Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής
Είχε περάσει αρκετός καιρός από τότε που άκουσα πρώτη φορά ότι άνοιξε ένα εστιατόριο τουρκικής κουζίνας στο κέντρο τής Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχω όμως περισσότερες πληροφορίες για τα πιάτα ή για τη δημοφιλία του. Πρόσφατα, το συγκεκριμένο εστιατόριο ήρθε και πάλι στη συζήτηση χάρη σ’ έναν φίλο, τη γνώμη τού οποίου εκτιμώ πολύ, καθώς θεωρείται ένας από τους πλέον απαιτητικούς σε ό,τι αφορά την εστίαση. Και, μια που αγαπώ ιδιαίτερα την ανατολίτικη κουζίνα, αποφάσισα να επισκεφτώ πριν από μερικές Κυριακές το εστιατόριο «Hayat Μικρή Πόλη», στο κέντρο.
Η εμπειρία
Μπαίνοντας, εντύπωση μου προκάλεσαν τα ζωντανά χρώματα στους τοίχους και οι καναπέδες με τα πολλά μαξιλάρια, που δημιουργούν ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα.
Αφού καθίσαμε στο τραπέζι μας, σειρά είχε η εξερεύνηση του μενού, το οποίο ήταν αρκετά δελεαστικό. Για αρχή, αποφασίσαμε να επιλέξουμε τη σαλάτα «Hayat» (με μαρούλι, μαϊντανό, άνηθο, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, πιπεριά Φλωρίνης, κεφαλοτύρι και αραβική πίτα), τα παστουρμαδοπιτάκια και τα διάσημα μαντί (χειροποίητα ζυμαρικά με γέμιση κιμά και σος γιαουρτιού με σκόρδο). Από κυρίως, προτιμήσαμε το πιάτο σατς καβουρμά (τηγανιά κοτόπουλου με ντομάτα, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, σάλτσα ντομάτας και κρεμμύδι, συνοδευόμενη από ρύζι), το κεμπάπ γιαουρτλού (συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες) και το επίσης διάσημο χιουνκιάρ μπεϊγεντί (μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας. Για να κλείσουμε με γλυκό τρόπο το γεύμα μας, αφεθήκαμε στη σαγήνη ενός παραδοσιακού γλυκού τής Τουρκίας (και της Ανατολής, γενικότερα): του κιουνεφέ, το οποίο φτιάχνεται με ζεστό κανταΐφι, τυρί ντιλ, βούτυρο, σιρόπι και φιστίκια Αιγίνης.
Η γνώμη μας
Όλα τα πιάτα ήταν ιδιαιτέρως νόστιμα, με κορυφαίο όλων το γιαουρτλού κεμπάπ. Το κοκκινιστό μοσχαράκι θα το προτιμούσα λίγο πιο μαλακό, σε γεύση ωστόσο ήταν πολύ καλό. Και, ασφαλώς, το κιουνεφέ αποτελεί «must» επιλογή σε περίπτωση που σας αρέσουν τα σιροπιαστά γλυκά.
Αν είστε κι εσείς φαν των ανατολίτικων γεύσεων, έχω την άποψη ότι το εστιατόριο «Hayat Μικρή Πόλη» αποτελεί μια πολύ τίμια επιλογή για τις γαστριμαργικές σας αναζητήσεις. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε κι εσείς.







ID
Ιδιοκτήτης είναι ο Σερχάτ, ο οποίος ήρθε πριν από 15 χρόνια στην Ελλάδα ως κούρδος πολιτικός πρόσφυγας. Αγάπησε τη χώρα μας και τη Θεσσαλονίκη, στην οποία μένει τα τελευταία 13 χρόνια.
Σημαντικό κομμάτι τού «Hayat» είναι το μικρό παντοπωλείο «Καπαλί Τσαρσί», όπου μπορείτε να ψωνίσετε εκλεκτά προϊόντα από την Πόλη.
Στον επάνω όροφο έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος για μελέτη, ιδανικός για φοιτητές που θέλουν να διαβάσουν και να πιουν τον καφέ τους.
Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καλό θα είναι να κάνετε κράτηση.
Μου άρεσε:
Ο ζεστός χώρος και το ζεστό χαμόγελο της κοπέλας που μας εξυπηρέτησε.
∆εν μου άρεσε:
Που η λίστα κρασιών ήταν περιορισμένη.
Check, please!
Με τις τιμές των μεζέδων να ξεκινούν από τα 5 ευρώ, το εστιατόριο απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια.
INFO: «Hayat Μικρή Πόλη», Παλαιών Πατρών Γερμανού 23. T. 2310-230.807. FB: https://www.facebook.com/hayat.mikriPoli