Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής
Είμαι βέβαιος ότι το café bar-restaurant «Garçon Brasserie» το γνωρίζετε όλοι. Και είμαι εξίσου βέβαιος ότι στα τόσα χρόνια λειτουργίας του έχετε πιει τον καφέ ή το ποτό σας ή έχετε δοκιμάσει τα πιάτα που προσφέρει στο εστιατόριό του. Κάπως έτσι κι εγώ – τελευταία φορά, πριν από μερικές ημέρες, όταν βρέθηκα μεσημέρι Τρίτης στο κέντρο και λαχτάρησα, καθώς ο καιρός ήταν καλοκαιρινός, να απολαύσω το θαλασσινό αεράκι και, μαζί, ένα ωραίο γεύμα. Πού θα μπορούσα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στο «Garçon Brasserie».
Η εμπειρία μας
Ευτυχώς, την ώρα της επίσκεψής μας δεν είχε πολύ κόσμο και έτσι καθίσαμε στο τραπέζι που προσέφερε την ωραιότερη θέα στη θάλασσα. Ο ευγενικός υπάλληλος έφερε γρήγορα τους καταλόγους με το μενού και έτσι δεν αργήσαμε να καταλήξουμε στο τι θα παραγγείλουμε.
Για αρχή, συμφωνήσαμε να δοκιμάσουμε τη σαλάτα σπανάκι με καρύδια, ρόδι, κατσικίσιο κορμό και ντρέσινγκ ροδιού, καθώς και τις τηγανητές μπάμιες με σύγκλινο Μάνης και αφρό φέτας. Από κυρίως, αποφασίσαμε να παραγγείλουμε μπιφτεκάκια σχάρας με πιτάκια, πατάτες τηγανητές και μαγιονέζα μυρωδικών, καθώς και ραβιόλι χειροποίητο με σπανάκι, ανθότυρο, κρέμα πεκορίνο και τσιπς πρόβειου προσούτο. Δυστυχώς, ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν περιορισμένος και έτσι δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποιο από τα γλυκά.
Η εμπειρία μας
Οφείλω να ομολογήσω ότι τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν πραγματικά νόστιμα – ακόμη και οι τηγανητές μπάμιες, οι οποίες δεν αποτελούν για εμένα ένα αγαπημένο έδεσμα…
Στο διά ταύτα: αν σε κάποια έξοδό σας στο κέντρο θελήσετε να συνδυάσετε το καλό φαγητό με θέα το μαγευτικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, τότε το «Garçon Brasserie» αποτελεί ιδανική επιλογή, την οποία σας συνιστώ ανεπιφύλακτα.
ID
Το «Garçon Brasserie» βρίσκεται στο ισόγειο και το πατάρι τού κτιρίου «Τυρολόη» (γνωστού και ως «Μεγάρου Δημητριάδη»), το οποίο ανεγέρθηκε το 1931 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γεωργίου Μανούσου, σε ένα από τα οικόπεδα κάτω από την οδό Τσιμισκή, προς την πλευρά τής θάλασσας, που παρέμεναν άκτιστα επί μακρόν, χρησιμοποιούμενα ώς τότε από μαρμαρογλύπτες.
Οι παλαιότερες γενιές Θεσσαλονικέων θυμούνται το ισόγειο και το πατάρι από την καφετέρια «Τόττης», που στεγαζόταν επί πολλά χρόνια εκεί.
Το «Garçon Brasserie» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005, εμπνευσμένο από τις γαλλικές μπρασερί. Στο ισόγειο λειτουργεί wine bar από νωρίς μέσα στην ημέρα, προσφέροντας πρωινό, καφέ, ποτά και μια μεγάλη λίστα από κρασιά. Στο μπαλκόνι τού δεύτερου ορόφου, με θέα τη θάλασσα, φιλοξενείται το εστιατόριο, με πιάτα εμπνευσμένα από τη fusion κουζίνα.
Το bar–resto αγαπά την καλή μουσική και μας το έχει αποδείξει με τα σταθερά μουσικά events του, με καλή ζωντανή μουσική, τραγούδια και μελωδίες από το διεθνές και το ελληνικό ρεπερτόριο, από εξαιρετικούς μουσικούς και ερμηνευτές.
Μου άρεσε:
Η υπέροχη θέα και το εξυπηρετικό σέρβις.
∆εν μου άρεσε:
Ο θόρυβος που προέρχεται από τα αυτοκίνητα που διασχίζουν τη λεωφόρο Νίκης.
Check, please!
Με μέσο όρο τιμών τα 15 ευρώ για τα κυρίως πιάτα, το εστιατόριο απευθύνεται σε μεσαία βαλάντια και πάνω.
Info: «Garçon Brasserie», λεωφόρος Νίκης με Αγίας Σοφίας 2. Τ. 2310-253.033.