Είναι δύσκολο στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής να βρεις ένα εστιατόριο που να έχει σωστή πρώτη ύλη και προσιτές τιμές. Συνήθως πληρώνεις έναν σκασμό λεφτά για τετριμμένες γκουρμεδιές. Κι όμως, υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια, στην παλιά πλατεία του Πευκοχωρίου, ο Ακνός υπηρετεί ένα διαφορετικό γαστρονομικό μοντέλο. Προσφέρει ελληνικά πιάτα, μαγειρευτά ή κρεατικά σε προσιτές τιμές, προσπαθώντας να βρει καλές πρώτες ύλες που δεν θα εκτινάξουν το κόστος των πιάτων. Και αυτή η φιλοσοφία, της νόστιμης και οικονομικής κουζίνας, του ταιριάζει πολύ. Είναι κάτι που λείπει από την Κασσάνδρα.
Στα ξύλινα τραπέζια του με τις μαρμάρινες επιφάνειες καταφθάνουν ένας σωρός λιχουδιές. Από τις σαλάτες του ξεχωρίζει αυτή με τα κρίταμα, τα ντοματίνια, το παξιμάδι ελαιόλαδου και το ξινοτύρι Μακεδονίας. Δροσιστικό και χορταστικό πιάτο με μεστή γεύση, το μεσημέρι είναι ό,τι πρέπει με μια παγωμένη μπίρα. Εξίσου καλοκαιρινή και η σαλάτα με το πλιγούρι, τη ντομάτα, την κάπαρη, το αγγούρι και τους σπόρους κολοκυθιού. Το ντρέσινγκ λεμόνι με δυόσμο «τσιμπάει» όσο χρειάζεται τη γεύση, δίνοντας μια απαλή σπιρτάδα. Γενικότερα, όσες σαλάτες περιέχουν τυρί διατίθενται και χωρίς, για όσους είναι χορτοφάγοι.

Γι’ αρχίνημα
Στο μενού, κάτω από τις χειροποίητες αλοιφές, θα βρείτε τον τίτλο «Γι’ αρχίνημα», δηλαδή τα ορεκτικά. Φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες, λαχταριστό δίδυμο μπουγιουρντί-σαγανάκι με λιαστά τραγανά πεπερόνι, φέτα ΠΟΠ Χαλκιδικής, ψητή μελιτζάνα με τουλουμοτύρι Μακεδονίας και κολοκυθοκεφτέδες του Εύμορφου –ο σεφ είναι ο Εύμορφος Αρνίδης– αποτελούν κάποιες από τις βασικές επιλογές, που συνδυάζονται ιδανικά με τα μανιτάρια του «τεμπέλη». Πάντως, το ορεκτικό-σταρ, το οποίο δύσκολα βρίσκεις αλλού στην περιοχή, είναι η κρεατόπιτα Μακεδονίας με μοσχαράκι ραγού, ξινοτύρι και κρέμα πατάτας.
Αυτή η ελληνικότητα των πιάτων, με καταγωγή κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, παίζει διττό ρόλο. Καταρχάς, συστήνουν στον βαθμό που μπορούν την ελληνική κουζίνα στους ξένους επισκέπτες. Δεύτερον, διασώζουν συνταγές που χάνονται στον χρόνο, επειδή ουδείς μπαίνει στον κόπο να τις μαγειρέψει. Αντίστοιχης λογικής είναι η αβγοπατατάδα με δερματίσιο τυρί Μακεδονίας και καπνιστή πάπρικα και τα μικρά γιουφκάδια με τριμμένη γραβιέρα, ψητά ντοματίνια και μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας.
Το κρέας, πρωταγωνιστής
Από τις δροσερές σαλάτες, τα καλομαγειρεμένα ορεκτικά με τα ΠΟΠ προϊόντα και τις χειροποίητες αλοιφές, το μενού κάνει μια μετάβαση σε κυρίως πιάτα με κρέας. Εδώ, θα βρείτε μια ισορροπημένη ποικιλία με όλα τα είδη κρεάτων – από κοντοσούβλι κοτόπουλο με «ακνή» πατάτα και σoς γιαουρτιού μέχρι ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και αρνίσια παϊδάκια με πουρέ πατάτας και σάλτσα μαϊντανού. Υπάρχουν ωραίες επιλογές και σε χοιρινό, όπως τα πανσετάκια που σερβίρονται με μια ωραία γαρνιτούρα νιφάδων μαύρου σκόρδου και η χοιρινή πανσετομπριζόλα σχάρας που συνοδεύεται από πατάτες και βούτυρο με κύμινο και ρίγανη.
Για εκείνους που πεινάνε πολύ υπάρχει και η κατηγορία «Θριφτάρια», με τρεις επιλογές: το rib-eye ωρίμανσης στη σχάρα, την τόμαχοκ του ενός κιλού και την ταλιάτα με φρέσκα μυρωδικά, λάδι φουντουκιού και φύλλα γραβιέρας. Το τελευταίο ίσως είναι το καλύτερο πιάτο του «Ακνού», με το λάδι φουντουκιού και τα φρέσκα μυρωδικά να αναδεικνύουν τη γεύση του κρέατος χωρίς να την καλύπτουν. Αρκετά μεγάλη ποικιλία και στα ποτά – από ρετσίνες και ενδιαφέρουσες μπίρες μέχρι αποστάγματα και κρασιά.
Info: Ακνός, Πευκοχώρι Χαλκιδικής, Τ. 237 406 1810. Ώρες λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥ 12:30-02:00 (η κουζίνα κλείνει στις 00:00).