Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι Wine Professional Sommelier, Genius in Gastronomy.
Ευκαιρία να δούμε μερικά κρασιά που θα αποτελέσουν τα ιδανικά συνοδευτικά στα φαγητά που επιλέγουμε αυτήν την περίοδο για το τραπέζι μας. Θαλασσινά, ζυμαρικά που συνοδεύονται από μαλάκια και θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά περιλαμβάνονται στο μενού ώς το Πάσχα – και το κρασί δεν μπορεί να λείπει. Θα παρουσιάσουμε κρασιά που έχουμε ήδη αγαπήσει ή που σίγουρα θα λατρέψουμε, για να δημιουργήσουμε ενδιαφέροντες συνδυασμούς, που θα απογειώσουν τη γαστρονομική μας εμπειρία και θα προκαλέσουν την απόλυτη γευστική ικανοποίηση. Θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη, θα ταξιδέψουμε στη Νότια Γαλλία και την περιοχή τής Προβηγκίας και θα ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας στην Πελοπόννησο και την περιοχή τής Νεμέας.
01
Μαλαγουζιά, Κτήμα Γεροβασιλείου, 2019
Μία από τις κορυφαίες εκδοχές τής συγκεκριμένης ποικιλίας έρχεται από το Κτήμα Γεροβασιλείου, που εδρεύει στην Επανωμή Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ευάγγελος Γεροβασιλείου είναι, άλλωστε, αυτός που αναγέννησε τη συγκεκριμένη ποικιλία, όταν ακόμη εργαζόταν στο κτήμα Πόρτο Καρράς, στη Χαλκιδική. Τη δεκαετία τού 1980 άρχισε να την καλλιεργεί στον δικό του αμπελώνα, στην Επανωμή. Η Μαλαγουζιά έχει αγαπηθεί απ’ όλο τον κόσμο για τη μοναδική αρωματική της ταυτότητα, που χαρακτηρίζεται από εσπεριδοειδή, μάνγκο και αχλάδι, αλλά και για τη δροσιστική της οξύτητα. Η ισορροπία και το πλούσιο σώμα της είναι το αποτέλεσμα της παραμονής της στις οινολάσπες για λίγους μήνες. Στα της Σαρακοστής, συνδυάστε το με ένα ψητό καλαμάρι (γεμιστό και μη), με όλους τους μεζέδες θαλασσινών, καθώς και με μύδια, στρείδια, κυδώνια και γυαλιστερές.
02
Petale de Rose, Château de la Tour de l’Evêque, Regine Sumeire
Τα κορυφαία ροζέ κρασιά τού κόσμου προέρχονται από την περιοχή τής Côtes de Provence, της Προβηγκίας, που έγινε γνωστή για τα ανοιχτόχρωμα ροζέ και τον καλοκαιρινό προορισμό του Σεν Τροπέ. Το όνομα «Petale de Rose» αποτελεί αναφορά στο πέταλο του ρόδου και στο ανοιχτό χρώμα, που θυμίζει ροδοπέταλο – και που πρώτη έδωσε η Regine Sumeire στο κρασί της, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι και να γίνει παγκόσμια τάση. Η τραγανή του οξύτητα, το πλούσιο σώμα και το περίπλοκο μπουκέτο αρωμάτων (στο οποίο βρίσκεις τριαντάφυλλο, μπαχάρια και κόκκινα φρούτα) θα σας γοητεύσουν. Πιείτε το συντροφιά με ένα ριζότο με καλαμάρι, ένα κριθαρότο με γαρίδες, λινγκουίνι με καραβίδες ή ένα εξαιρετικό χταποδάκι μαγειρεμένο με κοφτό μακαρονάκι. Αν θέλετε κάτι πιο φιλικό στη διατροφή σας, επιλέξτε μια δροσερή σαλάτα με φράουλες.
03
Νεμέα Grand Cuvée, Σκούρας, 2015
Το Αγιωργίτικο μαζί με το Ξινόμαυρο αποτελούν τις πιο γνωστές και δημοφιλείς ερυθρές ποικιλίες τής χώρας μας. Το μεν Ξινόμαυρο κυριαρχεί στη Νάουσα, το δε Αγιωργίτικο προέρχεται από την περιοχή τής Νεμέας, στην Πελοπόννησο. Το οινοποιείο τού Σκούρα, από τα πιο γνωστά και μεγάλα τής χώρας μας, έχει μάθει να μας χαρίζει ξεχωριστά κρασιά. Ένα από αυτά είναι και το διεθνούς φήμης, πλέον, Νεμέα Grande Cuvée, αποκλειστικά από την ποικιλία Αγιωργίτικο. Ένα κρασί με πολυπλοκότητα, αρκετά «γεμάτο» σώμα, βελούδινες τανίνες, οξύτητα τονισμένη και φινετσάτα αρώματα κόκκινων φρούτων (όπως το κεράσι και το βατόμουρο), αρώματα μπαχαρικών, όπως η γλυκόριζα, και βοτανικά στοιχεία. Το συγκεκριμένο κρασί δεν είναι μόνο για κρέας. Αυτήν την περίοδο, δοκιμάστε το με παραδοσιακά φαγητά που έχουν κυρίαρχα τα λαχανικά: μπριάμ με λαχανικά, αρακάς και λαχανοντολμάδες είναι μερικές από τις επιλογές σας.
04
Μαλαγουζιά, Ευχές Ερατεινές Γλυκύς, Πιερία Ερατεινή
Φυσικά, Σαρακοστή χωρίς γλυκό, χαλβά, γλυκά τού κουταλιού, σιροπιαστά νηστίσιμα και λίγη μηλόπιτα δεν γίνεται. Για τους λάτρεις τού γλυκού έχουμε να προτείνουμε γλυκό κρασί, από την περιοχή τής Κατερίνης. Το Κτήμα Πιερία Ερατεινή έχει στο οινικό του «οπλοστάσιο» τις γλυκές Ευχές Ερατεινές, από την ποικιλία τής Μαλαγουζιάς. Ένα ξεχωριστό, γλυκό κρασί, που σίγουρα θα σας παρασύρει σε περισσότερα από ένα ποτήρια. Η ένταση των αρωμάτων στη μύτη θα σας συνεπάρει, ενώ το γοητευτικό κεχριμπαρένιο χρώμα και τα αρώματα βερίκοκου, πορτοκαλιού, μελιού, γλυκών μπαχαρικών και περγαμόντου, σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα οξύτητα, θα σας κάνουν να το λατρέψετε.