Στην περίπτωση της ταβέρνας «Το Κτήμα», στο Μυρτόφυτο Καβάλας, ισχύουν και τα δύο. Επειδή ήταν η οικογένεια Μπάρμπα (ο πατέρας Αιμίλιος, η μητέρα Καλλιόπη και τα παιδιά, Κική και Νίκος) που δημιούργησε το 2002, καταμεσής των αμπελιών της (από τα οποία φτιάχνουν και σερβίρουν το δικό τους τσίπουρο), αυτόν τον μικρό γαστρονομικό παράδεισο. Αλλά και διότι σ’ έναν υπέροχο, σκιερό χώρο, με πολύ χρώμα και boho αισθητική που παραπέμπει σε ισπανική χασιέντα, είναι σίγουρο ότι όλα τα μέλη μιας οικογένειας θα περάσουν όμορφα – οι γονείς γύρω από ένα τραπέζι, τα παιδιά στον τεράστιο, καταπράσινο κήπο με τα γρασίδια και τις κούνιες. Πάνω απ’ όλα, όμως, μετράει το φαγητό: ένα φαγητό σπιτίσιο, μαμαδίστικο, άψογα εκτελεσμένο, με αναφορά σε παραδοσιακές συνταγές και στην έξοχη πρώτη ύλη (κρέατα και λαχανικά είναι από την περιοχή), χωρίς να λείπουν οι δημιουργικές πινελιές.
Στην κουζίνα βρίσκεται η μαμά Καλλιόπη, συνεπικουρούμενη από τον μάγειρα γιο Νίκο, ενώ η κόρη της οικογένειας, η Κική, τρέχει συνεχώς πάνω κάτω, φροντίζοντας ότι η ροή από την κουζίνα στα τραπέζια και όλη η εμπειρία του σερβιρίσματος θα είναι άψογες. Αυτή η οικογένεια θα σε κάνει να νιώσεις από την πρώτη στιγμή σαν στο σπίτι σου, με μια οικειότητα που προκύπτει αβίαστα – πολύ γρήγορα θα αισθανθείτε σαν να έχετε πάει για φαγητό στο σπίτι φίλων ή συγγενών.
Πρωταγωνιστής είναι το φαγητό – και στο «Κτήμα» θα φάτε έξοχα. Δοκιμάσαμε ένα χοιρινό κότσι τρυφερό και μελωμένο, ribs με τηγανητά πατατάκια (καλύτερα από οποιουδήποτε αμερικανικού diner) και κεμπάπ αρωματικό και ζουμερό, τέλεια αρτυμένο. Για τη μέση δεν αντισταθήκαμε στο κοκορετσάκι (ένα κοκορετσάκι μικρότερο από αυτό που έχουμε συνηθίσει – το σερβίρουν σε ατομική μερίδα, όπως μας εξήγησαν, με ένα εθιστικό λευκό κριθαράκι ως συνοδεία), στα σαρμαδάκια (μικρά και λεπτά, με έξοχη γέμιση και ένα αρωματικό γιαούρτι ως συνοδευτικό – «Τώρα τυλίγω κι άλλα, για να τα έχω έτοιμα για την κατσαρόλα αύριο και μεθαύριο» μας εξήγησε η μαμά Καλλιόπη), αλλά και σε μία μερίδα θεσπέσιους, μοσχοβολιστούς κολοκυθοκεφτέδες, αφράτους μέσα και υπέροχα τραγανούς απέξω. Πήραμε και μία μερίδα πουγκάκια με παστουρμά και τυριά (ένα πραγματικό εργόχειρο), αλλά και μία έξοχη κοτόπιτα – «Να ξέρετε ότι ό,τι φάτε εδώ είναι φτιαγμένο από τα χεράκια μας, από την αρχή ώς το τέλος. Έτοιμο πράγμα δεν μπαίνει στο μαγαζί μας…» μας είπε περήφανος ο Νίκος, περνώντας από το τραπέζι μας για να τσεκάρει αν είμαστε εντάξει με την παραγγελία μας. «Πρέπει να δοκιμάσετε τη ρυζόπιτα και τη χταποδόπιτά μου, θα ξετρελαθείτε!» μας προέτρεψε η μαμά Καλλιόπη – ήδη προγραμματίζουμε την επόμενη επίσκεψή μας. Εννοείται ότι από το τραπέζι μας δεν έλειψαν οι τηγανητές πατατούλες (λεπτοκομμένες στο χέρι, διακριτικά αρτυμένες και κριτσανοτηγανισμένες), αλλά και μια χορταστική, πλούσια χωριάτικη σαλάτα, την οποία δεν καταφέραμε να τελειώσουμε – προλάβαμε να τη χαρούμε βουτώντας μπόλικο φρυγανισμένο ψωμάκι στο λαδάκι της στην αρχή, πριν αρχίσουν να έρχονται τα κρεατικά. Ολοκληρώσαμε με φρούτα και γλυκάκια – εννοείται ότι και αυτά είναι από τα χεράκια της Καλλιόπης και του Νίκου.
Φύγαμε χορτάτοι, χαρούμενοι στην καρδιά και ακόμη πιο χαρούμενοι στην τσέπη – στο «Κτήμα» το value-for-money αποκτά άλλη σημασία. Και, ειλικρινά, δεν βλέπουμε την ώρα να επιστρέψουμε σύντομα στην καρδιά αυτού του υπέροχου αμπελώνα, στο Μυρτόφυτο Καβάλας, για να ξαναφάμε έξοχο φαγητό παρέα με τους νέους μας φίλους.
Info: Ταβέρνα «Το Κτήμα», Μυρτόφυτο Καβάλας. Τ. 2594 0 92052. Στο Facebook: Myrtofyto. Ακολουθήστε στο Instagram, εδώ: https://www.instagram.com/taverna_to_ktima/?hl=el






