαστικοί για τη δουλειά. Θα πρότεινα όμως να ξεκλέψετε λίγο χρόνο, για να καθίσετε με την ησυχία σας και να απολαύσετε ένα croque monsieur, open sandwiches, tortillas, γλυκά, τη βάφλα της αρεσκείας σας και φρέσκα γιαούρτια. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σπιτική λεμονάδα. Το μεσημέρι είναι η καλύτερη ώρα για μια σαλάτα ή κάποιο από τα εμπνευσμένα πιάτα με pasta. Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει το «Spoon», αυτό είναι η ποικιλία του μενού και, κυρίως, η φαντασία στη δημιουργία του: από τις εξελιγμένες μορφές της πρώτης απόπειρας του κόμη Σάντουιτς ώς την αλμυρή βάφλα, που κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους. Τολμήστε και θα με θυμηθείτε.
Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Οφείλω να σταθώ σε δύο στοιχεία, που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά (και όχι πάντα αυτονόητα). Το προσωπικό του «Spoon» είναι ευγενέστατο, εξυπηρετικό, πάντοτε χαμογελαστό και πρόθυμο να προτείνει στους αναποφάσιστους πιάτα και ροφήματα. Το δεύτερο που μετράω είναι η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα πιάτα. Δεν χρειάζεται να είσαι γευσιγνώστης, για να καταλάβεις ότι οι πρώτες ύλες είναι φρεσκότατες: το καταλαβαίνεις από την πρώτη δαγκωματιά. Και, φυσικά, δεν γίνεται πουθενά στα πιάτα κατάχρηση μπαχαρικών, για να κρυφτούν ατέλειες. Στα plus: η αγάπη του νεανικού (και όχι μόνο) κοινού και η διαρκής ανάπτυξη της εταιρείας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών για τη δημιουργία νέων καταστημάτων. Μάλιστα, σε σύντομο διάστημα θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα στην Κύπρο – και έπεται συνέχεια. Αν έχετε την όρεξη για επιχειρηματική δημιουργία και επιθυμείτε να γίνετε μέλος τής οικογένειας του «Spoon», τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε την ιδέα του franchise… Και ετοιμαστείτε για ένα απολαυστικό ταξίδι γεύσεων και εμπειριών.