Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής
Κάθε φορά που βρίσκομαι στο κέντρο, φροντίζω να περνάω από τον πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Είναι ένα από τα σοκάκια τής Θεσσαλονίκης που έχουν, κατά την ταπεινή μου άποψη, μιαν έντονη αύρα κοσμοπολιτισμού. Σ’ αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και η παρουσία τού εστιατορίου «Grada Nuevo», η κομψότητα και το μοντέρνο ύφος τού οποίου προσδίδουν στην περιοχή έναν αέρα ευρωπαϊκό και κοσμοπολίτικο.
Η εμπειρία
Είχα να βρεθώ στο συγκεκριμένο εστιατόριο τουλάχιστον τρία χρόνια, οπότε η επίσκεψή μου ήταν το λιγότερο επιβεβλημένη. Με πολλή ανυπομονησία (και με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη) πέρασα το κατώφλι. Στην υποδοχή μάς καλωσόρισαν ευγενικά και μας οδήγησαν στο τραπέζι μας. Η εσωτερική διακόσμηση διακρίνεται για τη διακριτική πολυτέλειά της, με τα ζεστά χρώματα και τις ξύλινες επιφάνειες να δημιουργούν μιαν αίσθηση ευχάριστη και οικεία.
Το (πλούσιο) μενού απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από εδέσματα με πρώτη ύλη από τη θάλασσα. Μετά από ενδελεχή έρευνα, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τη μεσογειακή σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια, πικάντικα, ψητά λαχανικά αρωματισμένα με πέστο βασιλικού και ξύγαλο, καθώς και με το φρέσκο χταπόδι, σιγοψημένο με πουρέ ρεβιθιού. Στη συνέχεια προχωρήσαμε με φιλέτο συναγρίδας φρικασέ με άγρια χόρτα και αβγολέμονο, φιλετάκια μπαρμπουνιού με καπνιστή μελιτζάνα, ντομάτα κονφί και λάδι βασιλικού, σολομό με τριλογία πράσου, δαμάσκηνα και φρέσκια χειμωνιάτικη τρούφα, αλλά και λινγκουίνι με γαρίδες, πέστο βασιλικού, δυόσμο, ντοματίνια και πράσινο φασολάκι.
Για το τέλος δεν αντέξαμε να μη παραγγείλουμε τη μπαβαρουάζ κάστανου με υφές μανταρινιού, φρεσκοψημένο βελγικό μπισκότο και φρέσκια μαρέγκα, αλλά και το γαλακτομπούρεκο με κρέμα μασκαρπόνε, χουρμάδες και ξηρούς καρπούς, με σιρόπι τριαντάφυλλο και παγωτό.
Όλα τα πιάτα ήταν ομολογουμένως πεντανόστιμα. Αυτά, όμως, που πραγματικά κέρδισαν το μυαλό και την ψυχή μου ήταν το φιλέτο συναγρίδας φρικασέ και το γαλακτομπούρεκο με κρέμα μασκαρπόνε. Αν θα ξαναπάμε στο «Grada Nuevo»; Εννοείται. Και όχι απλώς αυτό: πιστεύω ειλικρινά ότι το συγκεκριμένο resto είναι ένας από τους λόγους που η Θεσσαλονίκη διακρίνεται ως γαστρονομικός προορισμός.








ID
«Γράδα» είναι οι βαθμοί τής Κλίμακας Καρτιέ, η οποία καθιερώθηκε το 1771 για τη μέτρηση του ποσοστού αλκοόλης.
Το resto γράφει ιστορία εδώ και 23 χρόνια, ανεβάζοντας κάθε χρονιά τον πήχη τής νοστιμιάς.
Η ενημερωμένη κάβα διαθέτει 270 ετικέτες.
Μη ξεχάσετε να κάνετε κράτηση, ιδίως αν σκέφτεστε να το επισκεφθείτε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.