Κείμενο-φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής.
Καλοκαιράκι, τέλος… Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ήρθε η στιγμή που οι διακοπές τελειώνουν και η επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει αναπόφευκτη. Και είναι κακό αυτό; «Καθόλου» θα απαντήσω, μια και η επιστροφή μου στην πόλη συνδυάστηκε με μια αναπάντεχη εμπειρία γευσιγνωσίας. Πού συνέβη αυτό; Στην οδό Αισχύλου 5, στο κέντρο τής Θεσσαλονίκης, σε ένα σχετικά νέο εστιατορικό εγχείρημα που λέγεται «Ηλιόπετρα».
Είχα ακούσει λίγα, αλλά καλά λόγια για το συγκεκριμένο εστιατόριο – και η αλήθεια είναι ότι περίμενα πώς και πώς τη στιγμή που θα το επισκεπτόμουν.
Η εμπειρία
Κυριακή μεσημεράκι, λοιπόν, και η άφιξη μας στην «Ηλιόπετρα» είναι γεγονός. Μας υποδέχτηκε μια ευγενική κοπέλα, η οποία μας κατηύθυνε στο τραπέζι μας. Εσωτερικά, το εστιατόριο είναι απλό, αλλά καλόγουστο, με ανοιχτή κουζίνα (στοιχείο που μου αρέσει πολύ στα εστιατόρια γενικώς). Προτιμήσαμε να καθίσουμε έξω, στο πεζοδρόμιο, καθώς ο καιρός ακόμη το επιτρέπει.
Το μενού ήρθε σε δύο κόλλες χαρτί (κάτι που υποδηλώνει ότι το μενού αλλάζει συνεχώς). Αφού διαβάσαμε ενδελεχώς τη λίστα με τα πιάτα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε ντομάτες, ντοματίνια και λαδοτύρι Λέρου, κασόπιτα με σιλίρα (τυρί κρέμα από την Ήπειρο) και σπιανάτα πικάντε (ιταλικό αλλαντικό, φτιαγμένο από φίνα ψιλοκομμένο χοιρινό κρέας, ζυμωμένο με κόκκινο πιπέρι και τσίλι), βλίτα με κρέμα ρεβίθι, αβγό και προσούτο, μπάο μπαν με τσουκουνέ (το τσουκουνέ είναι κεφτεδάκι κοτόπουλου ιαπωνικής προέλευσης) και αχνιστά μύδια με μπακαλιάρο και γαρίδες. Για το κλείσιμο παραγγείλαμε μπράουνιζ με παγωτό (που ήταν και το μόνο γλυκό που σέρβιρε το κατάστημα).
Όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν νόστιμα, ευφάνταστα και δεξιοτεχνικά σερβιρισμένα. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι ο ορισμός τής δημιουργικής κουζίνας, καθώς συνδυάζει πρώτες ύλες προερχόμενες από διαφορετικές γωνιές τού κόσμου, συνθέτοντας γεύσεις πρωτόγνωρες και καθ’ όλα απολαυστικές.
Στο διά ταύτα: αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νόστιμο και, ταυτόχρονα, δημιουργικό, η «Ηλιόπετρα» αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.
INFO: «Ηλιόπετρα», Αισχύλου 5. Τ. 2314-055.553. FB: www.facebook.com/Iliopetraskg
Μου άρεσε
Το ευγενικό σέρβις.
Δεν μου άρεσε
Που υπήρχε μόνο μία επιλογή για επιδόρπιο.
Check, please!
Με μέσο όρο τιμών τα 9 ευρώ, αποτελεί μια value–for–money επιλογή για την ποιότητα που προσφέρει.
ID
1
Η «Ηλιόπετρα» είναι ένα από τα γνωστότερα ποιήματα του βραβευμένου με Νόμπελ μεξικανού ποιητή Οκτάβιο Πας.
2
Ο σεφ Γιώργος Ζαννάκης έχει εργαστεί στη δημοφιλή «Μούργα».
3
Η λίστα κρασιών είναι πλούσια και περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές ετικέτες.
4