«Πόσες φορές μπορεί να επανεφευρεθεί μια επιτυχημένη συνταγή; Και γιατί να επανεφευρεθεί, αφού λειτουργεί μια χαρά;» ίσως αναρωτηθεί ο μέσος αναγνώστης. Πρόκειται για ερωτήματα πολύ λογικά, τα οποία ωστόσο ουδέποτε απασχόλησαν τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το «Μαϊάμι», ένα εστιατόριο-θεσμό για τη Θεσσαλονίκη. Πνεύματα ανήσυχα, δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους, δεν εφησυχάζουν στη διαρκή προσπάθειά τους να μετατρέπουν κάθε γεύμα ή κάθε δείπνο που προσφέρουν στον φιλόξενο χώρο τους σε μια γαστρονομική εμπειρία «custom made». Μια εμπειρία για food connoisseurs με απαιτήσεις, που αναζητούν όχι απλώς γαστριμαργικές απολαύσεις, αλλά μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία που ικανοποιεί ταυτόχρονα τους γευστικούς κάλυκες, την όσφρηση και την όραση.
Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που το «Μαϊάμι» υποδέχθηκε το βράδυ τής Πέμπτης 22 Ιουλίου, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, τον σομελιέ Θωμά Δούρβα και τον σεφ Γιάννη Γιαννίτσα – τους ανήσυχους ιδρυτές τής «LTE-Live The Experience», που έχουν θέσει ως στόχο τής ζωής τους την «αφήγηση» πολυτελών και ολοκληρωμένων γαστρονομικών ιστοριών. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η ταλαντούχα head chef τού «Μαϊάμι», Σοφία Τεφτσή, και η ικανή ομάδα της, με κοινό στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, την παρουσίαση εκλεπτυσμένων και τεχνικά άψογων πιάτων, αλλά και ένα food and wine pairing που η πόλη σίγουρα θα θυμάται (και θα λαχταρά) για καιρό. Και το κατάφεραν.
Η εμπειρία
Η παρέλαση πιάτων και οίνων ξεκίνησε στις 21:00 το βράδυ – και ήταν μια πραγματικά συγκλονιστική γαστρονομική εμπειρία.
Η σαμπάνια Deutz Brut Classic N.V. αποτέλεσε σίγουρο και ασφαλή συνδυασμό με το χτένι.
Η καπνιστή εκδοχή τής φάβας με το καρπάτσιο χταποδιού και τα πολύ ιδιαίτερα κρεμμύδια πίκλα σε ξύδι Kalamansi (ένα εκλεκτό άρτυμα που παράγεται από την πούλπα ενός φρούτου που οι Φιλιππινέζοι αποκαλούν, επίσης, «calamansi», «calamondin» ή «suter», με την προσθήκη λευκού ξυδιού και ζάχαρης) ανέδειξαν το χιλιανό Chardonnay Cuvée Alexandre 2016 Casa Lapostolle, που αποτέλεσε το αδιαμφισβήτητο talk-of-the-table της βραδιάς.
Μετά το απαραίτητο ξέπλυμα της παλέτας με μια γρανίτα από αγγούρι και μια «γέφυρα» με ταρτάρ σολομού, στα πιάτα σερβιρίστηκαν πολύ ιδιαίτερα γεμιστά με θαλασσινή άποψη, τα οποία ανέδειξε ιδανικά ένα από τα αξιολογότερα ροζέ από την περιοχή τής Προβηγκίας: το φημισμένο Petale de Rose 2020 Château de La Tour de l’Evêque.
Τη σκυτάλη πήρε ένα θεσπέσιο πιάτο – ύμνος στη φιλοσοφία τού surf’n’turf, που προτείνει τον συνδυασμό κόκκινου κρέατος και θαλασσινών (μια τάση που πρωτοσυγκίνησε τους εστιάτορες στη δυτική όχθη τού Ατλαντικού στα τέλη τού 190υ αιώνα και που, εδώ και κάποια χρόνια, επιστρέφει ως δυναμικό trend): ένας συνδυασμός φιλέτου μόσχου με γαρίδες και ζωμό από τσορίθο (ένα είδος λουκάνικου που μπορεί είτε να αγοραστεί φρέσκο και να μαγειρευτεί είτε να καταναλωθεί απευθείας, στην καπνιστή του εκδοχή, το οποίο παίρνει μιαν ιδιαίτερη μυρωδιά καπνού και το έντονο κόκκινο χρώμα του από τις καπνιστές κόκκινες πιπεριές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του). Οι άνθρωποι της «LTE-Live The Experience» το «πάντρεψαν» με μια παλαιωμένη ισπανική Rioja Crianza 2018, Finca Nueva, ενθουσιάζοντας τους συνδαιτημόνες.
Για το κλείσιμο, το γαλλικό La Perle d’Arche 2016, Sauternes βρήκε εύστοχα πατήματα σε ένα γλυκό με πρωταγωνιστή το μέλι, το οποίο ανέδειξαν ιδανικά οι μικρές όξινες εντάσεις, σε συνδυασμό με τις υφές.
Στο διά ταύτα
Αναρωτηθήκαμε και άλλη φορά, σε ό,τι αφορά το «Μαϊάμι», αν το καλό μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο. Οι άνθρωποι του αγαπημένου resto τής Θεσσαλονίκης απαντούν μέσα από τη δουλειά τους, αλλά και μέσα από τις πολύ προσεγμένες, ιδιαίτερες συνέργειες τις οποίες δρομολογούν: «Και βέβαια μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο. Δεν έχετε δει τίποτα ακόμη…».
Τους πιστεύουμε. Και ανυπομονούμε για τη συνέχεια.