Τον συναντήσαμε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου (μόλις δύο ημέρες πριν από το άνοιγμα του νέου του «παιδιού», ανήμερα των Φώτων). Τα τραπέζια, στημένα και έτοιμα (και όντως δέκα – το όνομα δεν δόθηκε διασταλτικά). Η κουζίνα ανοιχτή, χωρισμένη με τζάμι από το υπόλοιπο μαγαζί – μέσα της επικρατούσε ένα δημιουργικό χάος, με τους σεφ να κάνουν δοκιμές πλάι σε βαφείς και ηλεκτρολόγους. Ο χώρος των «Δέκα τραπεζιών» είναι μικρός και μανιζόβολος, αισθητικά άρτιος και χωρίς υπερβολές – «θέλω το εστιατόριο να είναι το ‘κέλυφος’. Το φαγητό είναι ο πρωταγωνιστής» μας λέει ο Μανώλης.
Το concept; Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο με εξαντλητική εμμονή στη λεπτομέρεια, χωρίς πρώτα και δεύτερα πιάτα, με μαγειρικές δημιουργικές και με σταθερή έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες. Η κάβα προτείνει περί τα 30 κρασιά και μια σειρά από εκλεκτά αποστάγματα (πάντοτε από έλληνες οινοποιούς), για να συνοδεύσουμε τους μεζέδες μας. Καιρού (και δήμου) επιτρέποντος, τα «Δέκα τραπέζια» θα εκμεταλλευτούν και τον χώρο μπροστά από το μαγαζί – «με άλλα 10 τραπέζια, δεν θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας», μας εξηγεί γελώντας ο Μανώλης Παπουτσάκης. Είναι αναψοκοκκινισμένος και χαρούμενος, συνεπαρμένος από τη γέννα τού καινούργιου. Κρίνοντας από το προηγούμενο που μας έχει δείξει (με το «Χαρούπι»), είμαστε βέβαιοι για ακόμη ένα success story.