Το εστιατόριο «Ακνός» άνοιξε πέρσι, με πρόταγμα την ελληνική κουζίνα και τον σεβασμό στην παράδοση. Πρόκειται για μια όαση μαγειρευτών και σπιτικών γεύσεων, σε μια Χαλκιδική που όλο και απομακρύνεται από το ποιοτικό φαγητό. Φέτος, έχει διατηρήσει την κατεύθυνση του περσινού μενού (το οποίο βασίζεται κυρίως στο κρέας) και έχει προσθέσει κάποιες νόστιμες πινελιές, όπως για παράδειγμα τον ξινό τραχανά με κοτόπουλο στιφάδο, ντοματίνια φούρνου και ξινοτύρι Μακεδονίας. Και αυτό το πιάτο ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία τής κουζίνας, η οποία επενδύει σε ντόπιες πρώτες ύλες και σε παραδοσιακά πιάτα.
Για αρχή, ξεκινήστε με κάποια από τις πολύ δροσερές και χορταστικές σαλάτες, όπως αυτήν με κρίταμα Αιγαίου, ντοματίνια, παξιμάδια ελαιόλαδου, λαδολέμονο και ξινοτύρι. Αν προτιμάτε πράσινη, δοκιμάστε την ανάμεικτη με κολοκύθι, ντοματίνια, γραβιέρα, πετιμέζι και τσιπς ελαιόλαδου. Μάλιστα, οι σαλάτες προσφέρονται και σε εκδοχή χωρίς τυρί, για τους χορτοφάγους. Για το ορεκτικά σας, παραγγείλτε οπωσδήποτε μία από τις χειροποίητες αλοιφές (με τη μελιτζανοσαλάτα να έχει γίνει ήδη η σταρ τού μαγαζιού) και συνεχίστε με πολύ ενδιαφέρουσες, διαφορετικές επιλογές – από πατάτες με γιαούρτι, καπνιστή πάπρικα και φρέσκια ρίγανη μέχρι κρεατόπιτα Μακεδονίας και μπάτζο σαγανάκι.
Αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στην κατηγορία «Πρόφτασμα», όπου κυριαρχεί το κρέας. Μπιφτεκάκια σχάρας με πίτα ελαιόλαδου, μοσχαρίσιο συκώτι με λαδολέμονο γλυκιάς μουστάρδας, λουκάνικο κεφτέ στη σχάρα και χοιρινή πρασοτηγανιά έχουν την τιμητική τους. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε διάθεση για κρέας, μπορείτε να εμπιστευτείτε την πολύ νόστιμη ριζάδα με άγρια μανιτάρια ή τα γιουφκάδια με τα ψημένα ντοματίνια. «Γιουφκάδια», σύμφωνα με τους ορισμούς που περιλαμβάνει το μενού στην αρχή, σημαίνει «λαζάνια/χυλοπίτα». Γενικότερα, όλη η ορολογία τού εστιατορίου και τα ονόματα των πιάτων προέρχονται από γλωσσικούς ιδιωματισμούς τής Χαλκιδικής.
Τα κυρίως πιάτα περιλαμβάνουν συνταγές με διάφορα είδη κρέατος, όπως τα πανσετάκια με πουρέ πατάτας και το κοτόπουλο κοντοσούβλι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιλεγμένες κοπές, με «βασίλισσα» την ταλιάτα, η οποία συνοδεύεται από λάδι φουντουκιού και φύλλα γραβιέρας. Ρωτήστε και για τα πιάτα ημέρας – όλο και κάποια ευχάριστη έκπληξη θα ανακαλύψετε εκτός τού καταλόγου. Οι τιμές είναι πολύ λογικές, η φιλοξενία φιλική –θαρρείς ότι είσαι καλεσμένος σε αυλή φίλων– και η λίστα των κρασιών νοικοκυρεμένη, με ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.