Στην κεντρική φωτογραφία: ο Κωνσταντίνος Μάρκου, σεφ και συνιδιοκτήτης (μαζί με τον Κωνσταντίνο Γαργάνη) του γνωστού και αγαπημένου εστιατορίου «Ακαδημία».
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και η Πρωτοχρονιά είναι, παραδοσιακά, ημέρες χαράς. Χαράς που πηγάζει από τα αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία βρισκόμαστε. Αλλά και χαράς γύρω από το τραπέζι του γεύματος ή του δείπνου, με την ευδαιμονία της συνεύρεσης με φίλους και συγγενείς να συμπληρώνεται ιδανικά από την ευωχία του φαγητού – λαχταριστές γεύσεις, ονειρεμένες μοσχοβολιές, πιάτα που αναβλύζουν χαρά, θέρμη ψυχική, παρέα, μοίρασμα, μνήμες από την παιδική ηλικία που γλυκαίνουν την ενήλικη, πλέον, ζωή.
Ο Κωνσταντίνος Μάρκου, ο σεφ και συνιδιοκτήτης (μαζί με τον Κωνσταντίνο Γαργάνη) του γνωστού και αγαπημένου εστιατορίου «Ακαδημία», στα Άνω Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, κατέχει καλά τη συνταγή γι’ αυτήν την παρηγορητική μαγειρική. Επιλέγοντας προσεκτικά τις πρώτες ύλες του από διάφορα μέρη της Ελλάδας, μπαίνει στην κουζίνα με τη virtuosité δρυΐδη, μετασχηματίζοντας όλα αυτά τα εκλεκτά υλικά σε πιάτα νόστιμα, που με το ένα πόδι πατούν στην καθιερωμένη γαστρονομική παράδοση της χώρας μας και με το άλλο σε μια κουζίνα ευφάνταστη και δημιουργική, η οποία δεν φοβάται να τολμά, να πειραματίζεται, να δοκιμάζει. Κάπως έτσι, από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια του βγαίνουν πιάτα αριστουργηματικά, που κάνουν κάθε μέρα να θυμίζει γιορτή.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, ασφαλώς, ότι ο Κωνσταντίνος επαναπαύεται στις μαγειρικές δάφνες του – ειδικά κατά την εορταστική περίοδο που διανύουμε. Στην παλέτα των συνταγών που γνωρίζουμε και αγαπάμε να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά προσθέτει νέες, με πρώτες ύλες εκλεκτές και εξεζητημένες, δημιουργώντας συναρπαστικά εορταστικά μενού που περιλαμβάνουν νοστιμιές όπως το ελάφι με αγριοκέρασο και κάστανο, αλλά και λαχταριστά κρέατα, όπως χοιρινό τρυφερό και λαχταριστό κουνελάκι. Από κοντά, συνθέτει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών για να συνοδεύσουν τα πιάτα μας, αλλά και επιδόρπια μερακλήδικα – που για κάποιους ίσως να αποτελούν ακόμη και τον πραγματικό λόγο του γεύματος ή του δείπνου στην «Ακαδημία».
Ειδικά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η «Ακαδημία» έχει φροντίσει να υπάρχει και μουσική, για να ολοκληρωθεί η εορταστική απόλαυση (την παραμονή των Χριστουγέννων, από τις 21:30, θα απολαύσουμε live τον Δαμιανό Φαρμάκη σε κιθάρα και φωνή και τη Ζωή Αράπογλου στο πιάνο και τη φωνή). Ειλικρινά, σκέφτεστε κάτι καλύτερο για τα χριστουγεννιάτικα ή τα πρωτοχρονιάτικα ανταμώματά σας;