Είναι ένα από τα εστιατόρια που έχουν γράψει τη δική τους μικρή ιστορία στο γαστρονομικό γίγνεσθαι της πόλης – και, ομολογουμένως, είχα πολύ καιρό να το επισκεφθώ. Ξέροντας ότι έχει τραπέζια στον εξωτερικό χώρο τού μαγαζιού (στο εσωτερικό τής παρακείμενης, διαμπερούς στοάς), ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι θα απολαύσουμε το γεύμα μας χωρίς να μας απασχολεί η ζέστη, που είχε αρχίσει να μας βασανίζει για τα καλά… Κάπως έτσι, αποφασίστηκε να κλείσουμε τραπέζι στο «Extravaganza».
Ο χώρος, γνώριμος – με την industrial αισθητική του και με τα τραπεζάκια απλωμένα στη στοά Πτολεμαίων, ήταν σαν να μην πέρασε μία μέρα από την τελευταία φορά που είχα έρθει. Βαθιά μέσα μου ήταν χαραγμένη η ελπίδα ότι δεν θα είχε αλλάξει κάτι επί τα χείρω στην ποιότητα των υλικών, αλλά και στη δημιουργικότητα των μαγείρων. Δεν έμενε παρά να το διαπιστώσουμε.
Η εμπειρία
Το μενού είναι σχετικά μικρό, αλλά πολλά υποσχόμενο (η αλήθεια είναι ότι οι δημιουργοί των πιάτων έχουν το ταλέντο να σε προκαλούν, ώστε να θέλεις να δοκιμάσεις ολόκληρο τον κατάλογο). Μετά από αρκετή σκέψη, καταλήξαμε στα εξής: για ορεκτικό αποφασίσαμε να πάρουμε καπνιστή μελιτζάνα με ταχίνι, καρύδι, κρέμα μαϊντανού και κατσικίσιο τυρί. Συνεχίσαμε με σαλάτα με ντοματίνια, χαρουποπαξίμαδα, κατσικίσιο τυρί, μαύρο σουσάμι και ντρέσινγκ βαλσάμικο, ενώ για κυρίως επιλέξαμε λαζάνια μουσακά με καπνιστή μελιτζάνα, μοσχαρίσιο κιμά και μπεσαμέλ γραβιέρας και στήθος κοτόπουλο ταλιάτα με κρούστα παρμεζάνας και κρέμα καλαμπόκι. Για να ολοκληρώσουμε το γεύμα μας, παραγγείλαμε και μια τάρτα λεμονιού με κραμπλ ξηρών καρπών, καραμέλα γάλακτος και παγωτό βανίλια.
Ο ΧΩΡΟΣ, ΓΝΩΡΙΜΟΣ – ΜΕ ΤΗΝ INDUSTRIAL ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΑΠΛΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ, ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΕΡΘΕΙ.
Χωρίς να υπερβάλλω στο ελάχιστο, τα πιάτα που επιλέξαμε ήταν ένα προς ένα ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΑ. Ενώ συνήθως στα εστιατόρια τα οποία επισκέπτομαι επιλέγω 1-2 πιάτα ως κορυφαία, αυτήν τη φορά μού ήταν αδύνατο να ξεχωρίσω κάποιο απ’ αυτά. Ήταν όλα πεντανόστιμα. Και εννοείται ότι τα προτείνω ανεπιφύλακτα.
Στο διά ταύτα: αν είστε από αυτούς που θα περάσετε το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού στην πόλη, έχετε μια πολύ καλή επιλογή για φαγητό, που σίγουρα θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο.