fbpx

Citymagthess.gr

«Ακτή Ντοβίλ»: Εμπειρία fine dining με θέα το «φιλέτο» της πόλης

Μοιραστείτε το

Κείμενο/Φωτογραφίες πιάτων: Αλέξανδρος Καραμανλής

Όταν

πρόκειται να συναντήσεις αγαπημένους φίλους, τους οποίους έχεις να δεις καιρό, επιβάλλεται να το γιορτάσεις. Γι’ αυτό και οφείλεις να επιλέξεις ένα εστιατόριο που θεωρείς ότι θα σου παρέχει όλα τα εχέγγυα για να απολαύσεις τη στιγμή – τόσο κοινωνικά όσο και γαστριμαργικά. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να κλείσω ένα (μεγάλο) τραπέζι στο εστιατόριο «Ακτή Ντοβίλ», ένα resto που θεωρείται από τα καλύτερα του είδους του από άποψη τόσο ποιότητας όσο και τοποθεσίας (για όσους δεν γνωρίζουν, βρίσκεται μπρος στην αμμουδιά, έχοντας «στο πιάτο» όλο τον Θερμαϊκό).

Η εμπειρία μας

Κυριακή μεσημέρι, λοιπόν, και η παλιοπαρέα έχει μαζευτεί. Μπαίνοντας στον χώρο, εντυπωσιάζει η απίστευτη θέα στη θάλασσα, όπως επίσης και το άνετο oyster bar, το οποίο δεσπόζει στο κέντρο του εστιατορίου.

Αφού καθίσαμε στο τραπέζι μας και χαζολογήσαμε αρκούντως, αποφασίσαμε να εντρυφήσουμε στον κατάλογο του φαγητού. Για αρχή, παραγγείλαμε φάβα Φενεού με κάπαρη και κρεμμύδι τουρσί, παντζάρι με μπλε τυρί «Κυανό» (πρόκειται για ένα αγνό κατσικίσιο μπλε τυρί, με ελληνικό χαρακτήρα. Έχει σκληρότερη υφή από άλλα μπλε τυριά και μπορεί να κοπεί εύκολα σε μερίδα. Έχει απαλή και ώριμη γεύση, με τη διακριτική παρουσία της μούχλας, η οποία δεν υπερκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του γάλακτος), πράσινο μήλο, καπνιστά αμύγδαλα και σορμπέ από φρούτα του δάσους, μια ελληνική σαλάτα με ντοματίνια, παξιμάδι από χαρούπι και κάπαρη, καθώς και τραγανό μπακαλιάρο με κρέμα πατάτας και μαύρο σκόρδο. Από κυρίως, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στα λινγκουίνι με ελληνικές γαρίδες, τσίλι, σκόρδο και σάλτσα καραβίδας, καθώς και στο σνίτσελ τσιπούρας με coleslaw φινόκιο. Εξόχως δελεαστικό μάς φάνηκε το σουβλάκι τόνου με λεμονόχορτο, χαρίσα (ένα καρύκευμα με πικάντικη, καυτερή γεύση, με καταγωγή από Τυνησία και Μαρόκο, που παρασκευάζεται από κόκκινες πιπεριές και τσίλι) και πράσινο σιτάρι, όπως και το φιλέτο λαβράκι με ψητή λαχανίδα. Για να κλείσουμε γλυκά το γεύμα μας, παραγγείλαμε αρμενοβίλ με σάλτσα σοκολάτας και τραγανά φύλλα με κρέμα γαλακτομπούρεκο και σάλτσα μανταρίνι. Επιπλέον, ήρθαν στο τραπέζι μας λαχταριστοί λουκουμάδες με μέλι, κέρασμα του καταστήματος.

Η άποψή μας

Οφείλω να ομολογήσω ότι όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν νόστιμα και περιποιημένα. Τα γλυκά, από την άλλη, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μου – τα τραγανά φύλλα στο γαλακτομπούρεκο δεν ήταν, τελικώς, τόσο τραγανά, ενώ και αρμενοβίλ ήταν υπερβολικά γλυκό για τα γούστα μου. Οι λουκουμάδες, βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ωραιότατοι.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να πω ότι, παρά τη μικρή αστοχία (για τα δικά μου γούστα) στα γλυκά, μείναμε όλοι αρκετά ικανοποιημένοι – και όχι μόνο διότι είχαμε καιρό να βρεθούμε και χαρήκαμε που συναντηθήκαμε γύρω από το ίδιο τραπέζι, αλλά και επειδή το προσωπικό του resto έκανε τα πάντα για να μας εξυπηρετήσει.

Αν λοιπόν σχεδιάζετε κι εσείς μια έξοδο με φίλους (για να γιορτάσετε, ας πούμε, κάτι ιδιαίτερο), ναι: η «Ακτή Ντοβίλ» έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κάνουν το γεύμα ή το δείπνο σας αξέχαστο.

Χειροποίητο, προζυμένιο ψωμί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χαλκιδικής.
Φάβα Φενεού με κάπαρη και κρεμμύδι τουρσί.
Παντζάρι με μπλε τυρί «Κυανό», πράσινο μήλο, καπνιστά αμύγδαλα και σορμπέ από φρούτα του δάσους.
Ελληνική σαλάτα με ντοματίνια, παξιμάδι από χαρούπι και κάπαρη.
Τραγανός μπακαλιάρος με κρέμα πατάτας και μαύρο σκόρδο.
Λινγκουίνι με ελληνικές γαρίδες, τσίλι, σκόρδο και σάλτσα καραβίδας.
Σνίτσελ τσιπούρας με coleslaw φινόκιο.
Σουβλάκι τόνου με λεμονόχορτο, χαρίσα και πράσινο σιτάρι.
Φιλέτο λαβράκι με ψητή λαχανίδα.
Αρμενοβίλ με σάλτσα σοκολάτας.
Τραγανά φύλλα με κρέμα γαλακτομπούρεκο και σάλτσα μανταρίνι.
Λουκουμάδες με μέλι.

Ξέρατε ότι…

Η Ντοβίλ είναι παραθαλάσσια πόλη της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Από τη δεκαετία του 1950 ώς το 1970 το «Ντοβίλ» λειτουργούσε ως εξοχικό κέντρο και θερινός κινηματογράφος. Για τους νεότερους, στο σημείο αυτό λειτουργούσε επί πολλά χρόνια (μέχρι αρκετά πρόσφατα) το μπαρ-εστιατόριο «Azzuro».

Τη σύλληψη του μενού, αλλά και τα ηνία της κουζίνας έχει αναλάβει ο σεφ Παναγιώτης Δεληθανάσης, ο οποίος έχει συνεργαστεί με κορυφαία ξενοδοχεία (όπως τα Sani Resort, Danai Beach Resort, Macedonia Palace) και εστιατόρια (Μανδραγόρας, Michou Michou, Β Βυζαντινό, Garçon Bracerie). Σημειωτέον ότι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της φημισμένης σχολής μαγειρικής του Αλέν Ντικάς και της ερευνητικής ομάδας του διάσημου Φεράν Αντριά (του θρυλικού εστιατορίου «El Bulli»).

Στο «Ακτή Ντοβίλ» έχουν φροντίσει να διαθέτουν περισσότερες από 100 ετικέτες τόσο του ελληνικού όσο και του ξένου αμπελώνα, σε μια λίστα που έχει επιμεληθεί ο wine expert Γιώργος Καραπαπάζογλου..

 


Μου άρεσε:

Η θέα, η θέα και η θέα.

∆εν μου άρεσε:

Που οι τιμές ήταν αισθητά υψηλότερες από την τελευταία φορά που το είχα επισκεφθεί…

Check, please!

Με τις τιμές στα κυρίως να ξεκινούν από τα 24 ευρώ, το εστιατόριο απευθύνεται ξεκάθαρα σε υψηλότερα βαλάντια.

 


Info: «Ακτή Ντοβίλ», Θεμιστοκλή Σοφούλη 86, Καλαμαριά. Τ. 2310 407 000. W. https://www.aktintovil.gr/
 
* To κείμενο δημοσιεύτηκε στο έντυπο Citymag της 30.03.2024.

Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες