Οι σαρδέλες σε κονσέρβα αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς λιχουδιές στην Πορτογαλία. Η συγκεκριμένη χώρα έχει μακρά παράδοση στην κονσερβοποιία, σε σημείο που η σαρδέλα να θεωρείται πλέον μια εικόνα σχδόν ταυτόσημη με τη χώρα τής Ιβηρικής. Το «Food Insider» επισκέφθηκε την εταιρεία «Conservas Pinhais», μία από τις παλαιότερες μονάδες κονσερβοποιίας στην Πορτογαλία, η οποία δεν έχει αλλάξει τη (σε μεγάλο βαθμό χειροποίητη) μέθοδο κονσερβοποίησης που ακολουθεί από το 1920. Σήμερα παράγει περί τις 30.000 κονσέρβες ημερησίως(!).