Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι Wine Professional Sommelier, Genius in Gastronomy.
Η πρώτη σκέψη στο μυαλό κάθε οινόφιλου και λάτρη τής γαστρονομίας, όταν ακούει το όνομα «Νάουσα», είναι, δικαιολογημένα, η ποικιλία Ξινόμαυρο και τα εξαιρετικά κρασιά που παρουσιάζουν οι οινοπαραγωγοί τής περιοχής. Μιας περιοχής που αποτελείται από αμπελοτόπια που την έχουν ορίσει ως ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως) και δίνει κρασιά που θεωρούνται από τα σημαντικότερα ερυθρά κρασιά τής χώρας.
Το μεράκι και η αγάπη που δείχνουν οι οινοπαραγωγοί τής περιοχής επιτρέπουν σε ορισμένα κρασιά τής Νάουσας να ανταγωνίζονται τα σπουδαία κρασιά τής ποικιλίας Nebbiolo, από το ξακουστό Piedmonte τής Ιταλίας, ή σε κάνουν να τα μπερδεύεις με ξακουστά Cru τής Βουργουνδίας. Άλλωστε, ποιος οινόφιλος μπορεί να αντισταθεί στο εκπληκτικό μπουκέτο κόκκινων και μαύρων φρούτων, ελιάς και ντομάτας, σε συνδυασμό με τις ατίθασες τανίνες και την τονισμένη οξύτητά του; Πολλώ δε μάλλον όταν συνοδεύει ένα σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι στην κατσαρόλα ή κατσικάκι στη γάστρα με λαχανικά… Πάμε να γνωρίσουμε μερικά από τα αγαπημένα μας κρασιά τής περιοχής.
01
1879, Boutari Legacy, 2007
Ένα Ξινόμαυρο από αμπελοτόπι στην περιοχή Τρίλοφο της Νάουσας φέρει το όνομα της χρονολογίας ίδρυσης του οινοποιείου Boutari, κουβαλώντας διαδρομή και ιστορία 140 χρόνων. Συναντάμε αρώματα βατόμουρου, δαμάσκηνου και γλυκών μπαχαρικών, ενώ η βανίλια και τα καπνιστά αρώματα μας υποδεικνύουν την παλαίωσή του σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια. Το γεμάτο σώμα, η τονισμένη οξύτητα και οι καλοδουλεμένες τανίνες του δημιουργούν ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα. Αν βρεθεί στο κελάρι ή στον συντηρητή σας, μεταγγίστε το για 1-2 ώρες πριν το απολαύσετε.
02
Γη και Ουρανός, Θυμιόπουλος, 2017
Ένα φινετσάτο Ξινόμαυρο από τον χαρισματικό Απόστολο Θυμιόπουλο δίνει μια πιο μοντέρνα εκδοχή τής ποικιλίας. Αρώματα φράουλας, μπαχαρικών και αποξηραμένης ντομάτας δίνουν φινέτσα στη γευστική παλέτα μας, ενώ η τραγανή οξύτητα και το πλούσιο σώμα του μας κάνουν να το επιλέγουμε σε κάθε ευκαιρία. Αν βρεθεί στα χέρια σας το συγκεκριμένο κρασί τής σοδειάς τού 2007 ή του 2008, να αισθάνεστε αρκετά τυχεροί – ίσως ήρθε η ώρα να το ανοίξετε.
03
Ξινόμαυρο, Κτήμα Κόκκινος, 2013
Η αγάπη τού Σταύρου Κόκκινου για την περιοχή και το Ξινόμαυρο αποτυπώνεται κάθε χρόνο μέσα στη φιάλη που μας προσφέρει. Η σοδειά τού 2013, παρότι δεν ήταν η ιδανικότερη για την περιοχή, θα σας γοητεύσει. Οι βελούδινες τανίνες του και τα αρώματα λιαστής ντομάτας, γλυκών μπαχαρικών και μαύρων φρούτων που κυριαρχούν «ζητούν» να συνοδεύσουν ένα καλομαγειρεμένο κυνήγι ή ένα τρυφερό μοσχαράκι με κόκκινη σάλτσα.
04
Paliokalias, Οινοποιείο Δαλαμάρα, 2013
Ο Κωστής Δαλαμάρας είναι ένας από τους πλέον ταλαντούχους οινοποιούς τής νέας γενιάς και έχει καταφέρει μοναδικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Ο Παλιοκαλιάς, ωστόσο, ένα ξεχωριστό αμπελοτόπι τής Νάουσας, και η εξαιρετική οινοποίηση που έχει επιτύχει καθιστούν το συγκεκριμένο κρασί ένα πραγματικό Cru, ικανό να ξεπεράσει μεγάλα κρασιά τού εξωτερικού. Στρογγυλές τανίνες, πλούσιο σώμα, κόκκινο φρούτο και μακρά επίγευση σε καλούν να το απολαύσεις.