Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής
Τι κάνεις, όταν ξαφνικά σου τηλεφωνούν δύο φίλοι από την Αθήνα, ζητώντας σου να γευματίσετε παρέα σε κάποιο καλό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, εν τω μέσω τού καλοκαιριού; Ένα εστιατόριο που να μαγειρεύει νόστιμο φαγητό και, ταυτόχρονα, να προσφέρει ένα περιβάλλον όμορφο και δροσερό; Άρχισα να σπάω αμέσως το κεφάλι μου – ευτυχώς, ωστόσο, δεν χρειάστηκε πολλή προσπάθεια: γρήγορα κατέληξα ότι ένας χώρος που πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις είναι το εστιατόριο «Ακαδημία», στα Άνω Λαδάδικα.
Η εμπειρία μας
Το ραντεβού κλείστηκε για τις δύο το μεσημέρι. Κατά την άφιξή μας, το ευγενικό προσωπικό μάς οδήγησε στο τραπέζι. Ευτυχώς, η επιλογή μου ως προς τον χώρο δικαιώθηκε, καθώς το δροσερό αεράκι που φυσούσε ήταν καταλυτικά ευεργετικό για τη μετέπειτα εμπειρία μας.
Το μενού ήταν σχετικώς ευσύνοπτο, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον. Για αρχή, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την παραδοσιακή ελληνική σαλάτα, καθώς και τα παστουρμαδοπιτάκια με μαρμελάδα ντομάτας. Φτάνοντας στα κυρίως, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στις παπαρδέλες με κοτόπουλο, λαχανικά και τρούφα, καθώς και στην πανσέτα στον φούρνο, καραμελωμένη με πετιμέζι και μαύρη μπίρα, συνοδεία πουρέ πατάτας. Επίσης ενδιαφέρουσα επιλογή μάς φάνηκε το μοσχαρίσιο μπιφτέκι μέσα σε φωλιά από χόρτα εποχής και σος από πίκλες.
Η άποψή μας
Όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν νόστιμα, αυτό όμως που «μίλησε» περισσότερο στον ουρανίσκο μας ήταν η καραμελωμένη πανσέτα με πετιμέζι, η οποία ήταν πραγματικά λουκούμι! Οφείλω να σημειώσω ότι στο τέλος μάς πρόσφεραν σπιτικό λιμοντσέλο, για να κλείσουμε το γεύμα μας με τον πιο όμορφο τρόπο.
Όπως και να ‘χει, το σημαντικό ήταν ότι οι συνδαιτυμόνες μου έφυγαν κατευχαριστημένοι – και αυτό σημαίνει ότι, χάρη στην «Ακαδημία», ο σκοπός μου είχε επιτευχθεί.





ID
Ιδιοκτήτες τού χώρου είναι ο Κωνσταντίνος Γαργάνης και ο Κωνσταντίνος Μάρκου, ο οποίος ηγείται της κουζίνας.
Ο χώρος τού εστιατορίου είναι διακοσμημένος με έπιπλα εποχής και σπάνια έργα τέχνης – τόσο στο εσωτερικό όσο και στην υπέροχη αυλή, που βρίσκεται στην πίσω πλευρά τού εστιατορίου.
Αν επιθυμείτε ένα μάλλον «πριβέ» περιβάλλον, υπάρχει ο «Μυστικός Δείπνος», το κελάρι τής «Ακαδημίας», που διατίθεται για μεγάλες παρέες που επιθυμούν περισσότερη ησυχία ή ιδιωτικότητα.
Η «Ακαδημία» είναι ανοιχτή από Τρίτη μέχρι Κυριακή, από τις 12:00 ώς τις 02:00.
Μου άρεσε:
Η άμεση εξυπηρέτηση και η ευγένεια του προσωπικού.
∆εν μου άρεσε:
Δεν υπήρξε κάτι που δεν μου άρεσε…
Check, please!
Με μέσο όρο τιμών τα 10 ευρώ, απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια.
Info: «Ακαδημία», Αγίου Μηνά 3 (πλατεία Εμπορίου). Τ. 2310-521.803.