Το Αγιωργίτικο ευδοκιμεί και διαπρέπει, ως επί το πλείστον, στη Νεμέα, όπου οι δροσεροί βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες που συνήθως επικρατούν βοηθούν στην ομαλή ωρίμανσή του. Η καλλιέργειά του, ωστόσο, διευρύνεται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αλλά (τα τελευταία χρόνια) και σε περιοχές τής Βόρειας Ελλάδας – κυρίως στο Παγγαίο όρος και στη Δράμα.
Το Αγιωργίτικο έχει δώσει εξαίρετα κρασιά, όταν χαρμανιάζεται με σταφύλια που συμβάλλουν στη δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης, όπως οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες (κυρίως το Cabernet Sauvignon και το Syrah), αλλά και ελληνικές (π.χ., το Μαυρούδι και η Μαυροδάφνη, που προσθέτουν αρωματική πολυπλοκότητα). Στο φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας δοκιμάζουμε τέσσερις ετικέτες-εκφράσεις αυτών των χαρμανιών.
01
Μέγας Οίνος, Γιώργος Σκούρας
Όταν κάποιος μιλά για το χαρμάνι Αγιωργίτικο – Cabernet Sauvignon, το πρώτο κρασί που του έρχεται στο μυαλό είναι ο Μέγας Οίνος. Ένα υπέροχο ερυθρό κρασί παλαίωσης, στιβαρό, πολύπλοκο, πολυδιάστατο, με μαύρες μαρμελάδες και βιολέτες να ξεπηδούν από το ποτήρι. Το στόμα ακολουθεί κατά πόδας. Το κρασί φτιάχνεται με 80% Αγιωργίτικο και 20% Cabernet Sauvignon.
02
Thema ερυθρό, Κτήμα Παυλίδη
Το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια τής Δράμας δίνει το στίγμα του με ερυθρά κρασιά σωματώδη, ζεστά και έντονα, ακόμη και για το στιλ τής περιοχής. Εδώ έχουμε ένα χαρμάνι Αγιωργίτικου – Syrah (40% – 60%), με φοβερή συμπύκνωση, τρομερό φρούτο, αλλά, συγχρόνως, καταπληκτική φρεσκάδα και πικάντικη τσαχπινιά.
03
Château Julia Refosco Αγιωργίτικο, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Πυκνότητα φρούτου από την Αδριανή Δράμας. Όγκος και στιβαρές τανίνες. Το χαρμάνι τού Refosco (60%) με το Αγιωργίτικο (40%) είναι υπεύθυνο γι’ αυτό το αριστούργημα, που εντυπωσιάζει με το πορφυρό χρώμα, την πολυπλοκότητα και την ισχύ.
04
300 2007, Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Πολύ πετυχημένο κρασί από τη Μονεμβασιά. Το πιο ευγενές Αγιωργίτικο (70%) προσφέρει κομψές τανίνες και τα κόκκινα φρούτα στην παλέτα, ενώ το Μαυρούδι συμβάλλει με το χρώμα, τον όγκο και τα πικάντικα αρώματα. Αρωματικά πολυσύνθετο, νόστιμο και φιλικό προς τις τροφές.