Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής
Είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε το «Casablanca»: είναι ένα από τα πιο γνωστά μπαρ τής πόλης, φημισμένο για τα εξαιρετικά κοκτέιλ, αλλά και για τα εξίσου εξαιρετικά πάρτι που διοργανώνει. Όμως, εγώ σήμερα δεν θα σας μιλήσω για ποτά ή για πάρτι: θα σας μιλήσω για το φαγητό του.
Η εμπειρία
Βρέθηκα στον συγκεκριμένο χώρο νωρίς το μεσημέρι, στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής συνάντησης. Με τούτα και μ’ εκείνα, πέρασε η ώρα. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε τη συζήτηση περνώντας από τον καφέ στο φαγητό, δοκιμάζοντας τα πιάτα που προτείνει το «Casablanca».
Το μενού ήταν σχετικώς μικρό, αλλά πολλά υποσχόμενο. Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε για αρχή μια σαλάτα Fregola με ντοματίνια, κρέμα ρικότα με φρέσκα βότανα, ψητό γκουαντσιάλε, κολοκυθάκι, πέστο βασιλικού και τσίλι-λάιμ ντρέσινγκ, ενώ από κυρίως διαλέξαμε κοτόπουλο τεριγιάκι από μπούτι κότας χωρίς οστό σοταρισμένο με τεριγιάκι σος, καπνιστό ρύζι μπασμάτι, stir-fry λαχανικών και σουσάμι, αλλά και τα χοιρινά φιλέτα roulade μαγειρεμένα σε sous-vide με πατάτες Νέας Γης αρωματισμένες με πάπρικα, ψητά σπαράγγια και κρέμα δεντρολίβανου. Για το κλείσιμο, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στο εκλέρ με γέμιση από κρέμα φιστικιού Αιγίνης, τζελ ανανά, κραμπλ μπισκότου και σιρόπι σοκολάτας.
Η γνώμη μας
Ομολογώ ότι έμεινα εντυπωσιασμένος από την άψογη εκτέλεση των πιάτων σε ό,τι αφορά τόσο τη γεύση όσο και την εμφάνιση. Συνήθως αποφεύγω να τρώω σε μαγαζιά όπου το μπαρ προηγείται του εστιατορίου, στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, η θεωρία μου αποδείχτηκε λανθασμένη. Γι’ αυτό και σας προτρέπω, αν βρεθείτε στο «Casablanca Social Club», όχι μόνο να απολαύσετε τα κοκτέιλ και τα αποστάγματά του, αλλά να εμπιστευθείτε και την πεντανόστιμη κουζίνα του.





ID
«Casablanca» σημαίνει «λευκό σπίτι».
Το οίκημα χτίστηκε το 1888, για τον Γιώργο Θέμελη. Αγοράστηκε από τον Σαούλ Λεβί Μοδιάνο και από το 1926 ώς τη δεκαετία τού 1990 αποτελούσε την κατοικία τής οικογένειας Μιχαηλίδη. Είναι μία από τις λίγες επαύλεις τής περιοχής των Εξοχών που έχουν διασωθεί.
Το κτίριο διαρθρώνεται σε δύο ορόφους, με ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία και λεπτομέρειες που δεν περνούν απαρατήρητες, συνδέοντας το κλασσικό με το σύγχρονο.
Είναι βραβευμένο με το Athinorama Bar Awards για το 2020.
Μου άρεσε:
Ο όμορφος κήπος του και το ευγενικό προσωπικό.
∆εν μου άρεσε:
Που δεν είχε κάποιο βίγκαν κυρίως πιάτο.
Check, please!
Με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ €10-€28, το resto απευθύνεται σε μεσαία βαλάντια (και πάνω…).
Info: «Casablanca Social Club», λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 21, Θεσσαλονίκη. Τ. 2311-243.609. FB: https://www.facebook.com/CasablancaSocialClubThessaloniki/