Καλά κρυμμένο σαν πολύτιμο μυστικό στην παλιά πλατεία τού Πευκοχωρίου, προστατευμένο από την κίνηση της παραλίας και τους ήχους των αυτοκινήτων, το εστιατόριο «Ακνός» άνοιξε φέτος, για να προσφέρει αυθεντικές γεύσεις, βασισμένες στην παράδοση και στην ποιοτική πρώτη ύλη. Τα ξύλινα τραπεζάκια του με τη μαρμάρινη επιφάνεια θυμίζουν παλιό καφενείο. Για να τα βρεις, θα πρέπει να περιπλανηθείς στα στενά σοκάκια τού χωριού, να προσπεράσεις μερικά σπίτια που διασώζουν την αρχιτεκτονική τού τόπου και να καταλήξεις στο ωραίο πλακόστρωτο με την ακακία και τις μπουκαμβίλιες. Το μεσημέρι τα δέντρα και τα φυτά δημιουργούν δροσιά, ενώ το βράδυ η ανοιχτωσιά τής πλατείας επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν τ’ αστέρια, σε αυτό το καταφύγιο της γεύσης.
Ελληνικά προϊόντα
«Ακνός» στη ντόπια διάλεκτο σημαίνει «τεμπέλης», «οκνηρός». Μόνο τεμπελιά, ωστόσο, δεν χαρακτηρίζει τον δημιουργικό σεφ Εύμορφο Αρνίδη, ο οποίος παρουσιάζει μια ελληνική κουζίνα μεστή, που προσπαθεί να αναδείξει τις ξεχασμένες συνταγές και να προβάλει εκλεκτά προϊόντα τής ελληνικής γης. Εφαρμόζοντας τη λογική των «εκατό χιλιομέτρων», φροντίζει η πλειονότητα των προμηθειών του να είναι από την ευρύτερη περιοχή, όπως το ανθόμελο και η φέτα. Μάλιστα, σχεδόν σε κάθε πιάτο υπάρχει ένα προϊόν τοπικής προέλευσης, που συμπληρώνεται από ένα χαλκιδικιώτικο ιδίωμα. Η ανάδειξη της ντοπιολαλιάς περιλαμβάνεται στους στόχους αυτού του σύγχρονου εστιατορίου, το οποίο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μια «κιβωτό» τής τοπικής κουλτούρας.
Ο κατάλογος, που ξεκινάει με την εξήγηση κάποιων βασικών ιδιωμάτων, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία κρύων ορεκτικών – από καπνιστό κεφαλοτύρι και μπάτζο ΠΟΠ μέχρι χοιρομέρι με βότανα, χειροποίητες αλοιφές (όπως το τζατζίκι για σκορδόπιστους), δροσιστικές σαλάτες και πολλές μαγειρευτές επιλογές «γι’ αρχίνημα». Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η κρεατόπιτα Μακεδονίας με μοσχάρι ραγού, τα μανιτάρια με το ανεβατό Γρεβενών και η αβγοπατατάδα.
Τα κυρίως απαραίτητα
Για τα κυρίως πιάτα, υπάρχουν ουσιαστικά δύο κατηγορίες. Από τη μια, τα μαγειρευτά, σαν τη ρυζάδα με άγρια μανιτάρια και τα γιουφκάδια με το παλαιωμένο κασέρι Σοχού. Κι από την άλλη, τα κρεατικά, μεταξύ των οποίων και προσεγμένες κοπές, όπως το Rib steak σχάρας και η ταλιάτα με φρέσκα μυρωδικά και λάδι φουντουκιού. Όποια κατηγορία κι αν προτιμήσεις, το σίγουρο είναι ότι θα τη συνοδεύσεις με κάποιο ποτό από την ενημερωμένη λίστα, η οποία φιλοξενεί προσεγμένες ετικέτες μπίρας, ούζου, τσίπουρου και κρασιών τού ελληνικού αμπελώνα.