
Κείμενο, φωτογραφίες πιάτων: Αλέξανδρος Καραμανλής.

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που δεν χρειάζεται να κάνουν θόρυβο για να ξεχωρίσουν — απλώς αφήνουν το φαγητό και την ατμόσφαιρά τους να μιλήσουν. Σε μια γωνιά της Ολύμπου, μία ανάσα από τον ναό των Αγίων Αποστόλων, το Άσπρο Δέντρο, στη Θεσσαλονίκη, είναι ακριβώς αυτό.
Μπαίνοντας μέσα, νιώθεις αμέσως ηρεμία. Ο χώρος είναι λιτός, με λευκές αποχρώσεις, ξύλινα τραπέζια και διακριτικό φως. Ένα περιβάλλον που σε κάνει να θέλεις να μείνεις, να μιλήσεις, να δοκιμάσεις. Δεν έχει τίποτα το «δήθεν» — έχει όμως ψυχή και γούστο.
Η εμπειρία μας
Ξεκινήσαμε με τη σαλάτα με ντοματίνια, μυζήθρα, κόκκινη πιπεριά, βαλσάμικο και παξιμάδια. Μια δροσερή, απλή, αλλά ευφυής σύνθεση — τα ντοματίνια ήταν γλυκά και ζουμερά, η μυζήθρα ελαφριά, το βαλσάμικο έδινε βάθος. Ένα πιάτο που σε προετοιμάζει για το τι θα ακολουθήσει.
Οι τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα ήταν από εκείνες που σε κάνουν να σκεφτείς «εντάξει, γι’ αυτό αγαπώ τις απλές γεύσεις». Τηγανίζονται σωστά, με τη μαγιονέζα να είναι σπιτική, με ελαφριά οξύτητα.
Το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με το χειροποίητο ψωμάκι, το καπνιστό τυρί και τη μαγιονέζα σκόρδουήταν απλώς εξαιρετικό. Ζουμερό, με βαθιά γεύση – και αυτό το ψωμάκι… Τραγανό απέξω, αφράτο μέσα. Αν το δοκιμάσεις μία φορά, δύσκολα δεν θα το ξαναπαραγγείλεις.
Και μετά ήρθε το κοτόπουλο βουτύρου: κρέμα σκόρδου, φρέσκο βούτυρο και εκείνο το τραγανό φασκόμηλο γύρω από το φιλέτο, που δίνει άρωμα και χαρακτήρα. Κάθε μπουκιά και μια μικρή αποκάλυψη.
Το κοκκινιστό μοσχάρι με μελιτζάνα και γραβιέρα ήταν σαν να τρως κάτι από τα κυριακάτικα τραπέζια της γιαγιάς, αλλά με μοντέρνα εκτέλεση. Τρυφερό, αρωματικό, με τη μελιτζάνα να λιώνει στη σάλτσα και τη γραβιέρα να δίνει δύναμη.
Και το φινάλε; Τάρτα μήλου με παγωτό βανίλια. Λιτή, αρωματική και καραμελωμένη όσο πρέπει. Το παγωτό προσθέτει δροσιά και ισορροπεί τη γλύκα. Μια τέλεια, «ήσυχη» κατάληξη σε ένα γεύμα που δεν χρειάστηκε φανφάρες για να εντυπωσιάσει.
Η άποψή μας
Αν αγαπάτε τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα με ψυχή, το Άσπρο Δέντρο είναι από τα μέρη που θα σας κάνουν να ξαναγυρίσετε. Όχι μόνο για το φαγητό, αλλά για εκείνη τη σπάνια αίσθηση ότι κάποιος μαγείρεψε πραγματικά για εσένα.






Ξέρατε ότι…
Στο «Άσπρο Δέντρο» σάς προσφέρουν έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν σύγχρονο εστιατόριο και χώρο θεάτρου. Εκτός από το φαγητό, στον χώρο τους διοργανώνονται παραστάσεις θεάτρου, πρόβες, εργαστήρια, σεμινάρια, casting calls/auditions, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής. Ο χώρος είναι διαθέσιμος για διάφορες δράσεις τέχνης και πολιτισμού.
Το μενού αλλάζει συχνά — δουλεύουν με φρέσκες, εποχικές πρώτες ύλες.
Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και φιλική, ιδανική για ραντεβού, παρέα ή ήρεμο δείπνο.
Το προσωπικό είναι ευγενικό και ενημερωμένο — θα σε καθοδηγήσουν με χαμόγελο.
Μου άρεσε:
H αναλογία ποιότητας-τιμής.
∆εν μου άρεσε:
Που αργήσαμε να δώσουμε παραγγελία. Τα πιάτα, πάντως, ήρθαν στην ώρα τους.
Check, please!
Με τις τιμές στα κυρίως πιάτα να ξεκινούν στα 8 ευρώ, το εστιατόριο είναι η επιτομή του value-for-money.










