Κείμενο, φωτογραφίες πιάτων: Αλέξανδρος Καραμανλής.
Η Κάνουλα έχει καθιερωθεί ως αγαπημένος γαστρονομικός προορισμός στη Θεσσαλονίκη για τους λάτρεις της δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας, με σύγχρονες πινελιές. Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος, κάνοντάς σε να νιώθεις άνετα από την πρώτη στιγμή που περνάς την πόρτα του εστιατορίου. Η διακόσμηση είναι προσεγμένη, με μίνιμαλ στοιχεία που συνδυάζονται άψογα με την παράδοση, δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για το γεύμα ή το δείπνο μας.
Η εμπειρία μας
Μεσημέρι Κυριακής και, αφού το ευγενικό προσωπικό μάς οδήγησε στο τραπέζι μας, αρχίσαμε να εντρυφούμε στην κάρτα, για να επιλέξουμε τι θα παραγγείλουμε. Ξεκινήσαμε με τη φραουλένια σαλάτα μεσκλάν, μια δροσερή και ελαφριά επιλογή. Η σπιτική σάλτσα φράουλας, σε συνδυασμό με την παρμεζάνα, το καρότο, τα τριμμένα φουντούκια και το μπαλσάμικο, δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό γεύσεων και υφών.
Τα μανιτάρια σοτέ με σκορδόλαδο, κρασί και αμύγδαλα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις των μανιταριών. Η γεύση τους ήταν έντονη και τα αμύγδαλα πρόσφεραν μια ιδιαίτερη αίσθηση που τα απογείωσε. Όσο για το καπνιστό ταλαγάνι σχάρας με τσάτνι τριαντάφυλλου, ήταν απλώς υπέροχο: η αλμυρότητα του τυριού, σε συνδυασμό με το γλυκό και αρωματικό τσάτνι, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα.
Προχωρώντας στα κυρίως, απολαύσαμε τα ραβιόλια με σάλτσα γιαουρτιού και ντομάτα – μια γεύση εξαιρετικά φρέσκια και ελαφριά. Η σάλτσα γιαουρτιού προσέφερε τη δροσερή αίσθηση, ενώ η ντομάτα προσέδωσε μια γλυκιά φρεσκάδα στο πιάτο.
Το χουνκιάρ μπεγεντί (με κοκκινιστό μοσχάρι και πουρέ μελιτζάνας) ήταν το αποκορύφωμα του τραπεζιού: το μοσχάρι ήταν μαγειρεμένο στην εντέλεια και ο πουρές μελιτζάνας εξαιρετικά βελούδινος, προσφέροντάς μας μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Φτάνοντας στο επιδόρπιο, το κατάστημα κέρασε παραδοσιακό ρεβανί με κρέμα, το οποίο έκλεισε τέλεια το γεύμα μας. Η υφή του ήταν ελαφριά και αφράτη, ενώ η κρέμα υπέροχα απαλή, προσφέροντας μια γλυκιά (όχι όμως υπερβολικά γλυκιά) επίγευση στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
Η άποψή μας
Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα την Κάνουλα, σίγουρα όμως δεν θα είναι η τελευταία, μια που έχει πολλά ακόμη πιάτα που ήθελα, αλλά δεν πρόλαβα να δοκιμάσω. Αν σας αρέσουν οι παραδοσιακές γεύσεις με ένα σύγχρονο «πείραγμα», τότε πιστεύω ότι μία επίσκεψη στην Κάνουλα αξίζει να μπει στο πρόγραμμά σας.







Ξέρατε ότι…
Το όνομα του εστιατορίου προέκυψε από την προηγούμενη χρήση του χώρου, στον οποίο στεγαζόταν βιοτεχνία που κατασκεύαζε κάνουλες για βαρέλια.
Η Κάνουλα σερβίρει πιάτα βασισμένα σε παλιές συνταγές της σμυρνιάς γιαγιάς της ιδιοκτήτριας, όπως επίσης και άλλες μεσογειακές νοστιμιές.
Στην Κάνουλα θα βρείτε, επίσης, επιλογές βίγκαν και χωρίς γλουτένη, ώστε να καλύπτονται όλες οι διατροφικές προτιμήσεις.
Η μουσική που θα συνοδεύσει το γεύμα ή το δείπνο σας είναι κυρίως ελληνική (της κατηγορίας του έντεχνου), συχνά όμως ακούγονται και ρεμπέτικα ή τζαζ κομμάτια.
Μου άρεσε:
Tο ευγενικό προσωπικό.
∆εν μου άρεσε:
H βαβούρα που επικρατούσε, λόγω πολυκοσμίας (το εστιατόριο είναι εξαιρετικά δημοφιλές).
Check, please!
Με τις τιμές των κυρίως να ξεκινούν από τα 9 ευρώ, το εστιατόριο απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια.