ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΤΟ «TRIBECA» ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΜΠΑΡ ΑΠ’ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ BARTENDERS ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΜΗ ΩΣ ΤΗ ΒΗΡΥΤΟ.
Ας αρχίσουμε με ένα σύντομο μάθημα γεωγραφίας… Στο νότιο τμήμα τού Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται «Τραϊμπέκα» από τη συντομογραφία τής φράσης «triangle below Canal street». Όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, είναι η περιοχή που βρίσκεται κάτω από την οδό Κανάλ, με τη διαφορά ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τριγωνική, αλλά έχει σχήμα τραπεζίου. Όσοι την έχουν επισκεφθεί γνωρίζουν ότι είναι μια υπέροχη περιοχή, που προσφέρεται για περπάτημα. Οι λάτρεις τού σινεμά τη γνωρίζουν από τον παλιό πυροσβεστικό σταθμό που λειτουργεί εκεί και που, για τις ανάγκες τής ταινίας «Ghostbusters», στέγαζε το αρχηγείο των κυνηγών φαντασμάτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά τυπικά αμερικανικά diners, στα οποία μπορείς να πιεις τον καφέ σου και να απολαύσεις από κάποιο μπέργκερ ώς ένα t-steak.
Α λα Θεσσαλονίκη
Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είδος νεοϋορκέζικου καταστήματος έχει μεταφερθεί αυτούσιο στην παλιά παραλία τής Θεσσαλονίκης, με την ονομασία του να αποτελεί φόρο τιμής στην προαναφερθείσα περιοχή τού Μαχνάταν. Οι ομοιότητες, όμως, δεν σταματούν στην ονομασία. Μπαίνοντας στο «Tribeca» πατάς το ξύλινο πάτωμα, βλέπεις τους δερμάτινους καναπέδες με τα ξύλινα τραπέζια, ενώ στους τοίχους αντικρίζεις τους αναρτημένους πίνακες με χαρακτηριστικά σημεία τής Νέας Υόρκης.
Το κατάστημα ανοίγει στις 9 το πρωί, για να πιεις τον πρώτο καφέ τής ημέρας, κάποιο δροσιστικό smoothie, αλλά και για να απολαύσεις ένα υπέροχο πρωινό (και όχι μόνο). Χαρακτηριστικά θα αναφέρω μια αγαπημένη μου γεύση: το τοστ με τηγανητό αβγό, προσούτο, μανιτάρια, τσένταρ, κρέμα τυριού και κρέμα γλυκιάς μουστάρδας ντιζόν. Μπορείτε να με νιώσετε… Ασφαλώς, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε τοστ, ομελέτες, σάντουιτς και πάει λέγοντας, που θα ικανοποιήσουν τους πάντες. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι brunch σερβίρεται καθημερινά.
Το μεσημέρι κάντε ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή, ακόμη καλύτερα, πραγματοποιήστε το επαγγελματικό σας ραντεβού, απολαμβάνοντας μια σαλάτα ή κυρίως πιάτα. Οι άντρες θα εκτιμήσουν το rib eye steak και οι κυρίες το φιλέτο μπούτι κοτόπουλο. Συνοδέψτε τα με ένα ποτήρι κρασί από τις τριάντα τρεις ετικέτες ελληνικού και ξένου αμπελώνα. Η easy listening μουσική ουδόλως θα ενοχλήσει τις συζητήσεις σας.
Το βράδυ, το «Tribeca» μεταμορφώνεται: καθίστε με την παρέα σας στην τεράστια ξύλινη μπάρα και δοκιμάστε κάποια από τις 110(!) ετικέτες ουίσκι. Το μπαρ είναι «embassy» στη Greek Whisky Association. Αν λοιπόν αποφασίσετε να μυηθείτε στα μυστικά του, ξέρετε από πού θα αρχίσετε. Αν δεν ανήκετε στους λάτρεις τού ουίσκι, ζητήστε από τους bartenders να σας ετοιμάσουν το αγαπημένο σας κοκτέιλ.
Κλείνω με κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το «Tribeca» φιλοξενεί μπαρ απ’ όλον τον κόσμο. Στέλνουν τους καλύτερους bartenders τους, που δημιουργούν στον χώρο τού καταστήματος. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί ειδικοί από το Λονδίνο και τη Ρώμη ώς τη Βηρυτό.